Een aantal banken worden strenger bij de hypotheekaanvraag. Onlangs zijn de acceptatienormen voor een hypotheek aangescherpt, waaronder die van de Rabobank. Wat gaan we ervan merken als banken strenger worden?
Acceptatienormen hypotheek aangescherpt
Door de hoge inflatie staat de koopkracht van Nederlanders onder druk. Daarnaast lopen de hypotheekrentes momenteel op en zijn de economische vooruitzichten verslechterd. Hierdoor is ook de betaalbaarheid van de hypotheek onderwerp van discussie.
Benieuwd naar jouw beste hypotheek?Ontvang vrijblijvend scherp aanbod >
Een aantal ontwikkeingen wijzen erop dat banken mogelijk strenger worden bij de hypotheekverstrekking:
- Onlangs hebben Rabobank en BLG de acceptatienormen voor een nieuwe hypotheek aangescherpt. Beide geldverstrekkers beperken de mogelijkheden om in individuele situaties van de standaard hypotheeknormen af te wijken. Mogelijk is dit op aandringen van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar hiernaar gevraagd door NU.nl wil Rabobank benadrukken ‘haar eigen beleidskeuzes en afwegingen te maken’.
- De Nederlandse Bank (DNB) heeft gezegd de huidige hypotheeknormen niet streng genoeg te vinden. De toezichthouder zou graag zien dat het Nibud, die de leennorm jaarlijks vaststelt, meer rekening houdt met de hoge inflatie. Kans is groot dat de hypotheeknormen hierdoor worden aangescherpt, aldus het AD.
- AEGON heeft aangegeven per direct geen consumptieve besteding meer toe te staan bij maatwerk. Een voorbeeld van maatwerk dat veel wordt toegepast, is de ruimere toets op werkelijke last bij overwaarde opnemen.
- ABN AMRO verlaagd de minimale leeftijd voor de overwaarde hypotheek naar 62 jaar. Tegelijkertijd wordt de opnamecapaciteit verlaagd vanwege de opgelopen hypotheekrente.
Banken werden juist soepeler
Na de kredietcrisis in 2008 zijn de hypotheekregels aangescherpt om betalingsproblemen van huizenbezitters in de toekomst te voorkomen. De laatste jaren zijn banken juist weer soepeler geworden.
In individuele situaties zijn banken nu bereid om van de hypotheeknormen af te wijken en toch een (hogere) hypotheek te verstrekken. Voor zo’n maatwerkhypotheek is een goede onderbouwing nodig.
Met de hulp van een hypotheekadviseur schrijf je een motivatie en middels een berekening ondersteund met documenten laat je zien dat de hypotheek toch verantwoord is. Dit wordt daarom ook wel explain genoemd.
Explain is mogelijk in uiteenlopende situaties. We noemen we er een paar om je een idee te geven:
- Na een echtscheiding in de woning blijven wonen.
- Een hoger toetsinkomen door een structurele bonus.
- De hypotheek aflossingsvrij maken voor lagere maandlasten.
- Een restschuld financieren.
- De werkelijke lastentoets bij 57-plussers.
- Overwaarde verzilveren, eventueel voor een consumptieve uitgave.
- Goedkoper wonen (bij een zuivere oversluiting).
- Dubbele woonlasten bij tijdelijk 2 woningen.
- Mensen met een hoge huur die willen kopen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor maatwerk voor jou. Start vrijblijvend een hypotheekaanvraag.
Minder naar het individu gekeken
Maatwerk wordt momenteel veel toegepast, bijvoorbeeld door starters en ZZP’ers. Het kan het verschil maken tussen: ‘wel of geen huis hebben’. Ook AOW’ers hebben veel baat bij een maatwerkhypotheek. Zij willen graag overwaarde opnemen of hebben niet voldoende inkomen om over te sluiten of kleiner te gaan wonen.
Op dit moment zijn er nog ruime mogelijkheden voor een maatwerkhypotheek. Het risico als meer banken strenger worden bij een hypotheekaanvraag, is dat minder naar het individu gekeken wordt.
Ben je van plan om jouw overwaarde op te nemen, wil je verhuizen of om een andere reden jouw hypotheek oversluiten? Dan kan je hier beter niet te lang mee wachten. Als de leennormen strenger worden zullen banken namelijk minder snel een financiering verstrekken.
Geef een reactie