Wat is de middelrente?
De middelrente kan op twee manieren berekend worden. Lees meer over de middelrente van de hypotheek, onder ander bij rentemiddeling. Let op: middel betekent niet altijd het midden.
Middelrente berekenen
Er zijn 2 manieren om de middelrente te berekenen.
- De middelrente kan berekend worden door de hypotheekrente van de klant te middelen met de actuele marktrente van de geldverstrekker.
- Een andere berekening van de middelrente is door het gemiddelde te nemen tussen de actuele hypotheekrente van de geldverstrekker en die van de afgelopen periode.
In beide gevallen is de middelrente voor een ander doeleinde gebruikt.
Middelrente bij rentemiddeling
Als de dagrente lager is dan de rente die je betaalt voor jouw hypotheek, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente te middelen. Bij rentemiddeling wordt de huidige hypotheekrente gemiddeld met de actuele hypotheekrente bij dezelfde geldverstrekker. De nieuwe lagere hypotheekrente wordt voor een nieuwe rentevaste periode vastgelegd. Vanaf 2016 zijn meer banken rentemiddeling gaan aanbieden.
Deze middelrente is niet het exacte midden tussen de dagrente en jouw hypotheekrente. Bij rentemiddeling betaal je namelijk een boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker. Deze boete verwerkt de geldverstrekker in de middelrente. De verhouding tussen de boeterente en de middelrente bepaalt of rentemiddeling voordelig is.
Bereken of rentemiddeling voordelig voor jou is.
Middelen bij renteonzekerheid
Bij een andere berekening van middelrente, wordt de hypotheekrente berekend door een gemiddelde te nemen van de actuele hypotheekrente en het gemiddelde rentetarief over de afgelopen periode. Het rentetarief wordt hierdoor jaarlijks aangepast aan de dagrente, terwijl grote renteschommelingen uitgesloten zijn. Ook hier wordt een rekensleutel gebruikt, waardoor geen sprake is van het exacte midden. Deze renteconstructie wordt nog maar door weinig geldverstrekkers aangeboden.
Gerelateerde begrippen:
Basisrente
Dagrente