Zelf zorgen voor een lage hypotheekrente

Door zelf initiatief te nemen kunt u tegenwicht bieden aan de grote banken. Dat is een belangrijke conclusie uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Goed nieuws voor de kritische hypotheekconsument! De NMA deed onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt en kwam met een aantal interessante resultaten. De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe en de marges op de hypotheekrente dalen.

Gebrek aan concurrentie

Hypotheek-rentetarieven.nl heeft regelmatig aandacht besteed aan de te hoge hypotheekrente in Nederland. Dit soort berichtgeving was voor de NMA aanleiding om onderzoek te doen naar de Nederlandse hypotheekmarkt. Dit onderzoek bevestigd ons standpunt dat gezonde concurrentie op de Nederlandse hypotheek ver te zoeken is. De NMA signaleert het volgende. 
  • Onafhankelijke (kleine) aanbieders zijn minder actief of zijn verdwenen van de hypotheekmarkt.
  • Door fusies de verschillende hypotheekaanbieders nauw met elkaar verbonden.
  • De crisis maakt het voor hypotheekverstrekker moeilijk om hypotheken aan te bieden. 

Door een gebrek aan concurrentie is de hypotheekrente in Nederland structureel te hoog. Banken kunnen een grotere rentemarge (winst voor de bank) rekenen bovenop de marktrente. 

Het goede nieuws

De NMA ziet echter ook positieve ontwikkelingen.
  • Op de Nederlandse hypotheekmarkt geen sprake van prijsafspraken tussen de aanbieders. 
  • Vooruitlopend op het onderzoek hebben verschillende aanbieders besloten hun marges aan te passen. De gemiddelde marge is inmiddels gedaald tot het niveau van voor de crisis.
  • De concurrentie van kleine hypotheekaanbieders is toegenomen. Vooral Woonfonds biedt op dit moment een flink lagere rente voor de populaire 5 jaar rentevast en 10 jaar rentevast hypotheek.

Actief blijven volgen

De NMA ziet echter voldoende aanleiding om de Nederlandse hypotheekmarkt ook in de toekomst in de gaten te houden.
  • Zo is er nog altijd veel mis wanneer consumenten aan het einde van de rentevastperiode hun hypotheek willen oversluiten. Bank vragen een hogere hypotheekrente aan deze klanten in vergelijking met nieuwe klanten. Daarbij maken ze het moeilijk om over te stappen naar een andere bank. Consumenten zitten zo vast aan hun hypotheek. De zogenaamde wurghypotheken. Er moet snel een einde komen aan deze praktijken.
  • Grote banken rekenen nog steeds een grotere marge dan kleine banken. Voor een daling van de hypotheekrente is het daarom nodig dat de grote banken concurrentie krijgen van kleine aanbieders zoals verzekeraars en buitenlandse banken.

Eigen initiatief loont

De NMA adviseert consumenten om kritisch te zijn als het gaat om hypotheken. Consumenten kunnen volgens de mededingingsautoriteit tegenwicht bieden aan de grote banken door zelf initiatief te nemen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.