WOZ-waarde op recordhoogte. Doe er je voordeel mee!

De WOZ-waarde is dit jaar naar recordhoogte gestegen. Maar wist je dat deze stijging huiseigenaren talloze mogelijkheden biedt om geld te besparen of hun financiële ruimte te vergroten? Lees snel verder en ontdek hoe je slim gebruik kunt maken van jouw hogere WOZ-waarde.

Gemiddelde WOZ-waarde met 16,4% gestegen

Het vermoeden dat huizenbezitters wellicht al hadden bij het ontvangen van hun WOZ-beschikking, is inmiddels officieel bevestigd: de gemiddelde WOZ-waarde is dit jaar aanzienlijk gestegen.

Volgens het CBS is de gemiddelde WOZ-waarde voor in totaal 9,3 miljoen woningen, dit jaar vastgesteld op 369.000 euro. Dat is 16,4% meer dan een jaar eerder en bovendien de hoogste waarde ooit die door gemeenten is vastgesteld.

Daar is zeker niet iedereen het mee eens. Dit jaar hebben bijna 600.000 huiseigenaren binnen de gestelde termijn bezwaar gemaakt, vanwege een onjuiste WOZ-waarde. Dit is drie keer meer dan in andere jaren.

Voor elke situatie een passende hypotheek

Wat doen de huizenprijzen dit jaar?

De paradox van een stijgende WOZ-waarde te midden van een afkoelende woningmarkt is te verklaren door het feit dat de peildatum van gemeenten altijd een jaar eerder ligt. Toen stegen de huizenprijzen nog volop. Wat de gemiddelde WOZ-waarde volgend jaar doet, is nog lastig te voorspellen; na maanden van afkoeling trekt de huizenmarkt weer enigszins aan.

Zo laat je de hoge WOZ-waarde in jouw voordeel werken

Nu de gemiddelde WOZ-waarde op recordhoogte staat, kun je er maar beter je voordeel mee doen. Huizenbezitters kunnen op drie manieren profiteren van een hoge WOZ-waarde.

1. Je wilt je huis verkopen

De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van jouw huis en potentiële kopers baseren vaak hun openingsbod deels op de WOZ-waarde. Als jouw WOZ-waarde hoger uitvalt, resulteert dit vaak in een hoger openingsbod van geïnteresseerde kopers.

2. Je betaalt minder hypotheekrente

De hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde, wordt door banken gebruikt bij het bepalen van de hypotheekrente. Als de WOZ-waarde van je huis is gestegen, zou je mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente.

3. Je wilt je overwaarde benutten

Is jouw huis meer waard in 2023? Dan heb je ook meer overwaarde opgebouwd. Dit creëert de mogelijkheid om je hypotheek te verhogen, waarbij de vrijgekomen overwaarde flexibel inzetbaar is. Denk aan diverse doelen zoals je huis verbouwen of verduurzamen, schenkingen doen, de aanschaf van een vakantiehuis of andere grote aankopen. De hogere hypotheeksom moet uiteraard wel passen op je inkomen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3136 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024