De maximale hypotheek wordt grotendeels bepaald door het inkomen. Welk inkomen telt mee voor de hypotheek en hoe haal je hier het maximale uit.
Inkomen en hypotheek
In de hypotheeknormen voor 2024 is bepaald welk deel van jouw inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. Dit wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld op basis van de inkomensontwikkelingen en de kosten voor levensonderhoud. Dit moet het risico op financiële problemen verkleinen.
Het inkomen waarmee gerekend mag worden, wordt ook wel het toetsinkomen genoemd. Het toetsinkomen voor de hypotheek kan afwijken van het daadwerkelijke inkomen. In dit artikel lees je welke inkomens meetellen voor de hypotheek en hoe je de hoogste maximale hypotheek bereikt.
Hoeveel hypotheek kun jij krijgen?
Deze inkomens tellen mee voor de maximale hypotheek
Om het toetsinkomen te bepalen mag je de volgende inkomens bij elkaar optellen:
- Bruto jaarinkomen
- Vakantietoeslag (dit kan zijn het daadwerkelijke bedrag aan vakantietoeslag of 100% van de waarde van de vakantiebonnen/tijdspaarfonds).
- Pensioen-, AOW- of VUT-uitkering (neem hiervoor de jaarlijkse uitkering uit pensioenfonds of pensioenverzekering en/of AOW + vakantietoeslag en/of VUT-uitkering).
- Sociale uitkering
- Onregelmatigheidstoeslag/ provisie/ overwerk (mits structureel. Neem dan het bedrag over de laatste 12 maanden).
- 13e maand (mits vast)
- Eindejaarsuitkering (mits vast en niet afhankelijk van het bedrijfsresultaat)
- Inkomen uit een flexibele en/of andere arbeidsrelatie
- Inkomen uit een zelfstandig beroep of bedrijf
- Alimentatie ten gunste van de aanvrager
- VEB-toelage
- Vergoeding voor levensloopregeling
(Bron: NHG)
Eventueel betaalde partneralimentatie moet je van het bruto jaarinkomen aftrekken. Bij elkaar is dit jouw toetsinkomen, waarmee je kunt gaan rekenen voor de maximale hypotheek.
Maximale hypotheek op basis van 2 inkomens
Ga je samen kopen? Dan mag je de maximale hypotheek baseren op twee inkomens. Deze bereken je apart van elkaar op bovenstaande wijze. Vanaf 2023 telt het tweede inkomen voor 100% mee voor de hypotheek.
Bestendige inkomen
Voor een inkomen, anders dan uit vaste loondienst, geldt dat deze bestendig moet zijn. Dit moet je aantonen bij de bank. Ondernemers kunnen dit bijvoorbeeld aantonen door van 3 opeenvolgende jaren de jaarcijfers te overleggen. Ook een uitkeringsverklaring is voor de bank een bewijs dat het inkomen bestendig is.
Een aantal banken denkt mee met het toenemende aantal Nederlanders zonder vast contract. Flexwerkers kunnen met een perspectiefverklaring van het uitzendbureau een hypotheek krijgen. ZZP-ers en freelancers kunnen tegenwoordig al na 1 jaar actief te zijn een hypotheek krijgen.
Deze inkomens tellen niet of slechts beperkt mee voor de maximale hypotheek
Daarnaast zijn er ook een aantal inkomens die maar beperkt beperkt meetellen voor de hypotheek, waaronder:
- WW- uitkering
- WGA-uitkering en onder bepaalde voorwaarden WAO uitkering
- Inkomen uit arbeid na de AOW-leeftijd
- Inkomen als raadslid
- Inkomen in andere valuta en/ of van een buitenlandse werkgever
- inkomen uit gastouderschap
- Inkomen uit PGB bij familielid
- Inkomen uit kinderalimentatie of kinderbijslag
Geef een reactie