Verhuizen met renteschuld wordt makkelijker

Het wordt mogelijk makkelijker om te verhuizen met een restschuld. In Den Haag werkt men aan een plan om de restschuld geheel of gedeeltelijk te laten vallen onder de nationale hypotheekgarantie (NHG).

Geen medewerking

Huizenbezitters met een restschuld (hypotheek hoger dan woningwaarde) die graag willen verhuizen krijgen vaak geen medewerking van hun bank. De banken vinden het risico te groot en willen de restschuld niet meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

Restschuld meefinancieren

Volgens RTL Nieuws wordt op Prinsjesdag het plan gepresenteerd om de restschuld (gedeeltelijk) onder de Nationale Hypotheek garantie te laten vallen. Hierdoor is het risico voor banken kleiner en zijn deze eerder bereid een renteschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Dit maakt het makkelijker voor huizenbezitters met een restschuld om te verhuizen.

Voorwaarden regeling

Aan de regeling zitten nogal wat voorwaarden. Het zou gaan om bestaande gevallen die nu ook een NHG-hypotheek hebben. De restschuld kan onder strikte voorwaarden worden meegefinancierd, onder andere afhankelijk van hoogte van restschuld en de woningwaarde. Ook moet de kosten-koper door de huizenbezitter zelf worden gefinancierd. Het is dus niet voor iedereen een oplossing

Mogelijk al dit jaar

Het plan zou mogelijk dit jaar al in kunnen gaan. Zoals gezegd wordt er aan het plan gewerkt. Op dit moment onderhanddelen de banken, het ministerie en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (NHG) over de precieze invulling. Het is dus helemaal nog niet zeker of het plan uiteindelijk wordt gepresenteerd op de derde dinsdag in september.
 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.