Op deze krappe huizenmarkt komt bieden boven de vraagprijs vaker voor. We leggen uit hoe u veilig en verantwoord kunt overbieden.
Merendeel van de huizen verkocht boven de vraagprijs
In het laatste kwartaal van vorig jaar werd 60% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend is ook dat het percentage voor overbieden het hardst is gestegen buiten de Randstad.
Wie een woning wil bemachtigen moet dus vaak meer bieden dan de vraagprijs. Als er financiële ruimte is, in de hypotheek of met eigen geld, hoeft overbieden geen probleem te zijn. U maakt dan bewust de keuze.
Meer bieden dan de woning daadwerkelijk waard is en u daarmee financieel klem zetten, brengt risico’s met zich mee.
Tips en trucs bij bieden boven de vraagprijs
Met deze tips en trucs kunt u veilig en verantwoord overbieden.
1. Bepaal uw budget voor overbieden
Bepaal eerst het budget waarmee u kunt en wilt overbieden. Dit helpt u uw grens te bewaken als de druk tijdens de onderhandelingen oploopt.
Zodra u een woning op het oog heeft, kunt u hier een hypotheekberekening maken. U weet dan exact hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten worden. Op basis daarvan kunt u bepalen hoeveel u boven de vraagprijs kunt en wilt bieden.
Houd ook rekening met de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Zaken als de overdrachtsbelasting, notariskosten, advies- en bemiddelingskosten betaalt u veelal uit eigen zak.
Kies dus een investering en maandlast waar u zich prettig bij voelt en zorg dat er geld overblijft voor andere dingen.
2. Strategieën bij bieden boven de vraagprijs
Door bij het eerste bod niet niet direct uw maximale budget op tafel te leggen, houdt u ruimte om te onderhandelen. Vaak komt de verkopende partij met een tegenbod. U kunt dan nogmaals een bod.
Soms wordt direct om uw ultieme bod gevraagd, bijvoorbeeld bij ‘bieden met gesloten envelop’. Het is dan aan te bevelen om direct uw budget voor overbieden in te zetten.
Een aankoopmakelaar kent de lokale markt en kan u helpen om de juiste biedingsstrategie te kiezen.
3. Van deze regelingen kunt u gebruik maken bij overbieden
Huizenbezitters hebben geprofiteerd van de gestegen huizenprijzen. De overwaarde die contant wordt bij verkoop kunnen zij gebruiken om over te bieden. Ook kunt u uw (aflossingsvrije) hypotheek meenemen.
Starters hebben vaak beperkt de kans gehad om vermogen op te bouwen. Dit betekent niet dat zij bij voorbaat kansloos zijn op de huizenmarkt. Met een aantal nieuwe regelingen is de positie van starters op de huizenmarkt verbeterd:
- Starters betalen vanaf dit jaar veelal geen overdrachtsbelasting.
- Het is mogelijk om belastingvrij te schenken aan personen onder 40 jaar.
Ook zijn er regelingen waardoor u meer dan de vraagprijs kunt lenen voor een energiezuinig huis of energiebesparende maatregelen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
4. Risico’s bij boven de vraagprijs bieden
Overbieden is niet geheel zonder risico. Door meer te bieden dan de woningwaarde, is namelijk het risico op een restschuld groter. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen, maar dit kan natuurlijk omslaan. Uw huis met verlies verkopen is niet uitgesloten.
Kijk hierbij naar uw plannen voor de toekomst. Koopt u een huis om er lang in te blijven wonen, dan kunt u maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen. Wilt u over niet al te lange tijd weer verhuizen, dan bent u meer afhankelijk van de huizenprijsontwikkeling.
Belangrijk is dat u zich niet klem zet met een hoge maandlast en door al uw vermogen in stenen te steken. U heeft dan geen buffer meer om tegenvallers op te vangen.