Met de titel ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ is het coalitieakkoord van het kabinet Rutte 4 bekend gemaakt. De coalitiepartners VVD, D66, CDA en ChristenUnie zetten onder andere in op een woning voor iedereen en verduurzaming.
Deze plannen hebben betrekking op (toekomstige) eigenwoningbezitters.
Nog dit jaar uw maandlasten verlagen?Bereken vrijblijvend of oversluiten voor u voordelig is >
Hervorming woningmarkt
De nieuwe coalitie onderkent dat veel Nederlanders geen passende woning kunnen vinden. In het coalitieakkoord heeft ‘een woning voor iedereen’ prioriteit. Hiervoor zijn een aantal hervormingen nodig.
- In 2024 wordt de verruimde schenkingsvrijstelling geschrapt. Nu kan 105.302 euro belastingvrij geschonken worden voor huis en hypotheek, ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Dit moet de snelle huizenprijsstijging remmen. Het kan interessant de komende jaren nog een belastingvrije schenking te doen. Lees hier aan welke voorwaarden u moet voldoen.
- De woningbouw wordt versneld tot minstens 100.000 huizen per jaar. Daarvan moet minstens twee derde betaalbaar zijn. De coalitie houdt hierbij de NHG-grens aan (355.000 euro in 2022).
- De actuele stand van de studieschuld wordt bepalend bij het aanvragen van een hypotheek. Nu is dit nog veelal de beginschuld. Hypotheekmogelijkheden van starters worden hiermee ruimer.
- Het wordt voor senioren makkelijker om een deel van de overwaarde op te nemen. Bereken hier wat uw verzilvermogelijkheden nu zijn.
- De overdrachtsbelasting voor woningbeleggers gaat van 8% naar 9%. Eerder is al afgesproken dat gemeenten vanaf 2022 in bepaalde wijken een opkoopbescherming mag invoeren.
De ‘loan-to-value’ wordt gedurende de kabinetsperiode niet aangescherpt. De maximale hypotheek blijft 100% van de woningwaarde (106% bij energiebesparende maatregelen).
De hypotheekrenteaftrek wordt niet benoemd in het coalitieakkoord en blijft dus gelijk. Let op: dit Belastingvoordeel wordt momenteel al afgebouwd voor de hoge inkomens.
Ontdek de mogelijkheden met uw overwaardeBereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >
Verduurzaming
Verduurzaming leidt volgens het coalitieakkoord tot minder uitstoot, meer wooncomfort en een lagere energierekening. De nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen om huizen te verduurzamen. We lichten er 2 uit.
1. Woningisolatie
In het coalitieakkoord wordt een langjarig Nationale Isolatieprogramma aangekondigd. Huizenbezitters worden hiervoor actief benaderd, te beginnen bij woningen die het slechts geïsoleerd zijn. Huishoudens met een laag- en middeninkomen krijgen extra ondersteuning.
2. (Hybride) warmtepompen
Met een subsidie voor de meerkosten wil de coalitie huishoudens stimuleren om vaker een (hybride) warmtepomp installeren. Ook duurzame warmtenetten in wijken kunnen op subsidie van het Rijk rekenen.
Lees hier van welke regelingen u nu al gebruik kunt maken bij verduurzaming.
Ook deze plannen hebben gevolgen voor uw portemonnee:
- Sparen en beleggen worden eerlijker belast. Vanaf 2025 is deze Box 3-heffing op basis van het werkelijke rendement. Nu wordt nog gerekend met een fictief rendement, die fors hoger is dan de spaarrente.
- In 2023 wordt heffingsvrije vermogen in box 3 verhoogd naar 80.000 euro.
- Kinderopvang van werkende ouders wordt op termijn gratis.
- Het minimum uurloon op basis van de 36-urige werkweek wordt stapsgewijs verhoogd met 7,5% naar 11,73 euro.
- Ook de uitkeringen stijgen, maar de AOW niet.
- De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd met 650 euro per jaar, in plaats van 360 euro.
- De basis studiebeurs komt vanaf 2023 terug. Studenten die het sinds 2015 zonder basisbeurs moesten doen, kunnen een compensatie verwachten.
- De belasting op suiker en tabak gaat om hoog. Er wordt ook gekeken naar 0% btw-tarief voor groente en fruit.
- Om de uitstoot van fossiele brandstof te verlagen gaat ook de belasting op vliegtickets omhoog. Daarnaast komt rekeningrijder er dan toch.
Geef een reactie