Overwaarde

Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren hebben veel huizenbezitters overwaarde. Wat is overwaarde precies en wat kunt u ermee? Op deze pagina vertellen we hoe u slim gebruik kunt maken van uw overwaarde. Lees meer over:

Wilt u uw overwaarde opnemen? Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >

Overwaarde op uw huis

Heeft u overwaarde op uw huis en zo ja hoeveel? U vindt het hier.

Wat is overwaarde?

U heeft overwaarde als de waarde van uw woning hoger is dan uw huidige hypotheeksom. Overwaarde ontstaat door aflossen, structureel bijvoorbeeld met een annuïteitenhypotheek en door extra af te lossen.

Maar ook door de huizenprijsstijging van de laatste jaren hebben de meeste Nederlanders overwaarde. De huizenprijzen stijgen sinds 2013 onafgebroken en sindsdien zijn huizen gemiddeld 75% duurder geworden.

Hoeveel overwaarde heb ik?

U kunt eenvoudig nagaan hoeveel overwaarde u ongeveer heeft. De huidige hypotheeksom kunt u bij verschillende geldverstrekkers tegenwoordig online inzien. Zo niet, dan kunt u de meest recente jaaropgave erbij pakken.

De jaarlijkse opgave van de WOZ-waarde geeft een indicatie van wat uw woning waard is.
Met deze calculator kunt u uw woningwaarde bereken op basis van de laatste huizenmarktcijfers. De meest accurate bepaling van uw woningwaarde krijgt middels een taxatie. Hier zijn kosten aan verbonden.

Dit kunt u doen met overwaarde

Heeft u overwaarde, dan is uw woning meer waard dan de hypotheek. Kortom, u staat op winst. Dit vermogen komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht. Er zijn een aantal manieren waarop u uw overwaarde kunt gebruiken, zonder de woning te verkopen.

Waar kunt u overwaarde voor gebruiken?

U kunt overwaarde gebruiken om een besparing te realiseren of om extra financiële ruimte te creëren.

1
. Overwaarde gebruiken om te besparen
Met overwaarde is het financiële risico voor de geldverstrekker beperkt. Mogelijk komt u hierdoor in aanmerking voor rentekorting of vervalt uw risico opslag. Bereken hier uw nieuwe laagste hypotheekrente >.

2. Financiële ruimte creëren met overwaarde
Overwaarde opnemen of verzilveren kan op verschillende manieren. Hierover leest u meer verderop in het artikel. Het principe is echter hetzelfde. U verhoogd uw hypotheek en het geld dat vrijkomt mag u besteden. Bereken hier uw verzilvermogelijkheden >.

Bestedingsdoelen voor overwaarde

Dit zijn de meest gekozen bestedingsdoelen voor overwaarde:

  1. Het pensioen aanvullen (mogelijk vanaf de AOW-leeftijd)*
  2. Verbouwing of energiebesparende maatregelen financieren
  3. (Klein)kinderen helpen met de hypotheek (schenking of familiehypotheek)
  4. Tweede huis kopen voor recreatie en/of verhuur
  5. Een grote aankoop zoals een camper of wereldreis.*

* Let op: uw overwaarde consumptief besteden is niet altijd mogelijk. Daarover leest u hieronder meer.

Waar wilt u overwaarde voor gebruiken? Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >

Zo neemt u overwaarde op

Er zijn een aantal manieren waarop u overwaarde kunt overnemen. Welke past bij u?

Overwaarde opnemen

1. De Hypotheek verhogen (verbouwen, verduurzamen of schenken)

U kunt uw hypotheek verhogen tot de waarde van uw woning. Voor een investering in de woning, zoals een verbouwing werken de meeste banken hier aan mee.

Gebruikt u het bedrag voor energiebesparende maatregelen, dan is zelfs een verhoging tot 106% van de woningwaarde mogelijk. Daarnaast geven diverse geldverstrekkers duurzaamheidskorting op de rente van het extra leningdeel of zelfs de hele hypotheek.

U mag uw hypotheek ook verhogen bij een schenking voor een koopwoning van iemand anders. Dit jaar mag u hiervoor nog gebruik maken van de verruimde schenkingsvrijstelling, ook wel de jubelton genoemd.

2. De Hypotheek verhogen (box 3-hypotheek / consumptieve opname)

Wilt u de hypotheek verhogen voor een consumptieve opname, dan kunt u een zogenoemde ‘box 3-hypotheek’ afsluiten. Dit kan op elke leeftijd en u profiteert van de lage marktrente.

Ook hierbij geldt dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan de hypotheeksom en moet passen op uw inkomen.

3. Verzilverhypotheek of opeethypotheek (werkelijke lastentoets / AOW-leeftijd)

Wilt u uw hypotheek niet verhogen of heeft u niet voldoende inkomen om de maandlast te dragen, dan is een verzilverhypotheek een goede oplossing. In plaats van rekening te houden met annuïtaire aflossing, wordt uitgegaan van de werkelijke hypotheeklast. Bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek is deze lager, waardoor meer mogelijk is.

Daarnaast is het mogelijk om de rente bij de hypotheeksom te laten optellen. U ontvang maandelijks een bedrag op uw rekening, maar hoeft niets te betalen. Dit betekent wel dat uw overwaarde steeds minder wordt. U eet in feite uw huis op. Deze zogenoemde opeethypotheek is mogelijk vanaf de AOW-leeftijd.

Wilt u uw overwaarde opnemen? Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >