ABN AMRO verruimt de mogelijkheden om een restschuld bij een verhuizing mee te financieren in de hypotheek. De bank is daarmee de meest soepele geldverstrekker, blijkt uit onze vergelijking.
Restschuld bij ABN AMRO
Voor een nieuwe woning kan bij ABN AMRO een hypotheek worden afgesloten van maximaal 115% van de woningwaarde, ook met NHG. De bank stelt daaraan twee voorwaarden:
- Het inkomen moet hoog genoeg zijn om de hypotheeklast te dragen.
- De restschuld moet binnen 15 jaar worden afgelost.
Florius, dochter van ABN AMRO, houdt dezelfde soepele regels aan.
Mogelijkheden restschuld verruimd
De mogelijkheid voor geldverstrekkers om de restschuld mee te financieren in de hypotheek bestaat al langer. Sinds 2013 heeft de overheid de hypotheeknormen hiervoor verruimd.
- Sinds 1 januari 2013 telt de restschuldfinanciering niet meer mee in maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde.
- Sinds 1 januari 2014 kan de restschuld meegefinancierd worden in de hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie.
- Sinds 1 januari 2015 is de maximale periode waarin hypotheekrenteaftrek mogelijk is, verruimd van 10 jaar naar 15 jaar (lees ook: hypotheeknormen 2015)
ABN AMRO het meest soepel
Elke geldverstrekker heeft dus de mogelijkheid om een restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek, maar niet elke geldsverstrekker maakt hier optimaal gebruik van. Uit ons onderzoek blijkt dat ABN AMRO het meest soepel is bij een restschuld.
- De meeste geldverstrekkers financieren de restschuld van bestaande klanten.
- ING biedt dit ook aan klanten van maatschappijen die niet meer in Nederland actief zijn (overzicht van actieve en niet actieve maatschappijen).
- Nieuw: ABN AMRO financiert de restschuld van alle huizenbezitters en treedt hiermee nu actief naar buiten.
Het is opvallend dat ABN AMRO nu reclame maakt met het financieren van een restschuld. Banken zijn hier erg terughoudend in. Ze hebben strengere financieringseisen gekregen en moeten hun balans versterken. Een onderwaterhypotheek helpt hier niet bij. Mogelijk dwingt deze actie van ABN AMRO andere banken zich meer soepel op te stellen bij een restschuld. Dit is hoog nodig.
Restschuld problematiek in Nederland
In Nederland staan ongeveer 1 miljoen woningen onder water. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de woningwaarde. Wanneer bij een verhuizing de oude woning verkocht wordt, blijft een restschuld over. De gemiddelde restschuld in Nederland is € 30.000,-.
Het hardst getroffen is de groep die rond 2008 hun eerste woning kocht. Dit is de leeftijdsgroep 30 tot 40 jaar. Zij hebben nog geen buffer om een dergelijk verlies op te vangen en zijn dus afhankelijk van de welwillendheid van de bank om te kunnen verhuizen. Dit belemmert de doorstroming van de woningmarkt.
Lees meer over de mogelijkheden om een restschuld te financieren.
Met verbazing lees ik dit bericht. Ik heb vandaag vanuit een tussenpersoon vernomen dat dedeze bank niet een offerte uitbrengt als de ontbindende voorwaarden zijn verlopen. Oftewel ik krijg nog geen offerte. Restschuld is 20k. Hoe kan dit dat op deze wijze het niet strookt met de berichtgeving.
mvg
Bryan Post
Beste heer Post, met bovenstaande gegevens heb ik te weinig informatie om uw vraag te beantwoorden. Om welke voorwaarden gaat het en bent u de verkopende of de aankopende partij? Wanneer u deze aanvult, wil ik hier graag naar kijken. Met vriendelijk groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).