Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Dit is vaak de eerste vraag bij de zoektocht naar een koopwoning. Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen is voor een groot deel afhankelijk van uw inkomen. Ook de woningwaarde en uw maandelijkse verplichtingen zijn bepalend. Lees meer over de 4 variabelen en wat de gevolgen zijn voor uw maximale hypotheek en maak zelf een berekening

1. Hoeveel hypotheek bij inkomen

In de hypotheeknormen is afgesproken welk deel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek. Het inkomen van uw partner mag u daar deels bij optellen. Bereken hier eenvoudig hoeveel hypotheek u kunt krijgen op basis van uw inkomen en eventueel dat van uw partner. Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen

  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken het eenvoudig zelf.
  • Berekening op basis van de actuele normen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF).
maximale hypotheek

Maximale hypotheek

Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek. Is uw droomhuis haalbaar? De berekening geeft een goede benadering van het hypotheekbedrag dat u kunt lenen.keyboard_arrow_rightMaximale hypotheek

2. Hoeveel hypotheek bij woningwaarde

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen is ook afhankelijk van de woningwaarde. In 2021 mag uw hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Dit percentage blijft de komende jaren gelijk zoals is afgesproken in het regeerakkoord.

Voor de aanschaf van een energiezuinige woning of investering in energiebesparende maatregelen, kunt u meer hypotheek krijgen. De hypotheek in verhouding tot de woningwaarde mag dan maximaal 106% bedragen. Lees meer over ‘uw huis energiezuinig maken met de hypotheek

3. Hoeveel hypotheek met verplichtingen

Lopende financiële verplichtingen verlagen het bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen. Daarbij moet u denken aan alimentatie of de maandlast voor een consumptieve lening. Hoeveel lager uw hypotheek hierdoor wordt, is afhankelijk van het soort lening.

Ook een eventuele studieschuld heeft invloed op hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone wordt tegenwoordig aangemerkt als lening met BKR registratie. Kiest u voor een dure mobiele telefoon bij uw abonnement dan kan dit invloed hebben op de maximale hoogte van uw hypotheek.

4. Keuze rentevastperiode

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt ook af van de rentevastperiode die u kiest. Met een hypotheekrente vanaf 10 jaar vast, kunt u meer hypotheek krijgen omdat geldverstrekkers dan rekenen met uw werkelijke rente. In de rentevastperiode korter dan 10 jaar wordt gerekend met de toetsrente. De werkelijke rente is nu beduidend lager dan de toetsrente. Ter indicatie de toetsrente is nu 5% ten opzichte van het laagste 10 jaartarief van %%rente_periode%%.

Lees hier de wettekst: Tijdelijke regeling hypothecair krediet

Wilt u zelf berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Ga dan als volgt te werk:

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Hoeveel hypotheek voor aankoop en oversluiten

De vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik krijgen’ wordt vaak gesteld in de oriëntatiefase naar een koopwoning. De uitkomst bepaalt mede in welke prijscategorie u naar een woning kunt zoeken, bijvoorbeeld op de bekende huizensites. Ook bij oversluiten, sluit u een nieuwe hypotheek. Hoeveel hypotheek u kunt krijgen bepaalt dus ook of oversluiten mogelijk is.

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Bereken nu uw laagste hypotheekrente.