Met een duurzame woning zorg je niet alleen voor een lage energierekening, maar ook voor een prettig binnenklimaat. Lees welke energiebesparende maatregelen helpen om je woning lekker koel te houden.
Een prettig binnenklimaat
De tips om je woning koel te houden zijn algemeen bekend. Overdag de ramen, deuren en gordijnen dicht en ‘s nachts ventileren. Gebruik geen apparaten die warmte genereren en creëer extra schaduw met zonwering.
Op tropisch warme dagen, zoals de afgelopen week, is dit echter niet voldoende om je huis lekker koel te houden. Door je woning (verder) te verduurzamen kun je altijd een prettig binnenklimaat creëren, dus koel in de zomer en warm in de winter. Bovendien verlaag je de energierekening.
Jouw woning (verder) verduurzamen?
Verduurzamingstips die helpen je woning koel te houden
Deze 6 energiebesparende maatregelen helpen om je woning koel te houden
- Verbeter de isolatie van je woning: Hoogwaardige isolatiematerialen voor je huis, zoals dakisolatie, muurisolatie en isolerende ramen, helpen om warmte buiten te houden en de koelte binnen te houden. In de winter blijft de warmte juist binnen en de woning tochtvrij.
- Installatie van een airconditioningsysteem: Een airco helpt om de temperatuur in je huis te verlagen op warme dagen. Combineer dit met zonnepanelen en je hebt vrijwel gratis een koele woning. Wist je dat een airco ook je woning kan verwarmen? Ideaal als het net te koud is, maar je de verwarming nog niet aan wilt zetten.
- Zonwering plaatsen: Zonneschermen, luiken en luifels helpen om direct zonlicht en warmte buiten te houden. Ga je jouw woning verbouwen, denk dan ook na over zonwering.
- Vloerkoeling in combinatie met een warmtepomp: Bij vloerkoeling maakt een warmtepomp gebruik van een omgekeerde werking. In plaats van warmte uit de buitenlucht of de grond te onttrekken, haalt de warmtepomp warmte uit de binnenruimte van je woning en voert deze af naar de bodem of buitenlucht.
- Aanleggen van groene daken of groene gevels: Een groen dak of een groene gevel kan helpen om je huis koeler te houden. Deze groene oplossingen isoleren je huis voor hitte.
- Plant bomen en begroeiing: Bomen bieden natuurlijke schaduw en verminderen de blootstelling aan direct zonlicht. Maar ook tegels en bestrating vervangen door gras en andere begroeiing helpen om de omgevingstemperatuur te verlagen. Kortom, ook een renovatie van je tuin is het overwegen waard.
Nu je woning verduurzamen is extra voordelig
Het verduurzamen van je woning wordt steeds belangrijker, niet alleen vanwege een comfortabel binnenklimaat en lagere energierekeningen, maar ook voor het behoud van de waarde van je woning. Recente onderzoeken tonen namelijk aan dat de prijs van een niet-duurzame woning onevenredig sterk daalt.
Er zijn zelfs makelaars die aangeven dat er nauwelijks interesse is voor woningen met een energielabel F en G. Door te investeren in je woning draag je bij aan de waarde en verkoopbaarheid ervan in de toekomst.
Ook banken erkennen de voordelen van een duurzame woning en bieden ze interessante financieringsmogelijkheden en gunstige voorwaarden voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je bijvoorbeeld een extra hypotheek krijgen. Daarnaast bieden sommige banken zelfs rentekortingen als je aan de duurzaamheidseisen voldoet.
Ook zijn er diverse subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. De overheid heeft maar liefst €350 miljoen beschikbaar gesteld om woningen te verduurzamen. Met deze subsidies kun je direct een deel van je investering terugkrijgen.
Benut de overwaarde van je woning om te verduurzamen
Veel huiseigenaren hebben op dit moment overwaarde, en je kunt dit gebruiken om je woning te verduurzamen. Dit is vooral handig als je niet genoeg spaargeld hebt of als je je spaargeld niet wilt besteden aan je woning. Bovendien zal je woning in waarde stijgen.