Overwaarde opnemen? Dit is mogelijk

Overwaarde huis opnemen

Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren hebben veel huizenbezitters overwaarde. Wat is overwaarde precies en wat kun je ermee? Op deze pagina vertellen we hoe je slim gebruik kunt maken van jouw overwaarde. Lees meer over:

Wil jij jouw overwaarde opnemen?

Overwaarde huis opnemen

Heb je overwaarde op jouw huis en zo ja hoeveel? Je vindt het hier.

Wat is overwaarde?

Je hebt overwaarde als de waarde van jouw woning hoger is dan je huidige hypotheeksom. Overwaarde ontstaat door aflossen, structureel bijvoorbeeld met een annuïteitenhypotheek en door extra af te lossen.

Maar ook door de huizenprijsstijging van de laatste jaren hebben de meeste Nederlanders overwaarde. De huizen zijn sinds 2013 gemiddeld 75% duurder geworden.

Hoeveel overwaarde heb ik?

Je kunt eenvoudig nagaan hoeveel overwaarde je ongeveer hebt. De huidige hypotheeksom kun je bij verschillende geldverstrekkers tegenwoordig online inzien. Zo niet, dan kun je de meest recente jaaropgave erbij pakken.

De jaarlijkse opgave van de WOZ-waarde geeft een indicatie van wat jouw woning waard is.
Met deze calculator kun je jouw woningwaarde bereken op basis van de laatste huizenmarktcijfers. De meest accurate bepaling van jouw woningwaarde krijgt middels een taxatie. Hier zijn kosten aan verbonden.

Dit kun je doen met overwaarde

Heb je overwaarde, dan is jouw woning meer waard dan de hypotheek. Kortom, je staat op winst. Dit vermogen komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht. Toch zijn er een aantal manieren waarop je jouw overwaarde kunt gebruiken, zonder de woning te verkopen.

Waar kun je overwaarde voor gebruiken?

Je kunt overwaarde gebruiken om een besparing te realiseren of om extra financiële ruimte te creëren.

1
. Overwaarde gebruiken om te besparen
Met overwaarde is het financiële risico voor de geldverstrekker beperkt. Mogelijk kom je hierdoor in aanmerking voor rentekorting of vervalt jouw risico opslag. Bereken hier jouw nieuwe laagste hypotheekrente >.

2. Financiële ruimte creëren met overwaarde
Overwaarde opnemen of verzilveren kan op verschillende manieren. Hierover lees je meer verderop in het artikel. Het principe is echter hetzelfde. Je verhoogd jouw hypotheek en het geld dat vrijkomt mag je besteden. Bereken hier jouw verzilvermogelijkheden >.

Bestedingsdoelen voor overwaarde

Dit zijn de meest gekozen bestedingsdoelen voor overwaarde:

  1. Het pensioen aanvullen (mogelijk vanaf de AOW-leeftijd)*
  2. Verbouwing of energiebesparende maatregelen financieren
  3. (Klein)kinderen helpen met de hypotheek (schenking of familiehypotheek)
  4. Tweede huis kopen voor recreatie en/of verhuur
  5. Een grote aankoop zoals een camper of wereldreis.*

* Let op: jouw overwaarde consumptief besteden is niet altijd mogelijk. Daarover lees je hieronder meer.

Waar wil jij je overwaarde voor gebruiken?

Zo neem je overwaarde op

Er zijn een aantal manieren waarop je overwaarde kunt opnemen. Welke past bij je?

1. De Hypotheek verhogen (verbouwen, verduurzamen of schenken)

Je kunt jouw hypotheek verhogen tot de waarde van jouw woning. Voor een investering in de woning, zoals een verbouwing werken de meeste banken hier aan mee.

Gebruik je het bedrag voor energiebesparende maatregelen, dan is zelfs een verhoging tot 106% van de woningwaarde mogelijk. Daarnaast geven diverse geldverstrekkers duurzaamheidskorting op de rente van het extra lening deel of zelfs de hele hypotheek.

Je mag jouw hypotheek ook verhogen bij een schenking voor een koopwoning van iemand anders. In 2023 mag je tot €28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning.

2. De Hypotheek verhogen (box 3-hypotheek / consumptieve opname)

Wil jede hypotheek verhogen voor een consumptieve opname, dan kun je een zogenoemde ‘box 3-hypotheek’ afsluiten. Dit kan op elke leeftijd en je profiteert van de lage marktrente.

Ook hierbij geldt dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan de hypotheeksom en moet passen op jouw inkomen.

3. Verzilverhypotheek of opeethypotheek (werkelijke lastentoets / AOW-leeftijd)

Wil je jouw hypotheek niet verhogen of heeft u niet voldoende inkomen om de maandlast te dragen, dan is een verzilverhypotheek een goede oplossing. In plaats van rekening te houden met annuïtaire aflossing, wordt uitgegaan van de werkelijke hypotheeklast. Bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek is deze lager, waardoor meer mogelijk is.

Daarnaast is het mogelijk om de rente bij de hypotheeksom te laten optellen. Je ontvang maandelijks een bedrag op jouw rekening, maar hoeft niets te betalen. Dit betekent wel dat jouw overwaarde steeds minder wordt. Je eet in feite jouw huis op. Deze zogenoemde opeethypotheek is mogelijk vanaf de AOW-leeftijd.

Wil jij jouw overwaarde opnemen?

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam