De Jager: Gedragscode niet van toepassing op NHG-hypotheken

Met deze uitspraak geeft minister De Jager antwoord op de kamervragen van VVD-kamerlid Matthijs Huizing. Huizing vroeg aan de minister duidelijkheid over of de nieuwe gedragscode ook van toepassing is op hypotheken die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen. Uit het antwoord van de minister blijkt dus dat de gedragscode niet van toepassing is op NHG-hypotheken. Hiermee is De Jager soepeler dan de Nederlandse Vereniging van Banken.

Zowel de GHF als de NHG zijn bedoeld om de overkreditering van de hypothecaire kredietverlening tegen te gaan. Beide gebruiken daarvoor echter een andere bovengrens. Bij de GHF is dit 106% en bij de NHG is dit 108% (bij een overdrachtsbelasting van 2%). Dat betekent dat de maximale hypotheek onder de NHG hoger is dan onder de GHF.

Minister de Jager voegt hieraan toe dat het de banken vrij staat een lager percentage te hanteren dan de toegestane maxima, maar dat de toezichthouder AFM niet zal sanctioneren bij een hypotheek tot 108%, NHG-garantie en een solide dossier. Het effect van de nieuwe gedragscode op de huizenmarkt en de huizenprijzen lijkt tot dusver beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau in opdracht van de Minister.

Nieuwsgierig naar uw maximale hypotheekbedrag? Bereken uw maximale hypotheek direct.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.