Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek helpt u de periode te overbruggen tussen de aankoop van uw nieuwe woning en de verkoop van uw oude woning. Lees meer over deze bijzondere hypotheekvorm:

Benieuwd naar uw hypotheekmogelijkheden? Maak vrijblijvend een berekening >>>

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek overbrugt de periode tussen het kopen van een nieuw huis en het verkopen van uw oude huis. In deze periode kunt u namelijk nog niet de hypotheek op uw oude huis aflossen. Tegelijkertijd moet u wel een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe huis. U moet dus meer lenen, tegen een hogere maandlast.

Een overbruggingshypotheek wordt niet meegenomen in de toetsing voor de maximale hypotheek, waardoor u meer lenen. Daarnaast biedt een overbruggingshypotheek de mogelijkheid om de overwaarde van uw oude woning op te nemen om zo (deels) de nieuwe woning te financieren. Hierdoor stijgen uw maandlasten in deze periode minder hard.

Wanneer u uw oude huis verkocht heeft lost u het overbruggingskrediet direct af en gaat deze over in een nieuwe (reguliere) hypotheek.

Hypotheekrente overbruggingshypotheek

Bij een overbruggingshypotheek betaalt u enkel hypotheekrente. Het is namelijk een aflossingsvrije hypotheekvorm. Wel is de rente hoger dan bij de reguliere hypotheekrente. De bank loopt namelijk meer risico dat, wanneer er iets mis gaat, de hypotheek niet kan worden terugbetaald.

De overbruggingshypotheek wordt gesloten in combinatie met een reguliere hypotheek. De rente wordt vervolgens bepaald middels een opslag bovenop de reguliere hypotheekrente. Als u de oude hypotheek heeft afgelost vervalt de renteopslag en betaalt u de reguliere hypotheekrente.

Tip: de rente voor een overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar!

Start een hypotheekvergelijking voor een persoonlijk renteaanbod voor uw overbruggingshypotheek

Overbruggingshypotheek

Kosten overbruggingshypotheek

Met een overbruggingshypotheek betaalt u dus extra kosten, maar u betaalt niet voor twee volledige hypotheken. Dit komt omdat de overwaarde van uw oude woning kunt gebruiken voor de nieuwe hypotheek. De overwaarde overwaarde schiet de bank alvast voor, zodat u dit bedrag niet hoeft te financieren. Dit houdt de kosten van tijdelijk twee huizen binnen de perken.

Daarnaast moet u rekening houden met de kosten voor het sluiten van een nieuwe hypotheek, zoals advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en kosten voor de notaris.

Wanneer u tijdelijk twee hypotheken heeft brengt dit, naast extra kosten, onzekerheid met zich mee. U doet er verstandig aan een hypotheekadviseur te raadplegen en de mogelijkheden op een rijtje te zetten. De hypotheekadviseur kan voor u alle kosten inzichtelijk maken zodat u weet waar u aan toe bent.

Voorwaarden overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek kent een aantal bijzondere voorwaarden ten opzichte van een gewone hypotheek.

  • De looptijd is maximaal twee jaar
  • U kunt boetevrij aflossen.
  • U betaalt geen aflossing, alleen hypotheekrente.
  • Hypotheekrenteaftrek is mogelijk.

Door gunstige voorwaarden van overbruggingshypotheek stijgen uw maandlasten beperkt.

Voordelen Overbruggingshypotheek

  • Vangt dubbele hypotheeklast en extra kosten op.
  • Geen tussentijdse aflossing.
  • Gunstige voorwaarden aflossing: op elk moment en boetevrij.

Nadelen Overbruggingshypotheek

  • Maandlasten worden hoger.
  • Kans op een restschuld als het huis niet binnen twee jaar verkocht wordt.