Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?
Huizenprijzen explosief gestegen
De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft een aantal oorzaken.
De hypotheekrente is historisch laag. Een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten. Huren is ondertussen flink duurder geworden. Vanwege die lage maandlast kan ook meer geleend worden voor de aankoop van een huis.
Daarnaast is de vraag naar koophuizen groter dan het huizenaanbod. Het Kabinet heeft ambitieuze woningbouwplannen, maar ook twee hoofdpijndossiers (stikstof en PFAS) die de nieuwbouw dwarszitten. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost.
Ook is de afgelopen jaren veel ‘eigen geld’ naar de huizenmarkt gegaan. Dit komt van beleggers die een tweede huis kopen voor verhuur, onder andere om de lage spaarrente te ontlopen. Ook maken veel ouders en grootouders gebruik van de ruime schenkingsvrijstelling. Zij mogen in 2021 tot 105.302 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen.
Dit drijft de huizenprijzen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de betaalbaarheid onder druk is komen te staan.
Dit jaar nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?
Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt
Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld. In de huizenmarktcijfers is dit echter niet terug te zien.
Huizenmarkt verwachting 2021
Met een stijgend aantal vaccinaties en een dalend aantal besmettingen, verbeteren de economische vooruitzichten nu snel. Het gaat echter te ver om te beweren dat de coronacrisis geen effect heeft op de huizenmarkt.
Onzekerheid over werk en inkomen is voor deel van de Nederlanders wel degelijk bepalend geweest (en nog) voor de mogelijkheden om een huis te kopen. Ook zijn economische klappen van de crisis in verschillende sectoren nog lang voelbaar.
Een aantal factoren heeft ervoor gezorgd dat de huizenmarkt in de crisis is blijven doordraaien. Misschien nog wel harder door spaargeld dat niet gebruikt is.
- Door de blijvend lage hypotheekrente en beperkte nieuwbouw, blijft de vraag naar koophuizen groot.
- Daarnaast geven de ruimere hypotheeknormen in 2021, onder andere voor tweeverdieners, financiële ruimte om extra te bieden.
- Ook het steuntje in de rug voor jonge huizenkopers, die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen, zorgt voor opwaartse prijsdruk.
Stijging prijzen woningen zet verder door in 2021
De prijsstijging van woningen stijgt verder tot recordhoogtes. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Kadaster, die onlangs werden gepresenteerd. Zo zijn de prijzen van bestaande woningen in de maand juli 14,6% hoger dan een jaar eerder. Benieuwd wat uw woning waard is op basis van de CBS index?
Minder woningen verkocht
De recordprijsstijging zorgt ervoor dat voor meer potentiële kopers de grens van de betaalbaarheid is bereikt. In 2021 worden er naar verwachting dan ook minder woningen verkocht. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat dit jaar 15% minder woningen worden verkocht.
Uit de cijfers van NVM over het 2de kwartaal van 2021 wordt de krapte op de woningmarkt duidelijk. Zo is het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 11,8% en staan er nu ook 53,8% minder woningen te koop. Dit zal zorgen voor een verdere opwaartse prijsdruk en concurrentie onder kopers op de woningmarkt voor de komende maanden.
Gaan de huizenprijzen in 2022 dalen?
Aanvankelijk werd nog uitgegaan van afkoeling van de huizenmarkt. Inmiddels hebben Rabobank, ABN AMRO en ING hun verwachting voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld.
- Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO voor dit jaar een stijging van 12,5% stijgen en dat de huizenprijzen in 2022 nog eens met 5% zullen stijgen.
- Rabobank verwacht een huizenprijsstijging van 10,9% voor 2021. De bank ging eerder uit van een 8% prijsstijging. Voor 2022 wordt er een stijging van 4,6% verwacht.
- ING voorziet eerst een afvlakking en later in het jaar een lichte daling van de huizenprijzen. Per saldo zullen de prijzen gemiddeld 5% hoger liggen dan afgelopen jaar. Deze verwachting is inmiddels gedateerd en ingehaald door de tijd blijkt nu uit de ontwikkelingen dit jaar
Vooralsnog liggen we voor op de huizenprijsverwachting van de banken. Het eerste kwartaal van 2021 noteerde een record prijsstijging van 14,7%. Dit zou betekenen dat in de tweede helft van dit jaar de huizenprijzen afvlakken.
Profiteren van de gestegen huizenprijs?
Welke mogelijkheden zijn er om gebruik te maken van de gestegen woningprijzen:
- Uw opgebouwde overwaarde in uw opnemen:
- Als aanvulling op uw pensioen? Bereken uw verzilvermogelijkheden.
- Verhoog uw hypotheek voor een investering in uw huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
- Als schenking ter ondersteuning van uw (klein)kinderen.
- Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
Geef een reactie