Hypotheekrenteaftrek: Alles wat je moet weten

Wil je meer weten over hypotheekrenteaftrek? In deze tekst vind je uitgebreide informatie over wat hypotheekrenteaftrek inhoudt, hoeveel rente aftrekbaar is en hoelang je hiervan kunt profiteren. Daarnaast leer je welke voorwaarden de belastingdienst stelt aan de hypotheekrenteaftrek. Bovendien kun je jouw eigen hypotheekrenteaftrek berekenen of ons een gedetailleerde berekening voor jouw situatie laten maken.

Alle informatie

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als de meeste mensen, moet ook jij waarschijnlijk een hypotheek afsluiten om een woning te kopen. Je betaalt hypotheekrente aan de bank in ruil voor deze lening. Het goede nieuws is dat deze rente aftrekbaar is van het inkomen waarover je belasting moet betalen. Deze belastingvermindering staat bekend als hypotheekrenteaftrek.

De hypotheekrenteaftrek stimuleert het eigen woningbezit in Nederland. Dankzij deze aftrek worden je maandlasten namelijk verlaagd, waardoor het gemakkelijker wordt om een eigen woning te kopen en te betalen.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Wat houdt hypotheekrenteaftrek in?

Als de meeste mensen, moet ook jij waarschijnlijk een hypotheek afsluiten om een woning te kopen. Je betaalt hypotheekrente aan de bank in ruil voor deze lening. Het goede nieuws is dat deze rente aftrekbaar is van het inkomen waarover je belasting moet betalen. Deze belastingvermindering staat bekend als hypotheekrenteaftrek.De hypotheekrenteaftrek stimuleert het eigen woningbezit in Nederland. Dankzij deze aftrek worden je maandlasten namelijk verlaagd, waardoor het gemakkelijker wordt om een eigen woning te kopen en te betalen.

Hoeveel hypotheekrente is aftrekbaar?

De hoogte van je inkomen bepaalt de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Aan het einde van het jaar wordt de betaalde hypotheekrente afgetrokken van je belastbaar inkomen uit werk. Hierdoor betaal je minder belasting dankzij de renteaftrek.

Normaal gesproken ontvang je je inkomen netto. De belastingdienst houdt echter geen rekening met de hypotheekrenteaftrek bij dit nettobedrag. Dit betekent dat je eigenlijk te veel belasting betaalt. Gelukkig kun je aan het einde van het jaar de te veel betaalde belasting terugkrijgen bij het invullen van je belastingaangifte.

Je kunt er ook voor kiezen om het belastingvoordeel van de renteaftrek van tevoren te ontvangen. Hiervoor kun je een verzoek indienen bij de belastingdienst. Met behulp van een voorlopige aanslag kan de belastingdienst het belastingvoordeel berekenen en maandelijks als voorschot uitbetalen.

Aangezien de regels rondom hypotheekrenteaftrek nogal eens veranderen, is het verstandig om een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Deze expert kan je alles vertellen over de hoogte van de hypotheekrenteaftrek. Let op: de komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd. Lees meer over de gevolgen hiervan voor huizenbezitters.

Wil je optimaal profiteren van de lage hypotheekrente? Doe dan vrijblijvend de check om te zien hoeveel jij kunt besparen.

Hoelang is de hypotheekrente aftrekbaar?

De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dit betekent dat je niet eindeloos kunt profiteren van dit belastingvoordeel. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog de rente is die wordt afgetrokken. Voor meer informatie kun je ook de standpunten van de politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek bekijken.

De voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, heeft de belastingdienst een aantal voorwaarden opgesteld.
Deze voorwaarden zijn als volgt:

  • De woning met hypotheek moet het hoofdverblijf zijn.
  • De hypotheek wordt gebruik voor de aankoop of het onderhoud van de woning.
  • De eventuele overwaarde van een oude woning moet in de nieuwe woning worden gestopt.
  • Na 1 januari 2013 heeft je voor nieuwe hypotheken de keuze uit annuïteiten– of lineaire hypotheek.
  • Vanaf 2013 moeten nieuwe hypotheken binnen 30 jaar worden afgelost.
  • Bij het verhogen van jouw hypotheek moet deze ook (deels) worden afgelost binnen een periode van maximaal 30 jaar.

Rekenvoorbeeld (belastbaar inkomen bij hypotheekrenteaftrek)

Om de gevolgen van hypotheekrente op je belastbaar inkomen duidelijker te maken, geven we een rekenvoorbeeld:

Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt van € 250.000,- met een rente van 3%. In dat geval betaal je € 7.500,- aan hypotheekrente. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen.

Echter, voordat je de hypotheekrente aftrekt, moet het Eigenwoningforfait bij je inkomen worden opgeteld. Laten we zeggen dat de WOZ-waarde van je woning € 310.000,- is. Het eigenwoningforfait bedraagt dan (€ 310.000,- x 0,65%) € 2.015,-.

Als je een jaarinkomen hebt van € 50.000,-, tel je hier eerst € 2.015,- eigenwoningforfait bij op, om vervolgens € 7.500,- hypotheekrente af te trekken. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen dankzij de hypotheekrenteaftrek € 44.515,-.