Instaprente

Wat is instaprente?

De instaprente is een rentesoort met een zeer korte looptijd, meestal een periode voor 1 of 2 jaar). De instaprente heeft een aantrekkelijk rentetarief. Een andere omschrijving hiervan is ook wel startrente of oriëntatierente.

Instapfaciliteit

Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je vaak een instaprente aangeboden. Je kunt zonder kosten op ieder moment overstappen naar een langere rentevastperiode gedurende deze periode van instaprente. Dit wordt de instapfaciliteit genoemd.

Als je kiest voor een hypotheek met instapfaciliteit dan profiteert van een aantrekkelijk rentetarief. Ook heb je de mogelijkheid om de rente op het laagste punt vast te leggen. Wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat de rente binnen een jaar flink zal gaan dalen, dan is de instaprente een goed idee, omdat je dan jouw hypotheek een jaar later tegen een veel gunstiger rentetarief kunt vastzetten.

Rentelokkertje

Vaak is het zo dat banken en andere hypotheekverstrekkers een lage instaprente aanbieden om klanten binnen te halen, en deze dan later een hoger rentetarief laten betalen als de rentevastperiode is afgelopen.

Deze bekende hypotheekvalkuil wordt een rentelokkertje genoemd. Trap hier niet in! Lees ook het artikel over andere hypotheekvalkuilen.

Gerelateerde begrippen:
Basisrente
Instapfaciliteit
Looptijd rente

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.