Depotrente

Wat is depotrente?

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, zijn de werkzaamheden vaak nog niet begonnen. Ondanks het feit dat uw huis nog niet opgeleverd is, moet u toch beginnen met het aflossen van uw hypotheek. Dit zorgt voor onnodige hypotheekkosten

Rente uit bouwdepot

U betaalt uw nieuwe woning in verschillende stappen.

  • Ten eerste moet u de grond betalen waar het huis op gebouwd gaat worden.
  • Vervolgens betaalt u de bouwer (of projectontwikkelaar) in vastgestelde termijnen, al naar gelang de oplevering.

Om onnodige hypotheekkosten te voorkomen kunt u de hypotheeksom in een bouwdepot storten. U ontvangt tijdens de looptijd van de bouw, rente over het bedrag dat nog niet betaald is aan de bouwer. Deze rente wordt ook wel depotrente genoemd.

Geen onnodige hypotheekkosten

De depotrente is gelijk aan de hypotheekrente. Zo betaalt u geen onnodige hypotheekkosten. U betaalt alleen rente over het bedrag dat is overgemaakt aan de bouwer (of projectontwikkelaar).

Deze betaalde rente wordt ook wel de bouwrente genoemd. De depotrente is met andere woorden de rente die wordt betaald of ontvangen, wanneer uw geld in een depot staat. Met een depot wordt hier de inhouding van geld bedoeld. Er wordt ook wel gesproken van een bouwdepot. Een bouwdepot kan voorkomen bij de financiering van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning.

Gerelateerde begrippen:
Bouwdepot nieuwbouw
Bouwdepot verbouwing
Bouwfinanciering
Bouwrente en projectrente
Bouwtermijnen

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.