Boven de vraagprijs bieden (tips en trucs)

Op deze krappe huizenmarkt komt bieden boven de vraagprijs vaker voor. We leggen uit hoe u veilig en verantwoord kunt overbieden.

Merendeel van de huizen verkocht boven de vraagprijs

In het laatste kwartaal van vorig jaar werd 60% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend is ook dat het percentage voor overbieden het hardst is gestegen buiten de Randstad.

Wie een woning wil bemachtigen moet dus vaak meer bieden dan de vraagprijs. Als er financiële ruimte is, in de hypotheek of met eigen geld, hoeft overbieden geen probleem te zijn. U maakt dan bewust de keuze.

Meer bieden dan de woning daadwerkelijk waard is en u daarmee financieel klem zetten, brengt risico’s met zich mee.

Tips en trucs bij bieden boven de vraagprijs

Met deze tips en trucs kunt u veilig en verantwoord overbieden.

1. Bepaal uw budget voor overbieden

Bepaal eerst het budget waarmee u kunt en wilt overbieden. Dit helpt u uw grens te bewaken als de druk tijdens de onderhandelingen oploopt.

Zodra u een woning op het oog heeft, kunt u hier een hypotheekberekening maken. U weet dan exact hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten worden. Op basis daarvan kunt u bepalen hoeveel u boven de vraagprijs kunt en wilt bieden.

Houd ook rekening met de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Zaken als de overdrachtsbelasting, notariskosten, advies- en bemiddelingskosten betaalt u veelal uit eigen zak.

Kies dus een investering en maandlast waar u zich prettig bij voelt en zorg dat er geld overblijft voor andere dingen.

2. Strategieën bij bieden boven de vraagprijs

Door bij het eerste bod niet niet direct uw maximale budget op tafel te leggen, houdt u ruimte om te onderhandelen. Vaak komt de verkopende partij met een tegenbod. U kunt dan nogmaals een bod.

Soms wordt direct om uw ultieme bod gevraagd, bijvoorbeeld bij ‘bieden met gesloten envelop’. Het is dan aan te bevelen om direct uw budget voor overbieden in te zetten.

Een aankoopmakelaar kent de lokale markt en kan u helpen om de juiste biedingsstrategie te kiezen.

3. Van deze regelingen kunt u gebruik maken bij overbieden

Huizenbezitters hebben geprofiteerd van de gestegen huizenprijzen. De overwaarde die contant wordt bij verkoop kunnen zij gebruiken om over te bieden. Ook kunt u uw (aflossingsvrije) hypotheek meenemen.

Starters hebben vaak beperkt de kans gehad om vermogen op te bouwen. Dit betekent niet dat zij bij voorbaat kansloos zijn op de huizenmarkt. Met een aantal nieuwe regelingen is de positie van starters op de huizenmarkt verbeterd:

Ook zijn er regelingen waardoor u meer dan de vraagprijs kunt lenen voor een energiezuinig huis of energiebesparende maatregelen. Hier kan iedereen gebruik van maken.

4. Risico’s bij boven de vraagprijs bieden

Overbieden is niet geheel zonder risico. Door meer te bieden dan de woningwaarde, is namelijk het risico op een restschuld groter. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen, maar dit kan natuurlijk omslaan. Uw huis met verlies verkopen is niet uitgesloten.

Kijk hierbij naar uw plannen voor de toekomst. Koopt u een huis om er lang in te blijven wonen, dan kunt u maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen. Wilt u over niet al te lange tijd weer verhuizen, dan bent u meer afhankelijk van de huizenprijsontwikkeling.

Belangrijk is dat u zich niet klem zet met een hoge maandlast en door al uw vermogen in stenen te steken. U heeft dan geen buffer meer om tegenvallers op te vangen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning op het oog?

Bereken uw mogelijkheden en laagste rente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2133 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Overzichtelijk, duidelijk, compleet

  Wat een mooie, frisse website. Heel erg overzichtelijk en snel de laagste rente gevonden. Meer informatie aanvragen is echt kinderspel. Werkt heel erg fijn. Snelle reactie gekregen.

  11/02/2021 Richard, Ommen
 • Snel een globaal idee gekregen!

  Nadat ik op de website wat getallen had ingevuld en een idee had wat de mogelijkheden zijn, werd ik kort daarop terug gebeld om nog wat details door te nemen. Top!

  03/01/2021 Gerard, Rockanje
 • Direct contact

  Werd direct gebeld en kreeg ook direct helderheid over mogelijkheden.

  07/01/2021 Henk Jan, Zeewolde

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.