4 dingen voor uw hypotheek om dit jaar nog te regelen

Denkt u aan schenken, oversluiten, een tweede huis kopen of bent u leaserijder? Dan kan het interessant zijn om dit jaar nog in actie te komen met uw hypotheek.

1. Schenken aan uw kind of kleinkind

Heeft u vermogen boven de heffingsvrije grens? In 2021 is dit 50.000 euro of 100.000 euro met een fiscale partner. Dan is het interessant om dit jaar nog een schenking te doen. U kunt zo uw vermogensbelasting verlagen of zelfs voorkomen.

Het is mogelijk om belastingvrij een schenking te doen tot € 6.604,-. Schenkt u voor de aankoop van een huis, het aflossen van de hypotheek of voor een verbouwing, dan is dit tot een bedrag van € 105.302,- belastingvrij. Dit wordt ook wel de ‘jubelton’ genoemd.

Wist u dat het mogelijk is om te schenken voor een huis of hypotheek, uit uw overwaarde?

Bereken vrijblijvend uw verzilver mogelijkheden >

Jubelton mogelijk versoberd

Er is nog een reden waarom u niet te lang moet wachten met schenken voor huis of hypotheek. De jubelton staat namelijk ter discussie tijdens de formatieonderhandelingen. Het belastingvoordeel helpt weliswaar starters aan een woning. Tegelijkertijd zorgt het mede voor de explosieve huizenprijsstijging en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

In politiek Den Haag gaan daarom steeds meer stemmen op om de jubelton te versoberen.

2. Besparen door de hypotheek over te sluiten

De afgelopen maanden hebben we een recordaantal aanvragen voor oversluiten ontvangen. Toch kan nog altijd een kwart van de huizenbezitters besparen door de hypotheek over te sluiten, blijkt uit onderzoek van Radar.

De hypotheekrente loopt momenteel licht op. Nu de hypotheek oversluiten kan daarom slim zijn. Maar dit is niet de enige reden. Dit jaar kunt u de boeterente, die u mogelijk moet betalen, nog tot maximaal 43 procent fiscaal aftrekken. Volgend jaar is dit maximaal 40 procent.

Bereken vrijblijvend of oversluiten voor u voordelig is >

Wachten met oversluiten? Los nu alvast een deel af. 

Bij de meeste banken mag u jaarlijks 10% of 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Daarmee verlaagt u de hypotheeksom en dus ook het bedrag waarover de boeterente berekend wordt. Het kan dus interessant zijn om dit jaar nog een aflossing te doen als u volgend jaar gaat oversluiten. Zo benut u optimaal uw boetevrije ruimte.

3. Een tweede huis kopen als belegging

Een tweede huis kopen voor verhuur is zeer lucratief. Niet alleen ontvangt u maandelijks huurinkomsten, het huis wordt ook nog eens meer waard. Nu vermogen op de spaarrekening steeds minder waard wordt, kopen meer mensen een beleggingspand.

Ook als u onvoldoende spaargeld heeft is het mogelijk om een beleggingspand te kopen. Met een verhuurhypotheek kunt u 70% tot 80% van de koopsom financieren en de huurinkomsten tellen mee voor de hypotheek.

Meer gemeenten willen woningbeleggers weren

Wie een beleggingspand wil kopen moet hier niet te lang mee wachten. Verschillende gemeenten willen woningbeleggers gaan weren uit bepaalde wijken. Een nieuwe wet die mogelijk volgend jaar al in gaat, biedt meer ruimte voor een dergelijke opkoopbescherming.

Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden voor een tweede huis >

4. Private leaserijders opgelet!

Vanaf 1 april 2022 wordt een private leasecontract volledig (100%) geregistreerd bij BKR. Nu is dit nog voor 65%. Al vanaf 1 januari gaan banken hier rekening mee houden, waardoor een private leasecontract zwaarder meeweegt voor de hypotheek.

Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk uit onderstaand rekenvoorbeeld:

 • Inkomens: 50.000 euro en 22.000 euro
 • Leasecontract: 400 euro per maand, looptijd van 48 maanden

Stel u sluit nu een hypotheek met 2% rente, dan kunt u dit jaar maximaal 297.500 euro lenen. Met de zwaardere toetsing vanaf 2022 zou dit nog maar maximaal 261.000 euro zijn. Een verschil van 36.500 euro!

Dit kan reden zijn om nu  naar uw hypotheek te kijken, bijvoorbeeld als u wilt oversluiten of overwaarde opnemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024