Wijzigingen NHG-hypotheek in 2014

In 2014 wijzigen de voorwaarden en kosten voor een NHG-hypotheek. Alle wijzigingen voor deze populaire garantie op een rij.

Update: NHG-hypotheek in 2018

NHG-hypotheek veilig en voordelig

De meeste hypotheken in Nederland worden gesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ten eerste beschermt een NHG-hypotheek bij werkloosheid of scheiding tegen een restschuld. Ten tweede ontvangt daarnaast is de hypotheekrente bij een hypotheek met NHG vaak lager. Een NHG-hypotheek is dus veilig en voordelig.

Voorwaarden NHG

Elk jaar worden de voorwaarden voor de Nationale hypotheek Garantie opnieuw vastgesteld. In 2014 wordt de garantie duurder en de mogelijkheden beperkt. Wilt u binnenkort een woning kopen? Dan kan het interessant zijn om dit voor 1 januari te doen. Huizenbezitters met een restschuld zullen even moeten wachten. Vanaf 2014 krijgen zij meer mogelijkheden om de restschuld te financieren.

Ook een hypotheek met NHG? Bereken uw mogelijkheden

Wijzigingen NHG-hypotheek

Lage rente = minder lenen

De rente voor een NHG-hypotheek is op dit moment historisch laag (bijvoorbeeld 3,85% voor 10 jaar rentevast). Dit heeft tot gevolg dat de hypotheek goedkoper wordt, maar ook dat meer geleend kan worden. Bij een rentestijging bestaat het risico dat de hypotheek onbetaalbaar wordt.

Om dit te voorkomen heeft de Nationale Hypotheek Garantie aparte leennormen opgesteld voor een hypotheekrente onder de 4%. Homefinance heeft berekend dat de maximale NHG-hypotheek in 2014 gemiddeld 10% lager is.

NHG-grens omlaag

De maximale NHG-hypotheek wordt per 1 juli 2014 verlaagd naar €265.000,-. Nu is deze NHG-grens nog € 290.000,-. In de praktijk betekent dit minder mogelijkheden voor wie een woning duurder dan ‘modaal’ wil kopen.

NHG-hypotheek duurder

Voor de NHG betaal je bij afsluiten eenmalig een percentage over de hypotheeksom. Nu is dat 0,85% op 1 januari 2014 wordt dit tarief verhoogd naar 1% van de hypotheeksom. Een NHG-hypotheek wordt dus iets duurder. Wel is dit bedrag, net als de meeste afsluitkosten, eenmalig fiscaal aftrekbaar. 

Voor banken komt er een eigen risico van 10% voor een NHG-hypotheek. Nu krijgen huizenbezitters die kiezen voor de garantie vaak een lagere hypotheekrente van de bank (zie bijvoorbeeld 10 jaar rentevast in het renteoverzicht). De bank loopt immers minder risico bij een hypotheek met NHG. Mogelijk besluiten banken om dit het NHG-tarief te laten stijgen wanneer zij meer risico lopen.

Restschuld onder NHG

Huizenbezitter bij wie de hypotheek hoger is dan de woningwaarde (huis/ hypotheek onder water), krijgen eindelijk meer mogelijkheden. Nu zijn hun mogelijkheden om te verhuizen vaak beperkt omdat de bank weigert een restschuld te financieren in een nieuwe hypotheek.

Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk om de restschuld onder de NHG te laten vervallen. Met deze garantie zullen banken eerder bereid zijn de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Om de restschuld onder de NHG te kunnen laten vallen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Alleen met een bestaande NHG-hypotheek.
  • Koopsom nieuwe woning moet binnen de kostengrens van de NHG vallen.
  • De NHG-premie moet opnieuw betaald worden.
  • De inkomenscriteria voor 2014 blijven gelden voor de nieuwe hypotheek.
  • Verplicht annuitair aflossen.
  • Geldverstrekkers zijn vrij om aanvullende voorwaarden te stellen

Percentage bijkomende kosten

Het percentage bijkomende kosten onder NHG wordt in 2014 verhoogd naar 6%. Bij het berekenen van de maximale NHG-hypotheek op basis van lening ten opzichte van de woningwaarde (loan to value), wordt rekening gehouden met dit percentage.

Lees ook: maximale hypotheek in 2014 lager

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.