Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Dit is vaak de eerste vraag bij de zoektocht naar een koopwoning. Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen is voor een groot deel afhankelijk van uw inkomen. Maar naast inkomen zijn er nog een aantal andere factoren die van invloed zijn. Ten eerst is dit de waarde van de woning, maar ook uw maandelijkse verplichtingen en de keuze van de rentevast periode zijn bepalend. Lees meer over deze 4 factoren en wat de gevolgen zijn voor uw maximale hypotheek en maak zelf een berekening.

1. Hoeveel hypotheek op basis van inkomen

In de hypotheeknormen is afgesproken welk deel van uw inkomen u mag gebruiken voor de hypotheek. Het inkomen van uw partner mag u daar deels bij optellen. Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek op basis van uw inkomen en eventueel dat van uw partner.

  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken het eenvoudig zelf.
  • Berekening op basis van de actuele normen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF).

Bereken uw maximale hypotheek >

U kunt door het toepassen van enkele slimmigheden een hogere maximale hypotheek realiseren.

2. Hoeveel hypotheek op basis van de waarde van uw woning

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen is ook afhankelijk van de woningwaarde. In 2021 mag uw hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Dit percentage blijft de komende jaren gelijk.

Voor de aanschaf van een energiezuinige woning of investering in energiebesparende maatregelen, kunt u meer hypotheek krijgen. De hypotheek in verhouding tot de woningwaarde mag dan maximaal 106% bedragen. Lees meer over ‘uw huis energiezuinig maken met de hypotheek

3. Hoeveel hypotheek met verplichtingen

Lopende financiële verplichtingen verlagen het bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen. Daarbij moet u denken aan alimentatie of de maandlast voor een consumptieve lening. Hoeveel lager uw hypotheek hierdoor wordt, is afhankelijk van het soort lening.

Ook een eventuele studieschuld heeft invloed op uw maximale hypotheek.

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone wordt tegenwoordig aangemerkt als lening met BKR registratie. Kiest u voor een dure mobiele telefoon bij uw abonnement dan kan dit invloed hebben op de maximale hoogte van uw hypotheek.

4. Keuze rentevastperiode

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt ook af van de rentevastperiode die u kiest. Met een hypotheekrente vanaf 10 jaar vast, kunt u meer hypotheek krijgen omdat geldverstrekkers dan rekenen met uw werkelijke rente. Is de rentevastperiode korter dan 10 jaar wordt gerekend met de toetsrente. De werkelijke rente is nu beduidend lager dan de toetsrente. Ter indicatie de toetsrente is nu 5% ten opzichte van het laagste 10 jaartarief van 0.

Lees hier de wettekst: Tijdelijke regeling hypothecair krediet

Wilt u zelf berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Ga dan als volgt te werk:

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen
Rekenvoorbeeld berekening maximale hypotheek

Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek. Is uw droomhuis haalbaar? De berekening geeft een goede benadering van het hypotheekbedrag dat u kunt lenen.

Hoeveel hypotheek voor aankoop en oversluiten

De vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik krijgen’ wordt vaak gesteld in de oriëntatiefase naar een koopwoning. De uitkomst bepaalt mede in welke prijscategorie u naar een woning kunt zoeken, bijvoorbeeld op de bekende huizensites. Ook bij oversluiten, sluit u een nieuwe hypotheek af. Hoeveel hypotheek u kunt krijgen bepaalt dus ook of oversluiten mogelijk is.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.