Aanvangsschuld

Wat is aanvangsschuld?

Het woord aanvangsschuld zegt het eigenlijk al; het is de schuld waarmee je de hypotheek aanvangt. Het is dus de hoogte van de oorspronkelijke hypotheek

De aanvangsschuld bevat meerdere onderdelen die mee gefinancierd zijn. Denk hierbij aan de kosten koper, een verbouwing of een lening die je in jouw hypotheek meeneemt. Afhankelijk van jouw eigen situatie kan je jouw aanvang hypotheeksom bepalen.

Aflossen

Wanneer je kiest voor een hypotheek waarin in je gedurende de looptijd niets aflost, dan blijft de hypotheekschuld gelijk aan de oorspronkelijke hypotheekschuld. Voorbeelden van hypotheken waarbij de hypotheekschuld gelijk blijft aan de aanvangsschuld zijn:


Zoals je ziet zijn er veel hypotheken waarbij tijdens de looptijd niets wordt afgelost en de hypotheekschuld dus gelijk blijft aan de aanvangsschuld. Met deze populaire constructie is het namelijk mogelijk om gedurende de gehele looptijd optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Op Hypotheek-rentetarieven.nl kan je eenvoudig jouw hypotheekrenteaftrek berekenen.

Gerelateerde begrippen:
Hypotheeksom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.