Zet de stijgende hypotheekrente zich door?

Door de onrustige financiële markten is het goed een blik te werpen op de huidige hypotheekrenteontwikkeling.

Wat zijn de oorzaken voor een rentestijging?

Economie China - Sterke groei China

1) Sterke groei China

China blijft maar groeien. Het aantal orders van over de hele wereld voor China is zo groot, dat de Chinese overheid zich zorgen begint te maken. Door de enorme vraag stijgen ook de prijzen, wat leidt tot een oververhitting van de economie. De Chinese overheid wil de forse prijsstijgingen tegengaan. Dit doet ze onder andere door de eigen rente te verhogen.

VS laat de rente stijgen

2) VS laat de rente stijgen

Om de eigen economie te laten aantrekken, pompt de VS nieuw geld in de eigen Amerikaanse markt. Extra geld bijdrukken heeft als gevolg dat de Amerikaanse dollar minder waard wordt. Hierdoor worden Amerikaanse producten ook goedkoper. Een nadeel is echter dat de rente hierdoor stijgt.

Heropleving economie Europa

3) Heropleving economie

Door de maatregelen van de VS is het moeilijker voor Europese bedrijven om te exporteren naar de VS. Toch trekt de Europese economie weer aan. Het consumentenvertrouwen is gestegen, en bedrijven durven weer te investeren.
De vraag naar geld wordt groter. Hierdoor stijgt de rente.

Sterke stijging hypotheekrente verwacht

Op economisch vlak zien we licht aan het einde van de tunnel. Men verwacht echter dat de aantrekkende economie zal zorgen voor een sterke stijging van de hypotheekrente.

Kapitaalmarktrente fel gestegen

De kapitaalmarktrente is de afgelopen weken fel gestegen. De hypotheekrente is hieraan gekoppeld. Hypotheekverstrekkers zijn genoodzaakt deze rentestijging door te rekenen aan de klanten.

Evolutie Euribor sinds 1999

Evolutie hypotheekrente 10 jaar vast

Wanneer we kijken naar de evolutie van de hypotheekrente (10 jaar vast) dit jaar, zien we een forse stijging vanaf oktober 2010. Of dit een voorbode is van een stijgende trend voor de komende jaren, is niet duidelijk. Voor een aflossingsvrije hypotheek met 10 jaar vaste rente zien we dat de hypotheekrentes van ABN AMRO, AEGON, BNP Paribas, ING Bank en Obvion sinds oktober een stijging hebben ingezet.

Vaste Hypotheekrente 2010

Hypotheek verlengen of oversluiten

Algemeen beschouwd vrezen experts dus voor een flinke stijging van de hypotheekrente. Wie binnen dit en 3 jaar zijn hypotheek moet verlengen, kan dat beter nu al doen. Wachten tot het einde van de vervaldatum, zou tot veel hogere maandlasten kunnen leiden.

Heeft u nog vragen? Stel uw vraag via ons contactformulier, of vraag advies van een Erkend Hypotheekadviseur uit eigen regio.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.