Tweede woning kopen? Dit moet je weten

Heb je op dit moment overwaarde op jouw woning of kun je een bedrag missen? Dan is een tweede woning wellicht wel een optie voor jou. Een tweede woning kopen voor vakantie of voor de verhuur? Het is allemaal mogelijk. Op deze pagina kun je alles lezen over:

Voorwaardes afsluiten hypotheek tweede woning

Kan ik een tweede huis kopen en verhuren?

Er zijn verschillende doelen waarvoor je een tweede woning wilt kopen. Zo wil je bijvoorbeeld een woning gaan verhuren of gebruiken als recreatiewoning. Hiervoor zijn verschillende hypotheken af te sluiten, zoals de verhuurhypotheek en de recreatiehypotheek. Het is dus zeker mogelijk om een tweede woning te verhuren, toch zitten er wel een aantal voorwaardes aan verbonden. Wij leggen je uit welke dit zijn.

Wat zijn de voorwaardes voor een hypotheek tweede woning?

Aan het afsluiten van een hypotheek voor een tweede woning zitten wel een aantal eisen. De volgende voorwaardes gelden hiervoor:

 • De woning mag niet het hoofdverblijf zijn
 • Inbreng eigen vermogen nodig. Banken zijn namelijk niet bereid de volledige hypotheek voor de tweede woning te financieren. Banken zijn bereid gemiddeld 70 tot 80 procent te financieren, de rest zal dus uit eigen zak betaald moeten worden.
 • De woning moet op een fundering staan. Daarnaast moet het ook gebouwd zijn met steen of beton. Zo kun je dus geen hypotheek krijgen voor een chalet bijvoorbeeld.

Benieuwd of een 2e hypotheek voor je mogelijk is?


Overwaarde en een tweede woning

Kan ik met overwaarde een 2e huis kopen?

Het is natuurlijk hartstikke mooi wanneer je overwaarde hebt op je huidige woning. Maar hoe werkt het investeren van deze overwaarde in een tweede woning? Wij leggen het je uit.

Wanneer je overwaarde hebt op je huidige woning kun je dit opnemen door je huidige hypotheek te verhogen. Vervolgens kun je dit geld gebruiken. Je kunt wel alleen de hypotheek verhogen wanneer je de nieuwe maandlasten kunt dragen. De hypotheekverstrekker toets dit voor je.

Wanneer je dus beschikt over overwaarde heb je de mogelijkheid deze te gebruiken voor een tweede woning. In afbetaling verschilt de tweede hypotheek wel van de eerste hypotheek. Er is namelijk sinds 2013 de regeling dat een eerste hypotheek binnen 30 jaar afbetaald dient te worden. Echter hoeft dit voor een tweede hypotheek niet.

Wat is de maximale hypotheek?

Hoe hoog mag de 2e hypotheek zijn?
Voor de tweede hypotheek gaat het berekenen van de maximale hypotheek iets anders in zijn werking. Hierbij wordt rekening gehouden met het doel van de tweede woning. Zo willen namelijk niet alle geldverstrekkers een vakantiewoning financieren. Daarentegen mag de aanschaf van de tweede woning voor de verhuur de inkomsten deels worden meegerekend in de berekening van de hypotheek.

Hoe zit het met hypotheekrente bij een tweede woning?
De hypotheekrente voor de tweede hypotheek ligt een stuk hoger dan die van de eerste hypotheek. Ook is deze rente niet fiscaal aftrekbaar van het belastbaar inkomen. De hypotheek voor de tweede woning wordt door de overheid gezien als een consumptieve lening. Hierdoor valt het in box 3 en is het dus niet fiscaal aftrekbaar. Wel is er het voordeel dat de eventuele huuropbrengsten van de tweede woning niet belast zijn.

Benieuwd of een 2e hypotheek voor je mogelijk is?


Welke hypotheekvormen zijn er?

Omdat je bij de tweede hypotheek geen hypotheekrente aftrek krijgt heb je veel vrijheid in het kiezen van een hypotheekvorm. Je kunt kiezen voor een annuïtair of lineaire hypotheek maar je kunt ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Veel banken staan toe 50% van de marktwaarde van de woning te financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Sommige geldverstrekkers zijn zelfs bereid meer te financieren. Dit kan een hoop schelen in je maandlasten.

Advies hypotheek tweede woning

Ben je van plan een tweede woning te kopen? Ga eens in gesprek met één van onze adviseurs en kom erachter wat jouw mogelijkheden zijn of bereken nu vrijblijvend alvast wat mogelijk is.

Benieuwd of een 2e hypotheek voor je mogelijk is?


8.2
8.2 uit 2826 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst