Opeethypotheek | Verzilverhypotheek

Door de snelle huizenprijsstijging hebben veel Nederlanders overwaarde. Met een opeethypotheek of verzilverhypotheek kun je overwaarde opnemen én ook vrij besteden. Lees alles over dit populaire verzilverproduct:

De opeethypotheek

Wat is een opeethypotheek?

Een opeethypotheek staat ook wel bekend als de verzilverhypotheek. Met deze hypotheek kun je de overwaarde uit de woning opnemen en vrij besteden. Het op te nemen bedrag wordt maandelijks of eenmalig op jouw rekening gestort. Het is een aflossingsvrije hypotheek, je betaalt dus niet voor aflossing. Wel worden er kosten voor de rente in rekening gebracht. Ook deze rente hoef je niet maandelijks te betalen maar wordt, net als het opgenomen bedrag, bij de hypotheekschuld opgeteld. Hierdoor wordt je hypotheekschuld iedere maand hoger en de overwaarde lager. Feitelijk gezien eet je de overwaarde de woning op, vandaar de naam ‘opeethypotheek’.

Wil je geld uit de stenen halen?

Wat zijn de voorwaarden van een opeethypotheek

Een opeethypotheek afsluiten doe je tegenwoordig online. Dit moet je vooraf weten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een opeethypotheek?

Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft of deze binnen enkele jaren bereikt, kan in aanmerking komen voor deze hypotheek. De leeftijdsgrens die gesteld wordt kan per bank verschillen. Bij de ene bank kun je pas een opeethypotheek afsluiten als de de AOW-leeftijd van 67 jaar bereikt hebt, terwijl er ook banken zijn die deze mogelijkheid al vanaf 57 jaar aanbieden. Daarnaast stelt de bank als eis dat je maandlasten lager worden en dat de overwaarde die op de woning zit opgenomen kan worden.

Waarom moet ik overwaarde hebben om een opeethypotheek te krijgen?

Voor het afsluiten van een opeethypotheek is het van belang dat je overwaarde hebt. Dit is van belang omdat je dit bedrag op gaat nemen. Je overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheekschuld. Veel huizenbezitters die hun woning jaren geleden hebben gekocht hebben overwaarde. De overwaarde is ontstaan omdat zij de woning voor een lage prijs gekocht hebben en in waarde gestegen is. Ook hebben veel mensen in de loop der jaren een flink bedrag afgelost waardoor de openstaande hypotheek veel lager is dan de huidige waarde van de woning.

Hoe sluit ik een opeethypotheek of verzilver hypotheek af?

Het afsluiten van een opeethypotheek of verzilver hypotheek kan bij een tussenpersoon/intermediair of direct via de bank. Het voordeel van een intermediair is dat zij meerdere banken met elkaar vergelijken waardoor je er zeker van bent dat deze bank de beste keuze voor je is. Bereken hier vrijblijvend je verzilvermogelijkheden.

Wat is de hypotheekrente van een opeethypotheek

Het grote voordeel van een opeethypotheek is dat je niet maandelijks voor de rente hoeft te betalen, deze wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. Wel is het zo dat de rente die bij de schuld wordt opgeteld vaak hoger ligt, dan de rente die je voor een reguliere aflossingsvrije hypotheek zou betalen. Dit komt omdat het een groter risico voor de bank is, jouw hypotheekschuld wordt immers iedere maand hoger. Weten wat de huidige rente per bank is, klik dan hier.

Welke banken bieden een opeethypotheek aan?

Niet alle banken bieden een opeet-of verzilver hypotheek aan. In Nederland zijn er slechts enkele banken die het voor (bijna) senioren mogelijk maakt om de overwaarde te verzilveren. Een van de bekendste overwaarde producten is de Overwaarde Hypotheek van ABN Amro. Florius, de dochteronderneming van de ABN doet dit middels de Verzilver Hypotheek. ASR heeft de Welthuis Levensrente Hypotheek en de Rabobank biedt het Overwaarde Plan aan. Daarnaast komen er steeds meer banken bij die een opeethypotheek aanbieden. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een opeethypotheek?

Voordelen

  • Een opeethypotheek kunt je ook afsluiten als het pensioeninkomen niet voldoende is om een hypotheek af te sluiten.
  • Het bedrag dat je met de opeethypotheek opneemt mag je vrij besteden, je mag het dus besteden zoals jij dit wilt.
  • Jouw maandelijkse lasten zijn laag omdat de aflossing en de rente bij de hypotheekschuld opgeteld wordt.

Nadelen

  • De hypotheekschuld wordt hoger waardoor je minder overwaarde hebt.
  • Je hypotheekschuld wordt maandelijks verhoogd. Omdat een opeethypotheek een groter risico voor de bank is, is de hypotheekrente vaak hoger.
  • Er zijn geldverstrekker waarbij de woning verkocht moet worden wanneer er een bepaald percentage, bij sommige banken 50% van de overwaarde, opgenomen is.
8.3
8.3 uit 3071 reviews. 89% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam