Bruto jaarinkomen

Wat is bruto jaarinkomen?

Het bruto jaarinkomen (of bruto jaarsalaris) is het inkomen voor inhoudingen. Lees wat bij het bruto jaarsalaris wordt geteld. Ook geven we een handige vuistregel om dit te berekenen.

Bruto jaarinkomen berekenen

Het bruto jaarinkomen is het inkomen per jaar, voordat hierover de inhoudingen, zoals loonbelasting, zijn gedaan. Het bruto jaarinkomen is inclusief:

  • Vakantiegeld
  • Dertiende maand
  • Eindejaarsuitkering
  • Winstuitkering
  • Sociale uitkering
  • Toeslagen (onregelmatig werk en overwerk)
  • Onkostenvergoeding
  • VEB-toeslag

Vuistregel bruto jaarinkomen

Voor het berekenen van het bruto jaarsalaris bestaat een handige vuistregel, zowel voor particulieren als voor ondernemers. Let op: dit geeft een indicatie van het bruto jaarinkomen. Voor een hypotheekofferte moet het toetsinkomen exact worden berekend.

  • Particulieren: bruto maandsalaris x 12 x 108% (vakantiegeld) + dertiende maand (overige vaste toeslagen zoals ploegentoeslag mogen hierbij opgeteld worden).
  • Ondernemers: De gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar genomen. Neem hiervoor de omzet, voor belasting, waarvan de zakelijke kosten zijn afgetrokken.

Bruto jaarsalaris en maximale hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek bepaalt het bruto jaarinkomen mede hoeveel geleend kan worden. Daarbij geldt hoe hoger het inkomen, hoe meer u kunt lenen. Door de maximale hypotheek op basis van het bruto jaarinkomen te berekenen, wordt voorkomen dat de maandlasten te hoog worden.

Jaarlijks stelt de overheid vast hoeveel van het bruto inkomen u mag besteden aan de hypotheek. Dit wordt de woonquote genoemd. De woonquote wordt bepaald op advies van het NIBUD. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling van het bruto jaarinkomen in Nederland. Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgengen.

Maximale hypotheek in 2021

Voor 2021 zijn de hypotheeknormen iets minder ruim. Alleen als het bruto jaarinkomen is gestegen kan meer geleend worden. Tweeverdieners mogen in 2021 het tweede bruto jaarinkomen voor 90% meenemen in het bepalen van de woonquote voor de hypotheek. Dit was eerder nog 80%. Bekijk de gewijzigde hypotheeknormen in 2021.

Vast en bestendig inkomen

Voor het afsluiten van een hypotheek stellen geldverstrekkers als voorwaarde dat u een vast en bestendig inkomen heeft. Wat precies onder het bruto jaarinkomen wordt verstaan is bij elke geldverstrekker anders. Sommige geldverstrekker rekenen bijvoorbeeld de onkostenvergoeding tot het inkomen, andere niet. Het is daarom verstandig om een uitgebreide berekening van uw maximale hypotheek te laten maken.

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.