Bijleenregeling

De bijleenregeling

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling verplicht je om de overwaarde van jouw huis te investeren in een volgende woning. De overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheekschuld die op dat moment nog open staat. Wanneer je de overwaarde van de woning niet gebruikt voor de aankoop van een woning, krijg je geen hypotheekrenteaftrek over de overwaarde. 

Hoe lang duurt de bijleenregeling?

De bijleenregeling duurt drie jaar, hij blijft dus niet oneindig geldig. Het investeren van je overwaarde heeft alleen een fiscaal voordeel als je binnen die drie jaar na de verkoop van je vorige woning een nieuwe woning koopt. Kies je ervoor om pas na drie jaar een volgende woning te komen? Dan ben je niet meer verplicht de overwaarde uit de verkoop van de oude woning te gebruiken om de hypotheek van de nieuwe woning te verlagen. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen het geld te gebruiken voor andere investeringen.

Meer weten over de bijleenregeling?

Waarom is de bijleenregeling er?

De bijleenregeling is ingesteld om mensen te ontmoedigen de overwaarde te gebruiken voor andere zaken dan voor het verlagen van de hypotheek. Wanneer je er namelijk voor kiest je overwaarde op je spaarrekening te laten staan of het te beleggen zou je dubbel fiscaal voordeel hebben. Je zou dan namelijk profiteren van de hypotheekrenteaftrek over het geleende bedrag en je kunt rendement behalen over het bedrag aan overwaarde (door bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsopbrengst).

Tip: via de website van de belastingdienst kan je via een rekenvoorbeeld de fiscale gevolgen van de bijleenregeling berekenen.

Bijleenregeling berekenen

Hoe bereken je de bijleenregeling

Stel je hebt voor jouw huidige woning een hypotheek afgesloten van €200.000 en de waarde van de woning is €245.000, dan heb je een overwaarde van €45.000 euro (€245.000-€200.000=€45.000). Vervolgens koop je een woning met een waarde van €350.000. Je mag dan over een hypotheek van maximaal 305.000 rente aftrekken (€350.000-€45.000=€305.000)

Geregaleerde begrippen

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam