Bouwrente en projectrente

Wat is bouwrente en projectrente?

Bouwrente omvat alle rente die de koper van een nieuwbouwwoning tijdens de bouw moet betalen aan de aannemer en de geldverstrekker. Deze rentekosten worden vaak meegefinancierd in de hypotheek. Bouwrente komt in verschillende vormen voor en wordt fiscaal op verschillende manieren behandeld. Voorbeelden van dergelijke bouwrente zijn:

Bouwrente deels aftrekbaar

Bouwrente die betrekking heeft op de periode voor het tekenen van de overeenkomst, wordt beschouwd als onderdeel van de aankoopsom van de woning. Het geld dat je dan in de woning investeert (en buiten de hypotheek valt), is dus niet aftrekbaar.

Je kunt de bouwrente meenemen in de hypotheek. Dan is de bouwrente aftrekbaar van de belasting. De bouwrente die betrekking heeft op de periode na het tekenen van de overeenkomst is aftrekbaar. Wanneer je deze rente meefinanciert in jouw hypotheek, dan is de rente over dat deel van de hypotheek niet aftrekbaar. Rente over rente mag je namelijk niet aftrekken.

Bouwrente aannemer

Een aannemer kan aan jou bouwrente aanrekenen, bijvoorbeeld voor de investeringen in bouwmaterialen. De aannemer lijdt renteverlies omdat hij zijn geld nog niet ontvangen heeft. Dit renteverlies kan hij dan aan jou doorberekenen als bouwrente.

Projectrente

Projectrente is niet hetzelfde als bouwrente. De projectrente is gewoon een andere term voor hypotheekrente. De projectrente wordt enkel bij nieuwbouwprojecten aangeboden. Bij nieuwbouw financier je vaak jouw huis, terwijl dit nog in aanbouw is. Je hebt dus lasten, en om deze lasten te verlichten bieden de banken (die soms bij het project zelf betrokken zijn) een lager tarief aan dan zij normaal zouden doen. Dit is een voorbeeld van projectrente.

Deze projectrente kan zeer interessant zijn, maar de projectrente geldt meestal slechts voor een korte periode (vb. een jaar). Na deze periode betaal je de op dat moment geldende marktrente.

Pas op: soms betaalt zelfs een opslag en is de projectrente een rentelokkertje.

Gerelateerde begrippen:
Bouwdepot nieuwbouw
Hypotheek nieuwbouw
Financieringskosten

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.