Boven de vraagprijs bieden (tips en trucs)

Op deze krappe huizenmarkt komt bieden boven de vraagprijs vaker voor. We leggen uit hoe u veilig en verantwoord kunt overbieden.

Merendeel van de huizen verkocht boven de vraagprijs

In het laatste kwartaal van vorig jaar werd 60% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend is ook dat het percentage voor overbieden het hardst is gestegen buiten de Randstad.

Wie een woning wil bemachtigen moet dus vaak meer bieden dan de vraagprijs. Als er financiële ruimte is, in de hypotheek of met eigen geld, hoeft overbieden geen probleem te zijn. U maakt dan bewust de keuze.

Meer bieden dan de woning daadwerkelijk waard is en u daarmee financieel klem zetten, brengt risico’s met zich mee.

Tips en trucs bij bieden boven de vraagprijs

Met deze tips en trucs kunt u veilig en verantwoord overbieden.

1. Bepaal uw budget voor overbieden

Bepaal eerst het budget waarmee u kunt en wilt overbieden. Dit helpt u uw grens te bewaken als de druk tijdens de onderhandelingen oploopt.

Zodra u een woning op het oog heeft, kunt u hier een hypotheekberekening maken. U weet dan exact hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten worden. Op basis daarvan kunt u bepalen hoeveel u boven de vraagprijs kunt en wilt bieden.

Houd ook rekening met de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Zaken als de overdrachtsbelasting, notariskosten, advies- en bemiddelingskosten betaalt u veelal uit eigen zak.

Kies dus een investering en maandlast waar u zich prettig bij voelt en zorg dat er geld overblijft voor andere dingen.

2. Strategieën bij bieden boven de vraagprijs

Door bij het eerste bod niet niet direct uw maximale budget op tafel te leggen, houdt u ruimte om te onderhandelen. Vaak komt de verkopende partij met een tegenbod. U kunt dan nogmaals een bod.

Soms wordt direct om uw ultieme bod gevraagd, bijvoorbeeld bij ‘bieden met gesloten envelop’. Het is dan aan te bevelen om direct uw budget voor overbieden in te zetten.

Een aankoopmakelaar kent de lokale markt en kan u helpen om de juiste biedingsstrategie te kiezen.

3. Van deze regelingen kunt u gebruik maken bij overbieden

Huizenbezitters hebben geprofiteerd van de gestegen huizenprijzen. De overwaarde die contant wordt bij verkoop kunnen zij gebruiken om over te bieden. Ook kunt u uw (aflossingsvrije) hypotheek meenemen.

Starters hebben vaak beperkt de kans gehad om vermogen op te bouwen. Dit betekent niet dat zij bij voorbaat kansloos zijn op de huizenmarkt. Met een aantal nieuwe regelingen is de positie van starters op de huizenmarkt verbeterd:

Ook zijn er regelingen waardoor u meer dan de vraagprijs kunt lenen voor een energiezuinig huis of energiebesparende maatregelen. Hier kan iedereen gebruik van maken.

4. Risico’s bij boven de vraagprijs bieden

Overbieden is niet geheel zonder risico. Door meer te bieden dan de woningwaarde, is namelijk het risico op een restschuld groter. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen, maar dit kan natuurlijk omslaan. Uw huis met verlies verkopen is niet uitgesloten.

Kijk hierbij naar uw plannen voor de toekomst. Koopt u een huis om er lang in te blijven wonen, dan kunt u maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen. Wilt u over niet al te lange tijd weer verhuizen, dan bent u meer afhankelijk van de huizenprijsontwikkeling.

Belangrijk is dat u zich niet klem zet met een hoge maandlast en door al uw vermogen in stenen te steken. U heeft dan geen buffer meer om tegenvallers op te vangen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3059 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024