Verlengen hypotheek met vaste klanten boete

Uitzending Tros RadarTros Radar

Maandag 22 november 2010 zond Tros Radar een reportage uit over hypotheken, en de verschillen tussen vaste klanten en nieuwe klanten. Bij het verlengen van een hypotheek, blijken de Nederlandse banken een hogere hypotheekrente aan te rekenen voor bestaande klanten. Dit wordt de vaste klanten boete of prolongatietoeslag genoemd.

Nieuw rentepercentage

Wanneer u een hypotheek afsluit, doet u dit vaak voor een rentevastperiode van bijvoorbeeld 5 jaar of 10 jaar. Wanneer deze rentevastperiode afloopt, dienen er nieuwe afspraken gemaakt te worden. Uw bank komt dan zelf met een voorstel om uw hypotheek te verlengen. Meestal is het rentepercentage dat ze u (als vaste klant) bieden, hoger dan de rente die een nieuwe klant aangeboden krijgt.

Nieuwe klanten worden gelokt met scherpe rentes. Eens klant, krijgen ze de echte rekening gepresenteerd. Door de strengere voorwaarden is het voor de klant ook niet altijd mogelijk om naar een andere bank over te stappen. U zit dus als trouwe, vaste klant een beetje gevangen.

Wat moet u doen?

Weet u wanneer uw rentevastperiode afloopt? Op de site hypotheek oversluiten kunt u een rente-alarm instellen. Voordat uw huidige rentevastperiode dreigt te verstrijken, krijgt u een herinneringsmail. Zo vergeet u niet om tijdig actie te ondernemen, en mogelijk flink te besparen op uw maandlasten.

Ons advies? Om te gaan besparen op uw nieuwe hypotheek, zal u zelf de eerste stap moeten zetten. Vraag tijdig uw nieuw rentepercentage bij uw huidige hypotheekverstrekker op. Vraag zeker een offerte bij één of meerdere onafhankelijke partijen. Vergelijk de offertes op basis van maandlasten en hypotheekvoorwaarden. Eventueel kunt u met uw beste voorstel nog even langs uw huidige bank, om hen een finaal rentevoorstel te laten doen.
En die eerste stap begint met het instellen van uw rente-alarm.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.