Kosten koper

Wat zijn de Kosten Koper (K.K.) bij een hypotheek? We leggen het je uit met een rekenvoorbeeld. Tip: de Kosten Koper is deels fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de Kosten Koper?

De Kosten Koper (of K.K.zijn de kosten voor de overdracht van de woning. De koper betaalt deze kosten om de woning op zijn of haar naam te krijgen. Kosten Koper wordt vaak afgekort met K.K. en wordt betaald naast de koopsom van de woning.

Wat zijn de kosten bij het kopen van een huis?

Naast de koopsom van de woning komen er nog meer kosten kijken bij het kopen van een woning. Hierin kan onderscheid gemaakt worden in aankoop- en financieringskosten. De aankoopkosten zijn de makelaarscourtage, notariskosten, de eventuele kosten voor een bouwkundig rapport en overdrachtsbelasting (2% van de koopsom). Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een woning onder de €440.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

De financieringskosten zijn de notariskosten, de advies- en bemiddelingskosten, de taxatiekosten en de eventuele waarde borgsom voor NHG (1% van de koopsom).

Bereken jouw maximale hypotheek?

K.K. of V.O.N.

Wanneer je rondkijkt op de verschillende huizensites, dan heb je de afkortingen K.K. en V.O.N. vast al eens gezien. 

  • K.K. = Kosten Koper:  De kosten voor de overdracht van de woning worden door de koper betaald. 
  • V.O.N = Vrij Op Naam: De kosten voor de overdracht van de woning worden door de verkoper betaald.
Wat is het verschil tussen Kosten Koper en Vrij Op Naam?

Waar de Kosten Koper (K.K) vaak voorkomen bij bestaande huizen komen de kosten voor Vrij Op Naam juist voor bij nieuwbouwwoningen. Het verschil tussen Vrij Op Naam en Kosten Koper is dat bij K.K. de kosten voor de overdracht van de woning door de koper zelf betaald moeten worden. Bij Vrij op Naam is het zo dat de kosten voor de overdracht van de woning door de verkoper worden betaald. Dit zijn de notariskosten voor het inschrijven bij het Kadaster, de notariskosten leveringsakte en de eventuele overdrachtsbelasting.

De overige bijkomende kosten bij Vrij Op Naam zijn voor eigen rekening. Dit zijn de kosten voor advies en bemiddeling, de taxatiekosten, de kosten voor aanvraag NHG, de notariskosten voor de hypotheekakte.

Hoogte Kosten Koper

De Kosten Koper bedragen ongeveer 2,5% tot 3% van de koopsom. Dit kan oplopen tot 5% tot 6% door onvoorziene kosten bij aankoop. Hier moet je rekening mee houden als je een huis koopt.

Rekenvoorbeeld:

Voor een hypotheeksom van 250.000 euro betaal je (bovenop de koopsom) 6.250 euro tot 7.500 euro.

Bereken jouw maximale hypotheek!

Zijn er hypotheekkosten fiscaal aftrekbaar?

De financieringskosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar dat je de hypotheek sluit. Lees meer over deze eenmalige belastingaftrek bij de Belastingdienst.

Overwaarde en Kosten Koper

Wanneer je overwaarde hebt uit je oude woning kun je dit gebruiken om de Kosten Koper (K.K.) van je nieuwe woning te bekostigen.

K.K. meefinancieren in de hypotheek

Sinds een aantal jaren kan je de Kosten Koper niet meer meefinancieren in de hypotheek. In de hypotheeknormen is namelijk bepaalt dat je niet meer mag lenen dan de woning waard is.

Dit betekent dat je mogelijk niet alle kosten kunt meefinancieren in de hypotheek. Met voor name starters die maximaal lenen en nog niet zoveel gespaard hebben, kan dit problemen opleveren. Zij kloppen tegenwoordig vaker aan bij ouders of lenen consumptief extra.

Hulp nodig van een adviseur?

Gerelateerde begrippen:
Aankoopkosten
Taxatie hypotheek
Notariskosten
Vrij op naam

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.