Bijleenregeling

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling verplicht u om de overwaarde van uw huis te investeren in een volgende woning. De overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheekschuld die op dat moment nog open staat. Wanneer u de overwaarde van de woning niet gebruikt voor de aankoop van een woning, krijgt u geen hypotheekrenteaftrek over de overwaarde. 

Hoelang geldt de bijleenregeling?

De bijleenregeling duurt drie jaar, hij blijft dus niet oneindig geldig. Het investeren van je overwaarde heeft alleen een fiscaal voordeel als je binnen die drie jaar na de verkoop van je vorige woning een nieuwe woning koopt.

Kies je ervoor om pas na drie jaar een volgende woning te komen? Dan bent u niet meer verplicht de overwaarde uit de verkoop van de oude woning te gebruiken om de hypotheek van de nieuwe woning te verlagen. U zou er dan ook voor kunnen kiezen het geld te gebruiken voor andere investeringen.

Waarom is de bijleenregeling er?

De bijleenregeling is ingesteld om mensen te ontmoedigen de overwaarde te gebruiken voor andere zaken dan voor het verlagen van de hypotheek. Wanneer u er namelijk voor kiest je overwaarde op je spaarrekening te laten staan of het te beleggen zou je dubbel fiscaal voordeel hebben. U zou dan namelijk profiteren van de hypotheekrenteaftrek over het geleende bedrag en u kunt rendement behalen over het bedrag aan overwaarde (door bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsopbrengst).

Tip: via de website van de belastingdienst kunt u via een rekenvoorbeeld de fiscale gevolgen van de bijleenregeling berekenen.

Rekenvoorbeeld bijleenregeling

Stel u heeft voor uw huidige woning een hypotheek afgesloten van €200.000 en de waarde van de woning is €245.000, dan heeft u een overwaarde van €45.000 euro (€245.000-€200.000=€45.000). Vervolgens koopt u woning met een waarde van €350.000. U mag dan over een hypotheek van maximaal 305.000 rente aftrekken (€350.000-€45.000=€305.000)

Gerelateerde begrippen:
Overwaarde
Belastingaftrek
Marktwaarde

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.