Opeethypotheek | Verzilverhypotheek

Door de snelle huizenprijsstijging hebben veel Nederlanders overwaarde. Met een opeethypotheek of verzilverhypotheek kunt u overwaarde opnemen én ook vrij besteden. Lees alles over dit populaire verzilverproduct.

Wat is een opeethypotheek of verzilverhypotheek?

Een opeethypotheek staat ook wel bekend als de verzilver hypotheek. Met deze hypotheek kunt u de overwaarde uit uw woning opnemen en vrij besteden. Het op te nemen bedrag wordt maandelijks of eenmalig op uw rekening gestort. Een opeethypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, u betaalt dus niet betaalt voor aflossing. Wel worden er kosten voor de rente in rekening gebracht. Ook deze rente hoeft u niet maandelijks te betalen maar wordt, net als het opgenomen bedrag, bij de hypotheekschuld opgeteld. Hierdoor wordt uw hypotheekschuld iedere maand hoger en de overwaarde lager. Feitelijk gezien eet u de overwaarde uw woning op, vandaar de naam ‘opeethypotheek’.

Wilt u geld uit stenen halen?Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >

Een opeethypotheek afsluiten

Een opeethypotheek of verzilverhypotheek afsluiten doet u tegenwoordig online. Dit moet u vooraf weten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een opeethypotheek?

Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft of deze binnen enkele jaren bereikt, kan in aanmerking komen voor een opeethypotheek. De leeftijdsgrens die gesteld wordt kan per bank verschillen. Bij de ene bank kunt u pas een opeethypotheek afsluiten als de de AOW-leeftijd van 67 jaar bereikt hebt, terwijl er ook banken zijn die deze mogelijkheid al vanaf 57 jaar aanbieden. Daarnaast stelt de bank als eis dat uw maandlasten lager worden en dat er overwaarde op de woning zit opgenomen kan worden.

Waarom moet ik overwaarde hebben om opeethypotheek te krijgen?

Voor het afsluiten van een opeethypotheek is het van belang dat u overwaarde heeft. Dit is van belang omdat u dit bedrag op gaat nemen. Uw overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheekschuld. Veel huizenbezitters die hun woning jaren geleden hebben gekocht hebben overwaarde. De overwaarde is ontstaan omdat zij de woning voor een lage prijs gekocht hebben en in waarde gestegen is. Ook hebben veel mensen in de loop der jaren een flink bedrag afgelost waardoor de openstaande hypotheek veel lager is dan de huidige waarde van de woning.

Hoe sluit ik een opeethypotheek of verzilver hypotheek af?

Het afsluiten van een opeethypotheek of verzilver hypotheek kan bij een tussenpersoon/intermediair of direct via de bank. Het voordeel van een intermediair is dat zij meerdere banken met elkaar vergelijken waardoor u er zeker van bent dat deze bank voor de beste keuze is. Bereken hier vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden.

Hypotheekrente verzilverhypotheek

Het grote voordeel van een opeethypotheek is dat u niet maandelijks voor de rente hoeft te betalen, deze wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. Wel is het zo dat de rente die bij de schuld wordt opgeteld vaak hoger ligt, dan de rente die u voor een reguliere aflossingsvrije hypotheek zou betalen. Dit komt omdat het een groter risico voor de bank is, uw hypotheekschuld wordt immers iedere maand hoger. Weten wat de huidige rente per bank is, klik dan hier.

Welke banken bieden een opeethypotheek aan

Niet alle banken bieden een opeet-of verzilver hypotheek aan. In Nederland zijn er slechts enkele banken die het voor (bijna) senioren mogelijk maakt om de overwaarde te verzilveren. Een van de bekendste overwaarde producten is de Overwaarde Hypotheek van ABN Amro. Florius, de dochteronderneming van de ABN doet dit middels de Verzilver Hypotheek. ASR heeft de Welthuis Levensrente Hypotheek en de Rabobank biedt het Overwaarde Plan aan. Daarnaast komen er steeds meer banken bij die een opeethypotheek aanbieden. 

Voor- en nadelen

Voordelen opeethypotheek

  • Een opeethypotheek kunt u ook afsluiten als het pensioeninkomen niet voldoende is om een hypotheek af te sluiten.
  • Het bedrag dat u met de opeethypotheek opneemt mag u vrij besteden, u mag het dus besteden zoals u dit wilt.
  • Uw maandelijkse lasten zijn laag omdat de aflossing en de rente bij de hypotheekschuld opgeteld wordt.

Nadelen opeethypotheek

  • De hypotheekschuld wordt hoger waardoor u minder overwaarde heeft.
  • Uw hypotheekschuld wordt maandelijks verhoogd. Omdat een opeethypotheek een groter risico voor de bank is, is de hypotheekrente vaak hoger.
  • Er zijn geldverstrekker waarbij de woning verkocht moet worden wanneer er een bepaald percentage, bij sommige banken 50% van de overwaarde, opgenomen is.