Block title
Block content
WOZ-waarde 2012 stijgt ondanks een dalende huizenprijs
  Door: roel 6688 keer gelezen
De WOZ-waarde blijft in 2012 gelijk of stijgt zelfs, althans volgens de eerste berichten. Dit heeft negatieve gevolgen voor de belastingaanslag van huizenbezitters. Degenen die gerekend hadden op een lagere WOZ-waarde vanwege een lagere gemiddelde huizenprijs, komen mogelijk bedrogen uit.

Eerste signalen zorgelijk

De komende weken valt de WOZ-beschikking weer op de deurmat. Hierin wordt u geïnformeerd over de waarde van de woning zoals die door de overheid wordt vastgesteld. De WOZ-waarde is belangrijk omdat de overheid verschillende belastingen hierop baseert. Ook heeft de WOZ-waarde invloed op uw hypotheek. Ondanks een daling van de gemiddelde huizenprijs en eerdere berichten over een dalende WOZ-waarde, zijn de eerste signalen zorgelijk. 

Forse verhoging

De daling van de huizenprijs wordt niet of nauwelijks vertaald naar een lagere WOZ-waarde van de woning. Dat meldt onder andere de Vereniging Eigen Huis. In Rotterdam en andere gemeenten duiden de eerste berichten op een forse verhoging van de WOZ-waarde, in plaats van een verlaging. De belangenbehartiger voor woningbezitters zegt geschrokken te zijn. 

Nadelig voor huizenbezitter

Een hogere WOZ-waarde is nadelig voor de huizenbezitter:

 • Met een hogere WOZ-waarde betaalt u onroerendzaakbelasting over een groter bedrag. Uw belastingaanslag valt daarmee hoger uit.
 • Met een hogere WOZ-waarde worden de mogelijkheden voor het aanvragen of oversluiten van een hypotheek kleiner.

U kunt hier wat tegen doen

Is uw WOZ-waarde gelijk gebleven of gestegen en bent u het hier niet mee eens? U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in uw WOZ-beschikking. In een reactie op een stijging van de WOZ-waarde, roept de Vereniging Eigen Huis huizenbezitters op om massaal bezwaar te maken. Lees hier hoe u bezwaar kunt maken: bezwaar WOZ-waarde stap voor stap.

Bezwaar maken WOZ loont

Ieder jaar maken ruim 150.000 huizenbezitters bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Maar liefst 40% van hen kreeg gelijk van de rechter. Dat meldt de Telegraaf naar aanleiding van een onderzoek van het vakblad Fiscaal up to Date. Dit betekende voor de bezwaarmakers een verlaging van de WOZ-waarde en daarmee een lagere belastingaanslag. 

Enkele tientjes tot honderd euro

Door bezwaar te maken kan de belastingaanslag met enkele tientjes tot honderd euro lager uitvallen. Dit lijkt niet veel, maar Fiscaal up to Date wijst er in de Telegraaf op dat de WOZ-waarde van de woning voor meer belasting maatregelen de basis vormt. Ook werkt een verlaging de komende jaren ook nog door. De volgende overheden gebruiken de WOZ-waarde voor het vaststellen van de belasting:

 • Gemeente (onroerendezaakbelasting).
 • Belastingdienst (o.a. eigenwoningforfait bij inkomstenbelasting).
 • Waterschap (watersysteemheffing).

Onvrede manier van berekenen

Volgens Fiscaal up to Date hebben de vele bezwaren te maken met de manier waarop gemeenten de WOZ-waarde berekenen. Bij een stijgende huizenprijs blijft het percentage gelijk waardoor huizenbezitters meer belasting betalen. Bij een dalende huizenprijs worden de percentages opgehoogd zodat de belasting gelijk blijft. Om de WOZ-waarde vast te stellen taxeert de gemeente per wijk een aantal woningen. De waarde wordt bepaald door het soort woning, de grootte van de woning, het bouwjaar en de ligging. 

Volgens de gemeenten valt het allemaal wel mee

Inmiddels heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een reactie gegeven op de berichten over de stijgende WOZ-waardes. Hierin stellen ze dat er landelijk sprake is van een daling van 2%. Een daling van de WOZ-waarde van 2% zou volgens de VNG overeenkomen met de gemiddelde daling van de huizenprijs. Uitzonderingen zijn volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeente wel mogelijk: "Het kan best zo zijn dat in een gemeente individuele woningwaarden stijgen, maar dit is geen trend." Het blijft dus zaak om kritisch naar uw WOZ-beschikking te kijken. 

Kamervragen

Een aantal kamerleden heeft naar aanleiding van de berichtgeving over een stijgende WOZ-waarde vragen gesteld aan de verantwoordelijke Minister Spies. In een reactie laat zij weten van mening te zijn dat de WOZ-waarde correct is vastgesteld. 

Meer weten over de invloed van de WOZ-waarde op uw hypotheekmogelijkheden? Een hypotheekadviseur kan u helpen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.