Verplichte aflossing hypotheek wijzigt door woonakkoord

De hypotheekregels worden met het woonakkoord iets verruimd. Voortaan hoeft maar de helft van de hypotheek afgelost te worden. Voor het andere deel wordt een tweede lening gesloten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze duo-hypotheek.

Nieuwe constructie: de duo-hypotheek

Onder leiding van Stef Blok hebben de regering samen met D66, ChristenUnie en SGP besloten om de verplichte volledige aflossing terug te brengen tot 50%. Naast de standaard annuïteiten hypotheek wordt een tweede lening af gesloten.

Deze constructie werkt als volgt:

  • De tweede lening is bij aanvang nul.
  • De helft van de aflossing van de eerste lening wordt telkens toegevoegd aan de tweede.
  • Over de tweede lening wordt dezelfde rente in rekening gebracht als de eerste.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De hypotheekrente van de eerste lening is fiscaal aftrekbaar in box 1.
  • De rente van de tweede niet aftrekbaar en de lening zelf valt in box 3.
  • De aflossingstermijn voor de eerste lening is en blijft maximaal 30 jaar.
  • De aflossingstermijn van de tweede hypotheek mag in overleg met de bank worden verlengd.

Lagere maandlasten voor starters

Het voordeel van de constructie van de duo-hypotheek is dat de maandlasten het eerste deel van de looptijd lager uitvallen. U lost immers maar de helft af en het leenbedrag van de tweede lening is in het begin laag. Ook kunt u er langer over doen om de tweede lening af te lossen. Deze hypotheek is vooral voor starters interessant. Zij krijgen zo aan het begin van hun carrière iets meer lucht.

Totale kosten uiteindelijk hoger

Over de gehele looptijd gezien bent u met de duo-hypotheek echter duurder uit. De hypotheekrente van de tweede lening is namelijk niet fiscaal aftrekbaar. Uit een berekening van de Volkskrant blijkt dat starters uiteindelijk 60.000 euro meer kwijt zijn dan wanneer zij voor de standaard annuïteitenhypotheek (met volledige aflossing en hypotheekrenteaftrek). Minister Blok reageert via zijn woordvoerdster in de krant: “Het klopt dat de nettolasten hoger zijn, maar kopers hoeven natuurlijk niet voor deze hypotheekvorm te kiezen. We wilden starters alleen een extra keuze bieden”. Van een oplossing voor starters is dus geen sprake. 

Lees ook:

Pas over enkele maanden beschikbaar

Naar verwachting is de Duo-hypotheek pas over enkele maanden beschikbaar voor starters. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat de banken een dergelijk product niet op de plank hebben liggen en dat het ontwikkelen ervan technisch complex is. Ook vragen de banken zich af of de duo-hypotheek niet ingaat tegen de wens van de overheid om financiële producten eenvoudig te houden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.