Tweede huis kopen? Dit moet je weten

Heb je op dit moment overwaarde op jouw woning of kun je een bedrag missen? Dan is een tweede huis kopen wellicht wel een optie voor jou. Je kunt namelijk je overwaarde gebruiken voor een tweede woning. 2e woning kopen voor vakantie of voor de verhuur? Het is allemaal mogelijk. Op deze pagina kun je alles lezen over:

Voorwaardes afsluiten tweede hypotheek

Kan ik een tweede huis kopen en verhuren?

Er zijn verschillende doelen waarvoor je een tweede huis wilt kopen. Zo wil je bijvoorbeeld een woning gaan verhuren of gebruiken als recreatiewoning. Hiervoor zijn verschillende hypotheken af te sluiten, zoals de verhuurhypotheek en de recreatiehypotheek. Een tweede huis kopen voor verhuur is dus zeker mogelijk, toch zitten er wel een aantal voorwaardes aan verbonden. Wij leggen je uit welke dit zijn.

Wat zijn de voorwaardes voor een hypotheek tweede woning?

Aan het afsluiten van een hypotheek voor een tweede woning zitten wel een aantal eisen. De volgende voorwaardes gelden hiervoor:

 • De woning mag niet het hoofdverblijf zijn
 • Inbreng eigen vermogen nodig. Banken zijn namelijk niet bereid de volledige hypotheek voor een tweede huis te financieren. Banken zijn bereid gemiddeld 70 tot 80 procent te financieren, de rest zal dus uit eigen zak betaald moeten worden.
 • De woning moet op een fundering staan. Daarnaast moet het ook gebouwd zijn met steen of beton. Zo kun je dus geen hypotheek krijgen voor een chalet bijvoorbeeld.

Benieuwd of een 2e hypotheek voor jou mogelijk is?


Overwaarde en een tweede huis

Kan ik met overwaarde een 2e huis kopen?

Het is natuurlijk hartstikke mooi wanneer je overwaarde hebt op je huidige woning. Maar hoe werkt het investeren van deze overwaarde in een tweede woning? Wij leggen het je uit.

Wanneer je overwaarde hebt op je huidige woning kun je dit opnemen door je huidige hypotheek te verhogen. Vervolgens kun je dit geld gebruiken. Je kunt wel alleen de hypotheek verhogen wanneer je de nieuwe maandlasten kunt dragen. De hypotheekverstrekker toets dit voor je.

Wanneer je dus beschikt over overwaarde heb je de mogelijkheid deze te gebruiken voor een tweede woning. In afbetaling verschilt de tweede hypotheek wel van de eerste hypotheek. Er is namelijk sinds 2013 de regeling dat een eerste hypotheek binnen 30 jaar afbetaald dient te worden. Echter hoeft dit voor een tweede hypotheek niet.

Wat is de maximale hypotheek?

Hoe hoog mag de 2e hypotheek zijn?
Voor de tweede hypotheek gaat het berekenen van de maximale hypotheek iets anders in zijn werking. Hierbij wordt rekening gehouden met het doel van het tweede huis. Zo willen namelijk niet alle geldverstrekkers een vakantiewoning financieren. Daarentegen mag de aanschaf van de tweede huis voor de verhuur de inkomsten deels worden meegerekend in de berekening van de hypotheek.

Hoe zit het met hypotheekrente bij een tweede huis?
De hypotheekrente voor de tweede hypotheek ligt een stuk hoger dan die van de eerste hypotheek. Ook is deze rente niet fiscaal aftrekbaar van het belastbaar inkomen. De hypotheek voor een tweede huis wordt door de overheid gezien als een consumptieve lening. Hierdoor valt het in box 3 en is het dus niet fiscaal aftrekbaar. Wel is er het voordeel dat de eventuele huuropbrengsten van de tweede woning niet belast zijn.

Benieuwd of een 2e hypotheek voor je mogelijk is?


Welke hypotheekvormen zijn er?

Omdat je bij de tweede hypotheek geen hypotheekrente aftrek krijgt heb je veel vrijheid in het kiezen van een hypotheekvorm. Je kunt kiezen voor een annuïtair of lineaire hypotheek maar je kunt ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Veel banken staan toe 50% van de marktwaarde van de woning te financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Sommige geldverstrekkers zijn zelfs bereidt meer te financieren. Dit kan een hoop schelen in je maandlasten.

Advies hypotheek tweede woning

Ben je van plan een tweede huis te kopen? Ga eens in gesprek met één van onze adviseurs en kom erachter wat jouw mogelijkheden zijn of bereken nu vrijblijvend alvast wat mogelijk is.

Benieuwd of een 2e hypotheek voor je mogelijk is?


8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk