Bandbreedterente

Wat is bandbreedterente?

De bandbreedterente is een rentevorm die het midden houdt tussen een vaste en een variabele rente. Bij de bandbreedterente worden de effecten van rentedalingen en rentestijgingen gedurende een afgesproken termijn gedeeltelijk doorgevoerd (afhankelijk van het percentage van de bandbreedte).

Boven- en ondermarge

De bandbreedterente is een gedeeltelijk vaste rente waarbij de bovenmarge en ondermarge contractueel zijn vastgelegd. Wanneer de marktrente binnen deze bandbreedte blijft dan blijft ook de hypotheekrente hetzelfde. Komt de marktrente echter buiten de bandbreedte dan wordt de ‘vaste’ rente verhoogd of verlaagd. De vaste rente wordt verhoogd of verlaagd met het percentage verschil tussen de boven- of ondermarge en de marktrente.

Rekenvoorbeeld

Zoals in het volgende rekenvoorbeeld: Het afgesproken rentepercentage is 7,5%, de bandbreedte is 1%. Stijgt of daalt de hypotheekrente minder dan 1% dan gebeurt er niets. Stijgt de hypotheekrente bijvoorbeeld met 3% dan stijgt jouw rente met 2% (3% minus de bandbreedte van 1%). Ditzelfde gebeurt ook bij rentedalingen. De hypotheekrente is dus vast wanneer de marktrente binnen de bandbreedte valt. Wanneer de marktrente buiten de bandbreedte komt is hypotheekrente variabel.

Gerelateerde begrippen:
Dalrentegarantie
Basisrente

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.