Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek helpt u de periode te overbruggen tussen de aankoop van uw nieuwe woning en de verkoop van uw oude woning. Deze situatie kan ontstaan omdat de overdracht van de oude woning verder in de toekomst ligt. Of misschien is uw nieuwe woning nog niet klaar voor bewoning, bijvoorbeeld door een verbouwing of renovatie, en heeft u tijdelijk twee woningen.

Lees meer over deze bijzondere hypotheekvorm:

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek overbrugt de periode tussen het kopen van een nieuw huis en het verkopen van uw oude huis. In deze periode kunt u namelijk nog niet de hypotheek op uw oude huis aflossen. Tegelijkertijd heeft u wel een hypotheek nodig voor uw nieuwe hypotheek.

Tijdelijk twee hypotheken op uw naam, zou voor flink hogere maandlasten zorgen en waarschijnlijk past dit ook niet binnen uw leencapaciteit.

Een overbruggingshypotheek biedt uitkomst. Daarbij wordt de overwaarde van uw oude woning gebruikt om uw nieuwe woning (deels) te financieren. U neemt dus als het ware een voorschot op de verkoopprijs. Door lage maandlasten en ruime leennormen tijdens de overbruggingsperiode, zijn banken bereid de hypotheek te verstrekken.

Wanneer u uw oude huis verkocht heeft lost u het overbruggingskrediet direct af en gaat deze over in een nieuwe (reguliere) hypotheek.

Kosten overbruggingshypotheek

De maandlasten voor een overbruggingshypotheek zijn lager dan wanneer u twee ‘reguliere’ hypotheken zou afsluiten. Ten eerste is het een aflossingsvrije hypotheek. U betaalt dus tijdens de overbruggingsperiode alleen rente. Ten tweede kan deze rente ook nog eens (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek, mits uw financieringsruimte dit toelaat.

Daarnaast moet u rekening houden met bijkomende kosten voor het sluiten van een nieuwe hypotheek, zoals advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en kosten voor de notaris. Deze zou u echter toch gemaakt hebben bij een verhuizing naar een koopwoning.

Overbruggingshypotheek

Opslag op de hypotheekrente

Bij een overbruggingshypotheek betaalt u dus enkel hypotheekrente. Deze rente is hoger dan de reguliere hypotheekrente. De bank loopt namelijk meer risico dat, wanneer er iets mis gaat, de hypotheek niet kan worden terugbetaald.

Het ‘overbruggingsdeel’ wordt gesloten in combinatie met een reguliere hypotheek. De rente wordt vervolgens bepaald middels een opslag bovenop de reguliere hypotheekrente. Als u de oude hypotheek heeft afgelost vervalt de renteopslag en betaalt u weer de reguliere hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek bij tijdelijk twee woningen

Ook als u tijdelijk twee woningen heeft, is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen 2 situaties:

 • U bent verhuisd en uw oude woning staat nog te koop: de hypotheekrente van zowel uw oude en nieuwe woning zijn dan fiscaal aftrekbaar, mits het huis leeg staat en niet wordt verhuurd.
 • U gaat verhuizen, maar u woont nog niet in uw nieuwe koophuis. U heeft recht op hypotheekrenteaftrek voor uw nieuwe woning, mits het huis leeg staat of nog in aanbouw is.

Alternatieven voor overbruggingsperiode

Vanwege de extra kosten is het goed om ook even stil staan bij de alternatieven. U kunt met de nieuwe bewoners van uw oude woningen onderhandelen om de overdracht eerder te laten plaatsvinden. In het geval dat de nieuwe woning nog niet klaar is voor bewoning, kunt u ervoor kiezen om tijdelijk in een woon-unit te laten plaatsen. Dit laatste is overigens niet goedkoop.

Voorwaarden overbruggingshypotheek

Om in aanmerking te komen voor een overbruggingshypotheek moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • U heeft overwaarde op uw oude woning.
 • U kunt de tijdelijk hogere maandlasten betalen met uw inkomen, of er is financiële ruimte om deze mee te financieren in de hypotheek.
 • De overbruggingshypotheek voor maximaal 1 of 2 jaar. Verlengen is in overleg soms mogelijk.
 • De oude hypotheek wordt afgelost zodra het oude huis verkocht is.
 • U sluit de nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker als de overbruggingshypotheek.

In deze krapper woningmarkt is het bijna ondenkbaar dat u lange tijd (2 jaar) met twee woningen blijft zitten. Toch moet u rekening houden met tijdelijk hogere maandlasten. Informeer u daarom op tijd (zodra u een woning op het oog heeft) over de mogelijkheden met een overbruggingshypotheek. Zo heeft u alle kosten inzichtelijk en weet u waar u aan toe bent.

Voordelen Overbruggingshypotheek

 • Uw maandlasten stijgen beperkt.
 • Vangt dubbele hypotheeklast en extra kosten op.
 • Geen tussentijdse aflossing.
 • Gunstige voorwaarden aflossing: op elk moment en boetevrij.

Nadelen Overbruggingshypotheek

 • Niet elke geldverstrekker biedt het aan, of niet als los product.
 • Ondanks aantrekkelijke voorwaarden stijgen uw maandlasten.
 • Kans op een restschuld als het huis niet binnen twee jaar verkocht wordt.