Einde hypotheekrenteaftrek nabij

Update: lees meer over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek

Geleidelijk afschaffen

Wouter Bos sprak in Amsterdam met een groep economie- en bedrijfskundestudenten over bezuinigingen. De meest opvallende uitspraak van minister Bos was dat hij verwacht dat het huidig systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven. De renteaftrek zal volgens de minister dan wel geleidelijk moeten worden afgeschaft, om de huizenmarkt niet in de totale chaos te storten.

Heilig huisje

De hypotheekrenteaftrek is voor het CDA een heilig huisje. In het regeerakkoord van 2007 heeft de partij laten vastleggen dat het belastingvoordeel voor huizenbezitters blijft bestaan.

Vanaf 2015 wil de overheid jaarlijks 35 miljard euro gaan besparen, en dan is geen enkel onderwerp onbespreekbaar. Premier Balkenende noemde de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in februari dit jaar niet onbespreekbaar.

De hypotheekrenteaftrek is voor de PvdA en andere linkse partijen al jaren een heikel punt. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer wil graag snoeien in de aftrek als tegenprestatie voor het akkoord gaan met de verhoging van de AOW-leeftijd.

Reacties

VVD-Kamerlid Johan Remkes verklaarde geschokt te zijn over het feit dat Bos een dergelijke maatregel bespreekt terwijl het land midden in een crisis zit en de huizenmarkt instabiel is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei op zijn beurt dat het kabinet in economisch slechte tijden niet op dit soort uitlatingen zit te wachten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.