De warmtepomp wordt verplicht vanaf 2026, hoe zit dat?

Op dit moment hebben veel huishoudens een cv-ketel. Maar misschien heb je het al gehoord in het nieuws: een warmtepomp wordt verplicht vanaf 2026. Tenminste, dat geldt als je een oude cv-ketel vervangt. Dan moet je daar minimaal een hybride warmtepomp voor in de plaats nemen. Wat houdt die verplichting precies in? Geldt de verplichting ook voor jou of val jij onder de uitzonderingen? Vind hier alle antwoorden.

Vanaf wanneer wordt de warmtepomp verplicht?

Een warmtepomp wordt verplicht vanaf 2026 op het moment dat je een cv-ketel vervangt. Als jouw cv-ketel aan vervanging toe is na 31 december 2025 of als je na die datum zelf besluit deze te vervangen, dan moet je dus voor minimaal een hybride warmtepomp kiezen. Je kunt dan geen cv-ketel meer nemen. De overheid stelt die verplichting omdat een (hybride) warmtepomp duurzamer is dan een cv-ketel. Met een (hybride) warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag en stoot je dus minder CO2 uit.

Overigens is een (hybride) warmtepomp niet de enige optie. Ook sommige andere vormen van duurzame verwarming zijn toegestaan. Het gaat dan om stadsverwarming of een lucht-lucht-warmtepomp (een airco). Die laatste is alleen toegestaan als hij volgens bepaalde normen zuinig genoeg is.

Voor wie is een hybride warmtepomp verplicht?

De verplichting om een hybride warmtepomp te nemen, geldt in principe vooral voor eigenaren van een eigen rijtjeswoning, een vrijstaand huis of een twee-onder-een-kapwoning. Uitzonderingen op deze eis gelden in de volgende situaties:

 • als je een huurwoning hebt (dan gaat de verhuurder of woningcorporatie hierover);
 • als je in een appartement woont en/of onder een Vereniging van Eigenaren valt;
 • als je woning een monument is;
 • als je woning binnen 10 jaar op het warmtenet wordt aangesloten;
 • als de terugverdientijd van een hybride warmtepomp voor jou langer dan 7 jaar is;
 • als de (hybride) warmtepomp meer geluidsoverlast dan toegestaan veroorzaakt bij de buren;
 • als voor de hybride warmtepomp dure aanpassingen aan je verwarmingssysteem nodig zijn;
 • als je geen installateur voor de warmtepomp kunt vinden (in dat geval mag je eerst een nieuwe cv-ketel nemen en er later een hybride warmtepomp bij nemen).

Overigens vallen door dit grote aantal uitzonderingen best veel woningen niet onder de verplichting van een (hybride) warmtepomp. Zo blijkt dat in de praktijk voor veel woningen de terugverdientijd op dit moment nog langer dan 7 jaar is.

Hoeveel kost een (hybride) warmtepomp?

Met een (hybride) warmtepomp kun je veel gas en daarmee kosten besparen. Aan de andere kant is het wel een flinke investering. Voor een hybride warmtepomp betaal je zo’n € 6.000 tot € 8.100, inclusief de installatiekosten. Een volledig elektrische warmtepomp is nog een stuk duurder. Reken voor een standaard elektrische lucht-water-warmtepomp op zo’n € 13.000. Voor een elektrische bodemwarmtepomp kun je uitgaan van ongeveer € 28.000.

Mogelijk kun je tot 30% subsidie aanvragen voor de warmtepomp. Dit kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met die subsidie wil de overheid de terugverdientijd van je (hybride) warmtepomp verlagen. Op dit moment is de terugverdientijd voor veel hybride warmtepompen 10 jaar; door 30% subsidie te bieden, maakt de overheid daar alsnog 7 jaar van.

Als je de hybride warmtepomp niet zelf kunt betalen, kun je soms een lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Hiervoor betaal je een extra lage en soms zelfs geen rente. Ook met een hypotheekverhoging kun je de kosten over een langere periode uitsmeren. Wel zo fijn!

Wist je dat je hypotheek verhogen een goede manier is om verduurzaming van je huis te financieren? Gebruik de verhoging van de hypotheek bijvoorbeeld voor een warmtepomp of voor andere verduurzamende maatregelen. Bereken hoeveel hypotheek jij kunt afsluiten.

Minimaal een hybride warmtepomp verplicht

Het is niet verplicht om een elektrische warmtepomp te nemen na 2026. Je kunt zelf kiezen of je een warmtepomp of een hybride warmtepomp neemt. Wat het verschil is? Een hybride warmtepomp is een tussenoplossing: deze werkt op elektriciteit, maar schakelt over op de cv-ketel (die werkt op gas) als je snel warmte nodig hebt. Dat geldt bijvoorbeeld als je gaat douchen. Een elektrische warmtepomp is daarentegen 100% aardgasvrij en werkt dus volledig op elektriciteit. Deze is wel een stuk duurder.

Als je een hybride warmtepomp neemt, heb je daarnaast altijd ook nog een kleine cv-ketel nodig als aanvulling.

Mag je dan geen cv-ketel meer hebben na 2026?

Jawel. Als jij op dit moment een cv-ketel hebt, mag je die ook na 2026 nog houden. De verplichte (hybride) warmtepomp geldt pas zodra je je bestaande cv-ketel vervangt. Bij vervanging moet je kiezen voor een elektrische cv-ketel of een hybride warmtepomp. Je mag dan niet alleen een cv-ketel terugplaatsen, tenzij je onder een van de uitzonderingen valt.

Je hypotheek verhogen voor een warmtepomp

Een goede optie om een warmtepomp te financieren, is door je hypotheek te verhogen. Je kunt dan, mits je inkomen het toelaat, je hypotheek verhogen binnen de hypotheekruimte die je nog hebt. Of je kunt een tweede hypotheek afsluiten voor verduurzaming van je huis en eventuele andere verbouwplannen.

In beide gevallen is je hypotheekrente fiscaal aftrekbaar, mits je aan een paar voorwaarden voldoet. Nog een voordeel is dat de rente over hypotheken lager ligt dan die over een consumptief krediet. Ook krijg je soms rentekorting over het aparte hypotheekdeel voor verduurzaming of op basis van je energielabel. Daarnaast kun je, sinds de nieuwe leennormen voor 2024 gelden, standaard een extra bedrag lenen als je dit bedrag gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Hoe lager je huidige energielabel, hoe meer je extra aan hypotheek kunt krijgen voor verduurzaming.

Naast de hogere hypotheek is het uiteraard altijd slim om gebruik te maken van de overheidssubsidie. Daardoor heb je minder hypotheek nodig of houd je meer geld over voor andere verduurzamende maatregelen. Denk aan nieuw isolatiemateriaal, betere beglazing of zonnepanelen op het dak.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp is om meerdere redenen voordelig. Dit zijn de belangrijkste voordelen ervan:

 • Je verbruikt zelf minder gas. Daardoor daalt je gasrekening, zeker als de gasprijzen hoog zijn.
 • Je hebt geen schoorsteen meer nodig (tenzij je voor een hybride warmtepomp kiest).
 • Het is een duurzamere keuze dan een cv-ketel, omdat de CO2-uitstoot lager is.
 • Als het goed is, verdien je de hybride warmtepomp binnen 7 jaar terug (mede dankzij de subsidie).
 • Het binnenklimaat is aangenamer doordat de warmte meer gelijkmatig over het huis wordt verdeeld.
 • Je kunt de warmtepomp ook gebruiken om je woning te verkoelen.
 • Een warmtepomp is goed te combineren met zonnepanelen. Daarmee maak je er een nog duurzamere stap van.

Tekst in kader:

Kun jij je hypotheek verhogen voor een warmtepomp?

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om extra hypotheek te nemen voor een warmtepomp of andere verduurzamende maatregelen? Ga met een hypotheekadviseur in gesprek. Die vertelt je graag wat jouw opties zijn.

Denk ook aan andere verduurzamende maatregelen

Je woning duurzamer maken heeft veel voordelen. Je energie- en gasrekening dalen erdoor én je levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Een warmtepomp is één van de maatregelen die je kunt nemen om jouw woning duurzamer te maken. Als je toch je hypotheek verhoogt voor verduurzaming, is het zeker zinvol om ook aan andere verduurzamingsmaatregelen te denken. Zo kun je ook met nieuw isolatiemateriaal, zonnepanelen, HR++ of triple-glas of een elektrische kookplaat je gas- en elektriciteitsverbruik flink verlagen.

Door verduurzaming vanuit je hypotheek te betalen, profiteer je van relatief lage rente én smeer je de kosten over een lange periode uit. Daarnaast profiteer je mogelijk van verschillende verduurzamingssubsidies. Dat maakt verduurzaming nog aantrekkelijker. Bekijk in de Energiesubsidiewijzer van welke subsidies je in jouw gemeente (naast de landelijke ISDE-subsidie) gebruik kunt maken.

Wat zijn jouw opties om je hypotheek te verhogen voor een warmtepomp?

Wil je weten welke hypotheekmogelijkheden jij hebt om een warmtepomp te financieren? Of om andere verduurzamingsmaatregelen te betalen? Onze hypotheekadviseurs rekenen jouw opties graag voor je uit. Ontvang vrijblijvend jouw beste hypotheekaanbod.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024