Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2015? We geven een renteverwachting op basis van actuele marktontwikkelingen. Inzicht in de lage hypotheekrente van dit moment.
Update: Hypotheekrente verwachting voor 2017.
In 2015 is de hypotheekrente gedaald naar een historisch laag niveau. Blijven de tarieven ook in de tweede helft van het jaar laag? Voordat we hier onze visie op geven, wijzen we u graag op het volgende:
- Deze renteverwachting wijzigt regelmatig
- De hypotheekrente is slechts onderdeel van een totaal hypotheekadvies.
- Raadpleeg altijd een adviseur bij wijzigingen aan uw hypotheek.
Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht
Renteontwikkeling 2015
De belangrijkste oorzaak van de lage hypotheekrente is de lage inflatie in Europa. Het algemene prijspeil stijgt onvoldoende, wat weer een teken is voor economische crisis (afnemende vraag, beperkte loonstijging). Dit heeft een direct effect op de marktrentes voor hypotheken. We pikken er twee belangrijke graadmeters uit om dit te onderbouwen:
- Geldmarkt: De Europese Centrale Bank heeft de beleidsrente een aantal maal verlaagd. Lenen en uitgeven wordt zo aantrekkelijk gemaakt en sparen onaantrekkelijk. Bekijk de actuele ECB-tarieven.
- Kapitaalmarkt: Beleggers speculeren op hoe de inflatie ontwikkelt. De inflatieverwachting is op dit moment laag, waardoor beleggers een lage rente eisen. Bekijk de actuele 10 jaars rente Nederlandse staatslening.
Geldverstrekkers kunnen momenteel goedkoop geld lenen op de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Deze lage marktrentes rekenen geldverstrekkers (deels) door in de hypotheekrente.
Hypotheekrente verwachting
We splitsen onze renteverwachting in de korte hypotheekrente en de lange hypotheekrente.
Prognose korte hypotheekrente (variabel tot 1 jaar rentevast)
De geldmarkt is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente van de korte rentevaste periodes, onder andere de variabele hypotheekrente.
Nadat de ECB eind oktober zinspeelde op extra stimuleringsmaatregelen, daalde in november de Euribor rente. De markt verwachtte namelijk dat de ECB de belangrijkste beleidsrentes verder ging verlagen. Dit had direct een drukkend effect op de variabele hypotheekrente, die sterk gekoppeld is aan de Euribor rente
Op 3 december maakte de ECB inderdaad een nieuw pakket aan stimuleringsmaatregelen bekend. Een verlaging van de beleningsrente zat hier echter niet bij. Het is nog even afwachten welk effect dit heeft op de Euribor rente.
Desondanks verwachten we dat de korte hypotheekrente licht verder daalt. De daling van de Euribor rente is namelijke nog niet door elke bank in de hypotheekrente verwerkt.
Prognose lange hypotheekrente (o.a. 5, 10 en 20 jaar rentevast)
De kapitaalmarkt is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente van lange rentevaste periodes, onder andere 10 jaar rentevast.
Bij de lange hypotheekrente speelt naast de beleidsrentes ook de (beleggers)markt een belangrijke rol. De maatregelen van de ECB moeten beleggers vertrouwen geven dat de centrale bank er alles aan doet om de inflatie te verhogen.
Op 3 december maakte de ECB onder andere bekend het opkoopprogramma te verlengen met 6 maanden tot 2017. Beleggers hoopte daarnaast op een intensivering van de opkoopprogramma en een verlaging van de beleningsrente. Dit draaide uit op een teleurstelling.
Terwijl de aandelenmarkt die dag dat met zware verliezen sloot, maakte de kapitaalmarkt een sprongetje. Daar komt bij dat de FED, de Amerikaanse koepel van centrale banken, de beleidsrentes in december gaat verhogen. Dit heeft een positieve invloed op de kapitaalmarktrente.
Het drukkende effect van de maatregelen van de ECB zal de komende tijd de overhand hebben. We verwachten dan ook dat de hypotheekrente voor de lange periodes licht verder daalt.
Hypotheekrente verwachting lange termijn
Vanaf januari gaan we verder met de hypotheekrente verwachting 2016. Hieronder schetsen we de ontwikkeling van de hypotheekrente voor de lange termijn.
Op basis van onderstaande ontwikkelingen denken we dat de hypotheekrente in de tweede helft van 2015 op het huidige lage niveau blijft. De belangrijkste factor om in de gaten te houden is de (internationale) economische ontwikkeling.
Rente afhankelijk van economische ontwikkeling
Als we de economische berichten mogen geloven, krabbelt de Europese economie uit het dal. De stijgende inflatie kan ervoor zorgen dat de marktrentes gaan stijgen, waardoor ook de hypotheekrente weer stijgt.
Dit betekent echter nog niet direct een einde aan de lage inflatie. De ECB zal haar rentebeleid niet snel veranderen. De Centrale Bank heeft diverse malen uitgesproken, ook in 2015 de beleidsrentes laag te houden. Daarbij heeft de ECB aangegeven tot 2016 maandelijks 60 miljard euro in de economie te pompen, onder andere door leningen op te kopen. Dit heeft een drukkend effect op de hypotheekrente.
Meer concurrentie op de hypotheekmarkt
In 2015 is de concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen. De strengere hypotheeknormen maakt de Nederlandse hypotheekmarkt interessant voor geldverstrekkers (veilig, goed rendement). We zien recent de volgende ontwikkelingen:
- Nederlandse partijen betreden (opnieuw) de markt: NIBC.
- Ook vanuit het buitenland tonen banken interesse: Argenta en Lloyds Bank.
- Door de openstelling van de hypotheekmarkt voor pensioenfondsen ontstaan nieuwe initiatieven: Tellius, Munt Hypotheken en Attens Hypotheken.
Deze nieuwe toetreders pakken een steeds groter deel van de hypotheekmarkt met een scherpe hypotheekrente. Om hun marktaandeel te beschermen gaan de traditionele grootbanken vooralsnog mee in deze prijzenslag. Ze doen dit door hun marges op de hypotheekrente te verkleinen. Dit heeft een drukkend effect op de hypotheekrente.
Risico’s beperken
De strengere kapitaaleisen van de toezichthouders brengen banken in een lastig parket. Om mee te gaan in de concurrentieslag moeten ze de marge op de hypotheekrente verlagen. Dit kapitaal hebben ze echter hard nodig om aan de kapitaaleisen te voldoen. Banken kunnen hierdoor niet oneindig hun hypotheekrentes verlagen
Een andere eis is dat banken hun risico’s op de bankbalans verlagen. Een lage hypotheek in verhouding tot de woningwaarde zorgt voor minder risico. Aflossen en eigen geld inbrengen wordt daarom gestimuleerd met een lagere hypotheekrente. De hypotheekrente voor een tophypotheek zal in verhouding stijgen.
Bekijk ook de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.
Dossier: hypotheek in 2015
Geef een reactie