Block title
Block content
Aandacht voor maatwerk bij hypotheken
  Door: roel 2027 keer gelezen
De lage hypotheekrente van prijsvechters is niet voor iedereen beschikbaar. Aandacht voor maatwerk bij hypotheken blijft nodig bij starters zzp-ers en senioren.

Aantrekkelijke hypotheken niet voor iedereen

De laatste jaren is de concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen. Met name verzekeraars en pensioenfondsen profileren zich op de hypotheekmarkt. Met een lage hypotheekrente en moderne voorwaarden, zoals onbeperkt aflossen uit eigen middelen en automatische renteaanpassing, gaan ze de strijd met de traditionele banken aan.

Deze aantrekkelijke hypotheekproducten zijn echter niet voor iedereen beschikbaar. Wijkt uw situatie enigszins af van het standaardprofiel dan kunt u vaak niet bij deze geldverstrekkers terecht, bijvoorbeeld: starters met een flexibel contract, zzp-ers of senioren met en pensioengat.

De beste hypotheek in uw situatie?Start vrijblijvend uw hypotheekvergelijking >

Onderzoek naar maatwerk bij geldverstrekkers

Uit recent onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en NIBC geen hypotheek aanbieden aan mensen die niet aan de standaard inkomensnormen voldoen.

Bij nog eens acht geldverstrekkers (ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en MUNT) is maatwerk niet opgenomen in het kredietbeleid. Hypotheekadviseurs zullen deze geldverstrekkers niet snel aanraden, omdat niet zeker is of de aanvraag kan doorgaan.

Daarmee hebben deze geldverstrekkers wat ze willen; een klantgroep met een minimaal risico en een snelle en eenvoudige hypotheekaanvraag. En op deze manier kunnen ze een scherpe hypotheekrente aanbieden.

Knelpunten bij de hypotheekverstrekking

Maar is dit ook wat we in Nederland willen? Vorig jaar is het Platform Maatwerk opgestart met als doel ‘knelpunten bij de hypotheekverstrekking weg te nemen’. Maatwerk was hierbij een belangrijk onderwerp. De eerste concrete actie was een verduidelijking van de mogelijkheden om binnen de hypotheeknormen maatwerk te bieden.

Dit heeft navolging gekregen, maar zoals u ziet enkel bij de traditionele banken:

  • Flexwerkers en ZZP-ers kunnen (onder voorwaarden) een hypotheek sluiten bij ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Nationale Nederlanden, Obvion, Rabobank, Regiobank en SNS.
  • Obvion en Florius hebben hypotheekproducten speciaal voor ouderen geïntroduceerd.

Aandacht voor maatwerk bij hypotheken blijft nodig

Destijds wilde voormalig Minister Plasterk maatwerk niet verplichten omdat dit voor prijsvechters dan zou betekenen dat de hypotheekrente omhoog moet. Dit zou jammer zijn want grofweg 75% van de hypotheekaanvragen (inclusief oversluiten) past bij zo’n nieuwe geldverstrekker. Zij hebben dus een belangrijke (concurrentie)positie op de hypotheekmarkt.

Aan de andere kant stimuleert de overheid dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen en zijn grote stappen gezet om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Dit kan niet zonder ook maatwerk voor de hypotheekverstrekking te bieden. Aandacht voor de positie van starters, ZZP-ers en senioren op de hypotheekmarkt blijft dus nodig.

Met onafhankelijk hypotheekadvies worden uw belangen behartigd en kiest u gegarandeerd de beste aanbieding.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.