Gaat de hypotheekrente dit jaar stijgen? We geven onze hypotheekrente verwachting 2016 op basis van actuele marktontwikkelingen.
Update: lees onze meest actuele verwachtingen
In 2016 heeft de laagste hypotheekrente een historisch laag punt bereikt van [custom:rente1]%. Blijven de tarieven ook de rest van het jaar laag? Voor we onze hypotheekrente verwachting geven wijzen we u graag op het volgende:
Waarom is de hypotheekrente laag?
Voor een goede hypotheekrente verwachting is inzicht nodig in de huidige lage rentestand. Deze wordt veroorzaakt door de lage inflatie en bijbehorende lage marktrentes.
Lage inflatie
De lage hypotheekrente hebben we ‘te danken’ aan de beperkte economische groei in de Eurozone. Dit komt onder andere tot uiting in de lage inflatie (algehele prijsstijging).
In een poging de bestedingen aan te jagen maakt de Europese Centrale Bank (ECB) lenen goedkoop en sparen onaantrekkelijk. Daarnaast pompt de ECB miljarden in de economie door leningen van financiële instellingen op te kopen. Banken kunnen zo goedkoop aan geld komen om uit te lenen. De lage rente geldt voor alle vormen van geld lenen: ook een consumptief krediet.
Lage marktrentes
De maatregelen van de centrale bank werken drukkend op de marktrentes, welke weer een graadmeter zijn voor de hypotheekrente.
De geldmarktrente (Euribor rente) is een belangrijke graadmeter voor de korte rentevaste periodes tot 1 jaar vast.

De kapitaalmarktrente (o.a. 10 jaars Nederlandse staatsrente) is een belangrijke graadmeter voor de lange rentevaste periodes, bijvoorbeeld de hypotheekrente 10 jaar vast.

Hypotheekrente ontwikkeling
De lage marktrentes vormen de basis voor de lage hypotheekrente op dit moment. Het laagste tarief in de markt is op dit moment [custom:rente1]%. De laatste maanden zijn vooral de lange hypotheekrente gedaald, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Steeds meer Nederlanders kiezen er dan ook voor om de hypotheekrente lang vast te zetten (verstandig?).
We hebben niet alleen te maken met een dalende trend, de renteverlagingen volgen elkaar ook in snel tempo op. Dit komt onder andere door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. De traditionele banken krijgen concurrentie van nieuwe investeerders en prijsvechters die met een lage hypotheekrente snel marktaandeel winnen.
In de media is veel aandacht voor de lage historisch hypotheekrente. Veel huisbezitters willen hiervan profiteren. In 2016 zijn de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen gegroeid, onder andere nu meer banken rentemiddeling gaan aanbieden, waaronder sinds juli ABN AMRO en Rabobank. Dit voert de druk op geldverstrekkers op.
Hypotheekrente verwachting 2016
Het lukt de centrale bank echter niet om de inflatie-doelstelling van bijna 2% te halen. Nadat in maart de belangrijkste beleidsrente is verlaagd en het opkoopprogramma geïntensiveerd, heeft de ECB geen extra maatregelen genomen. Begin december is besloten om het opkoopprogramma te verlengen tot eind 2017, hetzij in afgezwakte vorm
Sinds oktober is er reden voor optimisme. De Britse economie groeit onverwacht sterk, ondanks de onzekerheid rondom een ‘Brexit’. eind 2016 wachten nog een aantal belangrijke beslissingen. Gaat de FED de Amerikaanse beleidsrentes verhogen en wat beslist de ECB in december? Beleggers anticiperen hier op.
Als gevolg hiervan is de rente op staatsobligaties gestegen. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Een aantal geldverstrekkers heeft onlangs de hypotheekrente verhoogd, waaronder Centraal Beheer, Hypotrust en Woonfonds. Recent volgde ook Rabobank met een renteverhoging.
Tegelijkertijd verlagen nog altijd geldverstrekkers hun tarieven. Ook tegenvallende groeicijfers kunnen de eerste positieve signalen direct teniet doen. We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maanden op het huidige lage niveau. De lange hypotheekrente, vanaf 10 jaar vast, stijgt mogelijk licht. Dit maakt het extra interessant om de komende maanden de hypotheekrente te volgen.
Renteverwachting lange termijn
Voor de renteverwachting voor de lange termijn kijken we als eerste naar de Europese Centrale Bank. De ECB zal het ruime monetaire beleid voortzetten tot eind 2017. Dit zal ook in 2017 de hypotheekrentes blijven drukken. Wel is het opkoopprogramma afgezwakt van 80 naar 60 miljars per maand.
Ondertussen komt er steeds meer kritiek op ‘de geldpers’ van de centrale bank. De spaartegoeden en pensioenen staan erdoor onder druk en echte hervormingen blijven uit. Ook is er twijfel over de effectiviteit van het huidige beleid van de ECB. De mogelijkheden van de centrale bank om de economie te stimuleren raken uitgeput. We verwachten daarom dat de bodem van de hypotheekrente bereikt is.
Pas wanneer beleggers voldoende vertrouwen hebben, zullen de marktrentes en (op termijn) de hypotheekrentes gaan stijgen. Veel hangt af van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Bij een stijgende inflatie zullen beleggers een hogere rentevergoeding eisen. Ook een mogelijke renteverhoging van de Fed eind dit jaar zal op termijn ook de hypotheekrente opstuwen, als eerste de lange hypotheekrente.
Bekijk ook de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.
Geef een reactie