Wat is bruto jaarinkomen en hoe bereken je het?
Het bruto jaarinkomen, ook bekend als bruto jaarsalaris, is het inkomen vóór inhoudingen. Ontdek wat er wordt meegerekend bij het bruto jaarsalaris en leer een handige vuistregel om het te berekenen.
Bruto jaarinkomen berekenen
Het bruto jaarinkomen is het totale inkomen per jaar vóór aftrek van inhoudingen zoals loonbelasting. Het omvat onder andere:
- Vakantiegeld
- Dertiende maand
- Eindejaarsuitkering
- Winstuitkering
- Sociale uitkering
- Toeslagen (voor onregelmatig werk en overwerk)
- Onkostenvergoeding
- VEB-toeslag
Vuistregel bruto jaarinkomen
Er bestaat een handige vuistregel om het bruto jaarsalaris te berekenen, zowel voor particulieren als ondernemers. Let op: dit geeft slechts een indicatie. Voor een hypotheekofferte moet het toets inkomen exact worden berekend.
- Voor particulieren: Bruto maandsalaris x 12 x 108% (vakantiegeld) + dertiende maand (eventuele vaste toeslagen zoals ploegentoeslag kunnen hierbij worden opgeteld).
- Voor ondernemers: Neem het gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar. Hiervoor wordt de omzet, vóór belasting, verminderd met zakelijke kosten.
Bruto jaarsalaris en maximale hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek bepaalt het bruto jaarinkomen in eerste instantie hoeveel je kunt lenen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe meer je kunt lenen. Door de maximale hypotheek te berekenen op basis van het bruto jaarinkomen, voorkom je dat de maandelijkse lasten te hoog worden.
Jaarlijks stelt de overheid vast hoeveel van het bruto inkomen je mag besteden aan de hypotheek. Dit wordt de woonquote genoemd. Het NIBUD geeft jaarlijks advies en speelt een grote rol bij het bepalen van de woonquote. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling van het bruto jaarinkomen in Nederland.
Tip: Lees ook deze 5 slimme tips om een hogere hypotheek te krijgen.
Maximale hypotheek in 2023
Tweeverdieners kunnen dit jaar iets meer hypotheek krijgen. In 2023 telt het tweede inkomen namelijk voor 100% mee voor de hypotheek. Ook in 2023 mag je niet meer lenen dan de woning waard is. In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV is afgesproken om de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde, gedurende de regeerperiode op 100% te houden. Bekijk de gewijzigde hypotheeknormen in 2023
Vast en stabiel inkomen
Geldverstrekkers stellen als voorwaarde voor het afsluiten van een hypotheek dat je een vast en stabiel inkomen hebt. Wat precies wordt verstaan onder het bruto jaarinkomen kan variëren tussen geldverstrekkers. Het is daarom verstandig om een uitgebreide berekening van jouw maximale hypotheek te laten maken.