De boeterente die banken rekenen voor vervroegd aflossen is nog altijd te hoog. Uit onderzoek van AFM blijkt dat klanten van 9 banken mogelijk zijn benadeeld.
Te hoge boeterente bij 9 banken
Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat 9 banken een te hoge boeterente hebben berekend aan klanten voor vervroegd aflossen. De toezichthouder onderzocht in totaal 150 dossiers bij 15 banken. Bij 32 dossiers was er sprake van een te hoge boeterente, uiteenlopend van enkele euro’s tot een uitschieter van 15.000 euro.
Het is niet voor het eerst dat banken de mist in gaan met de boeteberekening. Vorig jaar nog bleek uit onderzoek van de AFM dat 30.000 klanten zijn benadeeld met een te hoge boeterente.
Bereken online uw boeterente Boeteberekening volgens voorgeschreven methode >
Boeterente gereguleerd
Per 14 juli 2016 bepalen Europese richtlijnen dat de boete voor vervroegd aflossen niet hoger mag zijn dan het werkelijk geleden financiële nadeel van de bank. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid over de berekening van de boeterente.
De AFM heeft naar aanleiding daarvan de leidraad ‘Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek’ gepubliceerd. Daarbij bepaalde de toezichthouder dat alle vervroegde aflossingen van 14 juli 2016 tot en met 20 maart 2017 (de introductie van de leidraad) opnieuw berekend moesten worden. Dit is begin 2018 afgerond.
Bereken hier de boeterente volgens de voorgeschreven methode
Hiermee gaan banken de mist in
Nu blijkt dat banken nog altijd niet de volledig leidraad van de AFM volgen, met opnieuw te hoge boeterentes als gevolg. De toezichthouder noemt 3 oorzaken waarop de boeteberekening misgaat:
- Individuele fouten zoals verkeerd ingevoerde gegevens.
- Systemen onjuist ongericht, bijvoorbeeld bij de verwerking van renteopslagen.
- Beslissingen in het nadeel van de klant, zoals de resterende rentevaste periode naar boven afronden.
Ook de aflosnota blijkt niet aan de eisen van de AFM te voldoen. Bij geen enkele van de 15 banken was dit afschrift met de berekening van de boeterente volledig. Bij 3 banken ontbraken zelfs zoveel gegevens dat de boeteberekening voor klanten niet meer te begrijpen was.
Boeterente wordt opnieuw berekend en klanten gecompenseerd.
De AFM eist nu opnieuw dat de fouten in de berekeningen worden hersteld en dat benadeelde klanten worden gecompenseerd. Ook overweegt toezichthouder om aan enkele banken ‘handhavende maatregelen op te leggen’.
De banken moeten dus opnieuw aan de slag met berekenen en compenseren. Ondertussen blijft het opletten geblazen bij de berekening van de boeterente. Lees hier waar u op moet letten.