Lagere hypotheekrente door meer concurrentie
Roel van Oirschot avatar

Roel van Oirschot

Lagere hypotheekrente door meer concurrentie

De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe. Hierdoor staat de hypotheekrente onder druk en dalen de tarieven sneller.

In een stroomversnelling

De marktrentes zijn laag waardoor banken goedkoop aan geld kunnen komen om weer uit te lenen. Dit is echter niet de enige reden voor de huidige lage hypotheekrente. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt wordt de hypotheekrente sneller aangepast aan de marktrentes.

Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht

Concurrentie neemt toe

De verwachting is dat de concurrentie op de hypotheekmarkt de komende tijd verder toeneemt. Investeren in de hypotheekmarkt is relatief veilig met een goed rendement. De overheid heeft daarbij een aantal barrières op de hypotheekmarkt weggenomen. Via een zogenaamde regiepartij kunnen nu ook institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, kapitaal inbrengen. Het marktaandeel van deze regie partijen is de laatste jaren explosief gestegen. Consumenten kiezen dus vaker voor een onbekende geldverstrekker. Het is tekenend dat Rabobank onlangs een eigen ‘regiepartij’ is begonnen, namelijk Vista Hypotheken.

Grootbanken voelen de druk

De traditionele grootbanken (Rabobank, ING en ABN AMRO) voelen de druk van prijsvechters en nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt. In 2011 nog bijna 75% van de hypotheken bij de drie grootbanken gesloten. De verdeling van de hypotheekmarkt ziet er in 2019 heel anders uit:

  • De drie grootbanken halen samen nog maar een marktaandeel van 55%. Aangevuld met de kleinere banken is dit 66%
  • De nieuwe regiepartijen stijgen het snelst en hebben inmiddels ruim 14% van de markt in handen.
  • Ook de verzekeraars profileren zich in de markt. Zij hebben nu een gezamenlijk marktaandeel van 10%
  • De buitenlandse aanbieders bedienen 4% van de markt. Dit percentage is stabiel gebleven.

(Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IG&H)

Marktaandeel met lage hypotheekrente

Met name pensioenfondsen en verzekeraars profileren zich in de markt. Onder hen een aantal ambitieuze nieuwkomers. Dit begon met het Philips Pensioenfonds. Dat dit snel kan gaan bewijst Munt Hypotheken. Met een lage hypotheekrente op de lange rentevaste periodes staat deze nieuwe geldverstrekker binnen een jaar in de top 10 van Hypotheekverstrekkers. Ook Argenta is de laatste jaren een vaste waarde geworden door steevast de laagste hypotheekrente te bieden.

Hypotheekrente onder druk

Deze nieuwe geldverstrekkers bieden niet alleen een lage hypotheekrente, ze dwingen ook de gevestigde partijen hun hypotheekrentes te verlagen.

  • Wanneer de marktrente daalt worden de hypotheekrentes bijna direct verlaagd. Voorheen zat hier een maand of meer tussen.
  • De nieuwe geldverstrekkers richten zich vaak op een bepaald segment van de markt met een scherpe rente en passende voorwaarden, bijvoorbeeld voor starters en oversluiters.
  • De regiepartijen, pensioenfondsen en verzekeraars hebben minder strenge kapitaaleisen dan een bank en kunnen hierdoor een lagere hypotheekrente rekenen.

Nadelen toegenomen concurrentie

Toch zitten er ook nadelen aan deze ontwikkeling. De kans bestaat dat de nieuwe geldverstrekkers enkel de meest aantrekkelijke klanten (hoge winst, laag risico) eruit pikken. Daarbij is het niet ondenkbaar dat deze nieuwe geldverstrekkers de markt weer verlaten wanneer andere investeringen meer opleveren. Bij een product met een groot algemeen belang, zoals een hypotheek, is dit niet wenselijk.

Lees ook wie deze nieuwe namen op de hypotheekmarkt zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Jalal avatar
    Jalal

    Beste Roel
    Ik heb spaar hypotheek bij ABN binnen kort heb ik recht wegens tweejaar bedenktijd om mijn rentevaste periode aan toepassen is dat verstandig. Mijn huidige renteperiode is tot mei 2018. en de rente presentatie is 5 procent. De de vraag is het verstandig nu aan te passen of die twee jaar ook zo doorgaan? Graag uw mening

    1. roel avatar
      roel

      Beste Jalal, op basis van uw bericht kan ik daar geen advies over geven. Je zou een telefonisch oriëntatiegesprek kunnen aanvragen. Dit is gratis en binnen 10 minuten berekenen we de mogelijkheden en kunt u uw vragen stellen. Hier kunt u een telefonisch oriëntatiegesprek aanvragen: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/afspraak-hypotheekadviseur. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

  2. ton van dijk avatar
    ton van dijk

    Ik las op de rabobank site . begin deze maand dat zij tegenwoord 2 verschillend hypotheek tarieven hanteren voor dezelfde looptijDen.
    1 voor de aflossingen vrije en spaar hypotheek
    de ander voor annuïteiten en liniaal hypotheken
    om met de concurrentie mee te gaan en dus op termijn de huidige klanten niet meer mee te laten profiteren.
    mijn vraag is mag dat zomaar

    1. roel avatar
      roel

      Beste heer Van Dijk, Rabobank mag verschillende tarieven bieden voor verschillende hypotheekvormen. Sterker nog, dit is heel gebruikelijk bij geldverstrekkers. Vaak wordt dit gepresenteerd middels een korting of opslag op de hypotheekrente. Rabobank kiest ervoor deze tarieven apart te tonen. De hoogte van de hypotheekrente wordt onder andere bepaald door het risico dat een geldverstrekker loopt. Wanneer wordt afgelost is het risico van de bank kleiner, dus deze hypotheekvormen zijn goedkoper. De hypotheekrente van een annuïteitenhypotheek is daarom vaak lager dan een aflossingsvrije hypotheek. Hetzelfde geldt voor een lage hypotheek in verhouding tot we woningwaarde. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

  3. peterrruijs avatar
    peterrruijs

    geldverstrekkers die een hypotheek overeenkomst aangaan kunnen toch niet zomaar de “markt”verlaten, de rente vaste periode is toch leidend?
    grts Peter

  4. Gurtie avatar
    Gurtie

    nog even ter verduidelijking 1e hypotheek was in 2000, 2e in 2005, 3e 2010 en nu bij Munt.

  5. Gurtie avatar
    Gurtie

    Ik ga as. vrijdag mijn nieuwe hypotheek akte ondertekenen en heb gekozen voor MUNT. Ben die banken meer dan zat, 1e ING, boden 4,4 en kreeg bij Gmac 3.2 5 jaar vast 2e Gmac (was ook top), 3e NN een en al ellende meer gehad door hun fouten bijna boeterente moeten betalen, na klacht en mijn gekijk einddatum renteperiode verlengd en te hoge aanbieding, zij boden 3,10% 10 jaar vast en ik heb nu 2,20% 10 jaar vast :)