Hypotheekrente annuïteitenhypotheek
Bekijk de rente van een annuïteitenhypotheek. In ons overzicht staan alle rentestanden van alle hypotheekverstrekkers. Bekijk welke hypotheekverstrekker de goedkoopste annuïteitenhypotheek heeft en vergelijk.
Benieuwd wat een annuïteitenhypotheek precies is én wat de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm zijn? Lees nu alles over deze hypotheek:
Alle informatie
- Wat is een annuïteitenhypotheek?
- De voordelen van een annuïteitenhypotheek
- De nadelen van een annuïteitenhypotheek
Wat is een annuïteitenhypotheek?
Met een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag (rente + aflossing). Daarin wordt het aflossingsbedrag telkens zo gekozen deze tezamen met de rente dezelfde maandlast vormt. Dit ongewijzigde bedrag noemen we de annuïteit.
- Omdat aan het begin van de looptijd de hypotheek hoog is, betaal je vooral rente en los je minder af.
- Naarmate je aflost, wordt het geleende bedrag steeds kleiner. Daardoor hoef je steeds minder rente te betalen. Omdat je wel maandelijks hetzelfde bedrag blijft betalen (de annuïteit), wordt het aflossingsbedrag hoger.
- Aan het einde van de looptijd bestaat je maandbedrag dus vooral uit aflossing. Na de looptijd is de annuïteitenhypotheek volledig afgelost.
Deze afbeelding laat duidelijk zien hoe de verhouding tussen de rente en de aflossing binnen de annuïteit gedurende de looptijd is:

De hypotheekrenteaftrek
Het belastingvoordeel van een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd steeds minder. Omdat je aflost, wordt de hypotheekschuld lager. Daardoor betaal je minder rente en kun je minder hypotheekrente aftrekken. Omdat je maandbedrag wel hetzelfde blijft (de annuïteit) blijven de bruto lasten hetzelfde. De netto lasten worden hoger, omdat je steeds minder hypotheekrente terugkrijgt.
Populaire hypotheekvorm
De annuïteitenhypotheek is tegenwoordig een populaire hypotheekvorm. Wie vanaf 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek afsluit, kan namelijk alleen nog gebruik maken van hypotheekrenteaftrek, met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
Omdat je met een annuïteitenhypotheek op het begin veel rente betaalt, kun je veel hypotheekrente terugvragen. De netto maandlast (na renteaftrek) is aan het begin van de looptijd dus laag en stijgt gedurende de jaren.
Dit maakt de annuïteitenhypotheek populair onder jonge kopers. Zij staan nog aan het begin van hun carrière en gaan nog groeien qua salaris. Qua uitgaven is het juist het ‘spitsuur van het leven’ met name als ze kinderen krijgen. Een lagere netto maandlast is dan zeer welkom.
Verwacht je tijdens de looptijd minder te gaan verdienen, bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of met pensioen gaat, dan is de annuïteitenhypotheek minder geschikt. Je kunt dan beter in het begin al fors aflossen zodat je maandlasten geleidelijk dalen, zoals bij de lineaire hypotheek. Lees ook: annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek: welke hypotheekvorm past bij je?
Hypotheekrente annuïteitenhypotheek
Ook met een aflossingsvrije hypotheekvorm kan het interessant zijn om deze (deels) over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. De maandlasten zullen stijgen, maar je weet zeker dat de hypotheek aan het einde van de looptijd kan worden afgelost. Bijkomend voordeel is dat je de rente-opslag die veel banken rekenen voor aflossingsvrij voorkomt. Met een annuïteitenhypotheek betaalt je gedurende de looptijd minder hypotheekrente. Bereken jouw besparing als je start met aflossen.
Voordelen van een annuïteitenhypotheek
- Lage netto lasten in de beginfase
- Gelijkblijvende bruto lasten
- Gegarandeerde aflossing
- Geen opslag op de hypotheekrente
- Ook renteaftrek met een hypotheek van na 31 december 2012.
Nadelen van een annuïteitenhypotheek
- Steeds minder fiscaal voordeel gedurende de looptijd
- De netto maandlast stijgt dus gedurende de looptijd.