Een huis bezichtigen is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Bovendien is de bezichtiging je eerste en vaak enige kennismaking met jouw mogelijke droomhuis. Best een belangrijk moment dus! Maar hoe bereid je je nu goed voor op een bezichtiging? Welke vragen moet je absoluut stellen om alles te weten te komen? Dit zijn 12 belangrijke vragen om te stellen bij een huisbezichtiging.
Hoe bereid je je voor op een huisbezichtiging?
Een bezichtiging van een woning duurt vaak hooguit 10-20 minuten. Ook is er in deze tijd van huizenkrapte meestal geen gelegenheid om een huis een tweede keer te bekijken. Je hebt dus maar kort de tijd om een goede indruk te krijgen. Kortom: een uitgebreide voorbereiding voor de bezichtiging is heel belangrijk.
Dit kun je bijvoorbeeld doen om je goed voor te bereiden:
- Lees de Funda-tekst goed door en bekijk alle foto’s. Kom je iets geks tegen in de beschrijving of op de foto’s bij de advertentie? Schrijf het op en vraag ernaar bij de bezichtiging.
- Rijd of wandel alvast een rondje door de woonwijk, zodat je daar een goed beeld bij krijgt.
- Verdiep je in de toegestuurde documenten, zoals het energielabel, de lijst met over te nemen spullen of de notulen van de Vereniging van Eigenaren (bij appartementen).
- Gluur ook in de tuinen of op de balkons van de buren. Zien die er verzorgd uit? Staan er bijvoorbeeld veel lege bierkratjes? Dat kan je een beeld geven van de buurt.
- Dubbelcheck eventueel via het Kadaster hoe lang de verkoper (en eerdere eigenaren) in het huis hebben gewoond. Als iedereen snel is verhuisd, kan dat een teken zijn dat het niet zo’n fijne plek is om te wonen. Via het Kadaster kun je (tegen betaling) inzien hoe vaak de woning van eigenaar is verwisseld.
- Verdiep je in je maximale hypotheek. Hoeveel kun jij volgens de nieuwe leennormen van 2024 lenen? Door je daar vooraf in te verdiepen, weet je zeker dat je niet verliefd wordt op een huis dat je achteraf toch niet kunt betalen.
Daarnaast hebben we dus nog één belangrijke tip. Of twaalf tips eigenlijk. Namelijk: bereid vragen voor om tijdens het bezichtigen van het huis te stellen aan de makelaar. Aan sommige dingen denk je misschien niet direct uit jezelf. Deze vragen helpen je om niets over het hoofd te zien.
Ben je benieuwd hoeveel jij aan je nieuwe koopwoning kunt betalen? Ontdek het snel met onze rekentool.
Checklist: 12 vragen als je een huis gaat bezichtigen
Onderdeel van een goede voorbereiding is een lijst met vragen voor als je het huis bezichtigt. Schrijf van tevoren op welke punten jij belangrijk vindt voor het huis en de woonomgeving. Daarnaast zijn deze 12 vragen voor tijdens het bezichtigen van een huis slim om te stellen.
1. Waarom willen de huidige eigenaren het huis verkopen?
Dat is misschien niet de eerste vraag die in je opkomt, maar het is wel een belangrijke vraag om te stellen. De reden van verkoop kan jou namelijk inzicht geven in twee dingen:
- Is dit een fijn huis en een fijne plek om te wonen? (Als de huidige eigenaren bijvoorbeeld weggaan vanwege vliegtuigoverlast, kan dat ook voor jou een red flag zijn.)
- In hoeverre hebben de eigenaren haast met de verkoop en overdracht? (Als ze bijvoorbeeld weggaan vanwege een scheiding of al een nieuwe woning hebben, hebben ze mogelijk meer haast met de verkoop. Dan nemen de verkopers misschien eerder genoegen met een lager bod als jij aangeeft flexibel te zijn qua overdrachtsdatum.)
Houd er wel rekening mee dat de makelaar in het belang van de verkoper handelt. Ook is de makelaar niet verplicht om antwoord op deze vraag te geven. Als overlast van de buren de oorzaak van de verhuizing is, zal de makelaar dat waarschijnlijk niet zomaar zeggen.
2. Hoeveel andere kijkers zijn er?
Ben jij de enige kijker of staan de geïnteresseerden met tien per dag op de stoep? Ook dat is handig om te weten met het oog op de onderhandelingen. Als er veel andere kijkers zijn, is dat waarschijnlijk een teken dat je met een goed bod moet komen. Ben jij één van de weinig kijkers? Dan hoef je wellicht minder te bieden op het huis.
3. Hoe oud is de cv-ketel?
Het is een dure grap als je de cv-ketel moet vervangen (reken op minimaal zo’n € 2.000). Als de cv-ketel al langere tijd hangt of niet regelmatig is onderhouden, is de kans groot dat de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is. Informeer er daarom naar hoe oud de cv-ketel is én hoe vaak die is onderhouden. Dan kun je inschatten of je hier binnenkort al een kostenpost aan hebt of niet.
In plaats van een cv-ketel kan een woning ook op een warmtepomp zijn aangesloten. Die gaan vaak wel 15-20 jaar mee. Je kunt er ook voor kiezen om de huidige cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Houd er rekening mee dat warmtepompen (of hybride warmtepompen) iets prijziger zijn dan gewone cv-ketels. Wel hebben ze dus een langere levensduur en zijn ze een stuk duurzamer.
4. Uit welk jaar komt de keuken?
Heeft het huis een keuken die je er in principe graag in laat zitten? Informeer er dan naar hoe oud de huidige keuken is en uit welk jaar de apparatuur komt. Vraag ook voor de zekerheid of alles nog goed werkt. Dit geeft je zicht op eventuele bijkomende kosten om de keuken of bepaalde apparatuur te vervangen.
5. Wat voor mensen wonen in de omgeving?
Als je een huis koopt, krijg je de omgeving er gratis bij cadeau. Wel zo fijn dus als je ook weet in wat voor omgeving je komt te wonen! Informeer wat voor mensen zoal in de straat en in deze wijk wonen. Zijn dat vooral alleenstaanden, jonge stelletjes, gezinnen of ouderen? Met het antwoord op die vraag kun je beter inschatten of jij jezelf hier al ziet wonen.
6. Voor appartementen: hoe actief is de VvE en hoe groot is het reservefonds?
De meeste koopappartementen vallen onder een Vereniging van Eigenaren. Die vereniging beheert de buitenkant en gezamenlijke ruimten van het complex en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor onderhoud aan de balkons, gevels, kozijnen en het trappenhuis. Je betaalt meestal maandelijks servicekosten aan de VvE.
Het bedrag aan servicekosten staat meestal vermeld in de Funda-advertentie. Check verder bij de makelaar in hoeverre de VvE actief is. Vergadert de VvE bijvoorbeeld jaarlijks of is er al lange tijd geen vergadering meer geweest? Dat laatste is meestal geen goed teken; de VvE zal dan ook niet heel actief het complex onderhouden.
Verder is het handig om na te vragen hoeveel geld er in het reservefonds zit. Dit is de buffer waarmee de VvE voor groot onderhoud spaart. Als hier maar een klein bedrag in zit, loop je het risico dat je voor hoge kosten komt te staan als er opeens groot onderhoud nodig is.
7. Hoeveel was de verkoper kwijt aan het onderhoud?
Een verhuizing en eventuele verbouwing zijn vaak al duur zat. Wel zo fijn dus als je niet ook nog veel geld kwijt bent aan onderhoudswerkzaamheden, zoals kozijnen verven, dakpannen vervangen of scheuren in de muur verhelpen. Vraag daarom hoeveel de verkoper ongeveer per jaar besteedde aan onderhoud. Check ook wat onderhoudswerkzaamheden zijn die nu direct uitgevoerd moeten worden. Dan kun je daar bij je bod én qua spaargeld rekening mee houden.
8. Wat is de oorzaak van dit gebrek?
Kom je tijdens de bezichtiging dingen tegen die je niet helemaal vertrouwt? Denk aan een vochtvlek op het plafond, een scheur in de muur of een deur die niet goed sluit? Informeer dan ook zeker waar dat door komt. Als er bijvoorbeeld sprake is van lekkage, kan dat een flinke kostenpost zijn. Het is dan geen kwestie van “een vlekje op het plafond verwijderen”. Twijfel je over de staat van de woning? Overweeg dan een bouwkundige keuring te laten doen.
Overigens is de verkoopmakelaar verplicht je te wijzen op verborgen gebreken. Maar als zoiets als een vochtplek duidelijk te zien is, is het aan jou om daar naar door te vragen. Zo voorkom je vervelende verrassingen (en hoge kosten) achteraf.
9. Zijn er spullen die je kunt overnemen?
Vaak ontvang je van de verkoopmakelaar al vóór de bezichtiging een lijst met spullen die je kunt overnemen. Heb je daar nog vragen over? Vraag je je af of bijvoorbeeld de precies passende wasmachine of de op maat gemaakte kledingkast ook ter overname zijn? En of de zonnepanelen wel of niet blijven liggen? Vraag het aan de makelaar. Diegene kan altijd nog eens met de verkoper overleggen.
Overigens blijven dingen die moeilijk weg te halen zijn, meestal achter in het huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor zonnewering of vloeren.
10. Wat zijn de kosten voor gas en elektra?
Het energielabel geeft je al enig zicht op de duurzaamheid van de woning. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld hoe goed de isolatie van de woning is. Dat geeft je al een goed beeld of er veel warmte ontsnapt door de muren of ramen. Het loont om daarnaast bij het bezichtigen van het huis te vragen naar de kosten die de huidige eigenaren kwijt zijn aan gas en elektriciteit. Zo krijg je een beeld van de terugkerende energielasten waar je rekening mee moet houden.
Besef wel dat de energiekosten per huishouden verschillen. Als de huidige eigenaren een gezin met twee kinderen zijn, dan vallen jouw energiekosten waarschijnlijk een stuk lager uit als jij in je eentje in hetzelfde huis gaat wonen.
11. Welke plannen zijn er voor de omgeving?
Waarom dit één van de belangrijkste vragen is voor de bezichtiging van een huis? Omdat je wilt voorkomen dat je over een tijdje wordt “verrast” door een nieuwbouwwijk in plaats van een park voor de deur. Of door een basisschool die er nu nog niet staat.
Informeer daarom bij de makelaar wat de bestemmingsplannen voor de omgeving zijn. Is er iets bekend over dingen die in de buurt gebouwd worden? Dan kun je dat meenemen in je keuze om wel of niet een bod uit te brengen.
12. Wat is er verbouwd en door wie is de verbouwing gedaan?
Ga je kijken naar een net verbouwde woning? Dat klinkt goed! Het is altijd fijn als het verbouwwerk al voor je is gedaan. Dubbelcheck wel wat er precies is verbouwd en wie de verbouwing heeft gedaan. Is dat gedaan door een goede aannemer of door de bewoners zelf?
Je wilt voorkomen dat de nieuwe keuken door het doe-het-zelver is aangelegd en dat later het leidingwerk niet blijkt te deugen. Of dat de nieuwe badkamer je juist met lekkage en een nieuwe verbouwing opzadelt.
Hoe stel je die vragen bij een huis bezichtigen?
We raden aan om deze vragen niet direct op de makelaar af te vuren als je in het huis binnenstapt. Laat je eerst door het huis heen leiden. Misschien beantwoordt de makelaar dan al spontaan vragen zonder dat je ze hoeft te stellen. Blijven sommige vragen onbeantwoord? Stel ze dan op het moment dat je de ruimte bekijkt waar je vraag over gaat. Of bewaar ze tot het eind van de bezichtiging.
Blijf je na de bezichtiging van het huis nog met vragen zitten? Voel je vrij om ze later per e-mail of telefoon alsnog te stellen. Dan weet je zeker dat jij goed voorbereid een bod kunt uitbrengen op het huis (of juist weloverwogen kunt besluiten dat niet te doen).
Wil je jouw hypotheekopties weten?
De zoektocht naar je nieuwe woning is nogal een spannend aangelegenheid. Belangrijk dus om goed voorbereid op huizenjacht te gaan! Dat alles begint al met één stap voordat je bezichtigingen gaat inplannen: je maximale hypotheek bepalen.
Ben je benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor je nieuwe droomhuis? Ontvang vrijblijvend jouw beste hypotheekaanbod. Dan weet je snel in welke prijsklasse jij naar huizen kunt gaan kijken.
Bij de vragen wordt niet vermeld dat de cv ketel binnenkort niet door een nieuwe vervangen mag worden en dat een warmtepomp alleen in een huis vanaf energielabel Aof B goed werkt. Bij een goed geïsoleerd huis dus.