Boeterente berekenen: het blijft opletten geblazen

Het blijft opletten bij boeterente berekenen door de bank. De berekening van de boete bij vervroegd aflossen van de hypotheek valt soms nadelig uit.

Berekening boeterente gereguleerd

Sinds maart 2017 hebben banken een duidelijk leidraad voor het berekenen van de boeterente. Deze is opgesteld door de toezichthouder AFM, nadat door een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn de boeterente aan regels is gebonden. Voortaan mag de boete bij vervroegd aflossen niet hoger zijn dan het werkelijke financiële nadeel van de bank.

Huizenbezitters lossen hun hypotheek vaak vervroegd af bij oversluiten naar een lagere hypotheekrente.   

De Mortgage Credit Directive, waarin de boeterente wordt gereguleerd, is 14 juli 2016 ingegaan. Daarbij werden de banken vrijgelaten om de richtlijn te implementeren. Uit onderzoek van de AFM bleek dat banken de boete soms in het financiële nadeel van de klant berekende. Dit was reden voor de toezichthouder om met de leidraad te komen.

Een vereenvoudigde versie daarvan hebben we overgenomen in de online berekening van de boeterente.

Bereken online uw boeterente Boeteberekening volgens voorgeschreven methode >

Nieuwe rekenmethode boeterente en compensatie

Alle banken gebruiken nu dezelfde rekenmethode voor de boeterente. Daarnaast heeft de AFM bepaald dat alle vervroegde aflossingen van 14 juli 2016 tot en met 20 maart 2017 (de introductie van de leidraad) opnieuw berekend moesten. Benadeelde klanten krijgen hun teveel betaalde boeterente terug.

Het consumentenprogramma Radar heeft onlangs de balans opgemaakt van de compensatie door banken. Daarin blijkt dat een groot deel van de benadeelde klanten inmiddels de teveel betaalde boeterente terug heeft ontvangen. Enkel de grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING verwachten begin 2018 pas alle klanten gecompenseerd te hebben.

Tijdens de uitzending wordt ook duidelijk dat er ondanks de leidraad van de toezichthouder, discussiepunten over het toepassen van de boeterente berekening zijn. Zoals bij de hybride hypotheek van ABN AMRO. Ook toont Radar aan dat er nog altijd fouten worden gemaakt bij het berekenen van de boeterente.

Controleer uw boeteberekening

Het blijft dus belangrijk om de berekening van de boeterente te controleren. Deze vindt u in de aflosnota die u krijgt bij vervroegd aflossen. Banken zijn verplicht om hierin volledig transparant te zijn over hun rekenmethode. In de aflosnota moet volledig gespecificeerd staan hoe de boeterente is berekend.

Bekijk hier een voorbeeld-aflosnota (PDF) uit de leidraad van de AFM.

Of alle banken dit correct doen en of dit voor de consument te begrijpen is, is een onderdeel van een nieuw onderzoek van de AFM. Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, bekijkt momenteel of de dezelfde richtlijn ook voor rentemiddeling van toepassing moet worden. Bij middeling van de rente mogen banken nog altijd meer boete in rekening brengen dan het werkelijk geleden financiële nadeel.

Ook in 2018 raken we nog niet uitgepraat over de boeterente. Wordt vervolgd.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.