Middelrente

Wat is de middelrente?

De middelrente kan op twee manieren berekend worden. Lees meer over de middelrente van de hypotheek, onder ander bij rentemiddeling. Let op: middel betekent niet altijd het midden.

Middelrente berekenen

De middelrente kan op twee manieren berekend worden:

  • De middelrente kan berekend worden door de hypotheekrente van de klant te middelen met de actuele marktrente van de geldverstrekker.
  • Een andere berekening van de middelrente is door het gemiddelde te nemen tussen de actuele hypotheekrente van de geldverstrekker en die van de afgelopen periode.

In beide gevallen wordt de middelrente voor een ander doeleinde gebruikt.

Middelrente bij rentemiddeling

Als de dagrente lager is dan de rente die u betaalt voor uw hypotheek, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente te middelen. Bij rentemiddeling wordt de huidige hypotheekrente gemiddeld met de actuele hypotheekrente bij dezelfde geldverstrekker. De nieuwe lagere hypotheekrente wordt voor een nieuwe rentevastperiode vastgelegd. De volgende banken passen de middelrente toe: ING, Centraal Beheer, Obvion, Regiobank, SNS, Woonfonds hypotheken, Westland Utrecht. In 2016 gaan meer banken rentemiddeling aanbieden.

Deze middelrente is niet het exacte midden tussen de dagrente en uw hypohteekrente. Bij rentemiddeling betaalt u namelijk een boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker. Deze boete wordt verrekend in de middelrente. De verhouding tussen de boeterente en de middelrente bepaalt of rentemiddeling voordelig is.

Bereken of rentemiddeling voordelig voor u is.

Middelen bij renteonzekerheid

Bij een andere berekening van middelrente, wordt de hypotheekrente berekend door een gemiddelde te nemen van de actuele hypotheekrente en het gemiddelde rentetarief over de afgelopen periode. Het rentetarief wordt hierdoor jaarlijks aangepast aan de dagrente, terwijl grote renteschommelingen uitgesloten zijn. Ook hier wordt een rekensleutel gebruikt, waardoor geen sprake is van het exacte midden. Deze renteconstructie wordt nog maar door weinig geldverstrekkers aangeboden.

Gerelateerde begrippen:
Basisrente
Dagrente

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.