Zo kies je de laagste hypotheekrente (6 tips)

De bank met de laagste hypotheekrente is niet voor iedereen hetzelfde. Lees hoe jij de laagste rente krijgt door te kiezen voor kortingen die banken bieden.

Banken werken met een stelsel van kortingen en opslagen om jou een renteaanbod te doen. Dit betekent dat je persoonlijke situatie en de keuzes die je maakt voor de hypotheek, bepalen welke bank voor jou de laagste hypotheekrente heeft.

Eenvoudig de laagste rente kiezen? Vergelijk vrijblijvend alle hypotheekaanbieders >>>

Met onderstaande 6 tips krijg jij de laagste hypotheekrente

1. Claim jouw rentekorting bij een lagere risicoklasse

Bij een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, val je in een lagere risicoklasse. Banken passen korting toe voor klanten die hun hypotheek hebben afgelost. Ook de gestegen huizenprijs zorgt voor een lagere risicoklasse. Bij Rabobank krijg je bijvoorbeeld 0,2% rentekorting, zodra jouw hypotheek onder 90% van de woningwaarde komt.

Bereken de laagste hypotheekrente bij jouw hypotheeksom in verhouding de woningwaarde.

Let op: nog niet elke bank verlaagt automatisch de hypotheekrente als je in een lagere risicoklasse komt. Hier moet je zelf om vragen bij de bank.

2. Kies voor NHG bij 100% financiering

Bij een NHG-hypotheek wordt geen onderscheidt gemaakt in risicoklassen. Wel geven banken standaard korting als je kiest voor de zekerheid van Nationale Hypotheek Garantie. Bij een maximale hypotheek, 100% van de woningwaarde, is een NHG-hypotheek vaak goedkoper.

Voor garantie betaal je in 2023 eenmalig 0,6% van de hypotheeksom. De rentekorting moet natuurlijk wel opwegen tegen deze NHG-premie. Ook mag de woning voor de garantie in 2023 niet duurder zijn dan € 405.000,-.

3. Kies voor annuïtair of lineair aflossen

De rente voor een annuïtaire of lineaire hypotheek is vaak het laagst. Dit komt omdat veel banken een opslag rekenen als niet structureel wordt afgelost. Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten, maar je betaalt meer hypotheekrente.

Bereken hoeveel de overstap naar annuïtair aflossen jou oplevert.

4. Mooi meegenomen: huisbankkorting

Heb je een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank lopen, dan krijg je bij een aantal banken korting op de hypotheekrente. Deze huisbankkorting is mooi meegenomen, maar mogelijk ben je bij een andere bank goedkoper uit.

Bereken jouw laagste hypotheekrente en bekijk hoe je huisbank het doet.

5. Kies voor een ‘groene hypotheek’

Koop je een duurzaam huis of neem je energiebesparende maatregelen, dan bieden een aantal banken korting op de hypotheekrente. Om in aanmerking te komen voor een ‘groene hypotheek’ moet je aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoen.

6. Kies bewust voor minder ruime voorwaarden

Een budgethypotheek is een normale hypotheek, maar met minder ruime voorwaarden. Denk daarbij aan een beperkte geldigheid van de hypotheekofferte. Bij een budgethypotheek zijn banken minder flexibel. Het is belangrijk dat je hier bewust voor kiest. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij deze keuze.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Zo kies je de laagste hypotheekrente (6 tips)”

 1. Hoihoi,ik heb nieuwbouw huis ,sept de sleutel . 100 000 euro 1,66 procent 20 jaar vast,en 52.000 nu 1jaar vast tegen 1.34 procent
  Hoe gaat dat straks met die 52.000 euro denk (dat ik het aflos )maar zo niet hoe of wat is dan wijsheid?
  Wordt het dan op 1 hoop gegooid met de 100.0000 euto?

  Beantwoorden
  • U ontvangt van uw hypotheekverstrekker een nieuw rentevoorstel zodra de rentevastperiode afloopt. U kunt dan zelf de keuze maken om deze vast te zetten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024