Nederlandse Vereniging van Banken – NVB

Wat is NVB?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) behartigt de belangen van de Nederlandse banken. De NVB is opgericht in 1989 en heeft als missie om bij te dragen aan een goed ondernemingsklimaat banken. Daarnaast willen ze een gelijk speelveld creëren voor zowel klanten als leden.

De vereniging zegt te streven naar een sterk, gezond en internationaal concurrerend bankwezen in Nederland. Daarvoor voert de NVB overleg met de overheid, toezichthouders en maatschappelijke- en belangenorganisaties

Nederlandse Vereniging van Banken

Gedragscode

Als belangenbehartiger van de bankensector in Nederland, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken een grote invloed op de verstrekking van hypotheken.

Zo heeft de NVB in augustus 2011 een gedragscode ingevoerd die overkreditering van hypotheekconsumenten moet voorkomen. Met de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) wil de Nederlandse Vereniging van Banken voorkomen dat banken hypotheekconsumenten een te hoge hypotheek verstrekken die ze misschien niet terug kunnen betalen.

Deze gedragcode stelt strenge voorwaarden aan de maximale hypotheek die banken mogen verstrekken. Ook behartigt de NVB de belangen van de banken op het gebied van de hypotheekrenteaftrek.

Gerelateerde begrippen:
Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.