Helft meer oversluiters, welke bank kiezen ze?

In 2020 is het aantal oversluiters met de helft toegenomen. Zij kiezen minder vaak een bekende naam voor hun nieuwe hypotheek. Welke banken kiezen ze wel?

Aantal oversluiters is fors gestegen

Het aantal oversluiters is fors gestegen. In het eerste kwartaal van 2020 sloten bijna de helft meer huizenbezitters (+ 49,5%) de hypotheek over dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de marktonderzoekers van IG&H willen deze oversluiters ‘meeprofiteren van de lage rente nu het nog kan’.

Begin 2020 steeg de hypotheekrente voor het eerst in jaren. Voor veel huizenbezitters is dit het teken om de hypotheek over te sluiten en zich zo te verzekeren van de huidige lage rente.

Is oversluiten voor u voordelig?Ontdek vrijblijvend uw laagste rente en voordeel

Oversluiters kiezen minder vaak voor een bekende naam

Voor hun nieuwe hypotheek kiezen oversluiters minder vaak voor een bekende grootbank. Uit dezelfde cijfers van IG&H blijkt dat het marktaandeel van ABN AMRO, ING en Rabobank het afgelopen kwartaal is gedaald naar 47,9%. Dit is het laagste punt sinds 2016.

Deze trend is al langer zichtbaar. In 2013 sloot nog 7 van de Nederlanders een hypotheek bij een top 3 grootbank.

Welke bank kiezen ze wel?

Waar sluiten deze huizenbezitters dan wel hun hypotheek? Voor oversluiters geldt dat ze vaker bij een regiepartij uitkomen. Dit is een relatief nieuw soort geldverstrekker dat het geld van institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) investeert in Nederlandse hypotheken.

Deze regiepartijen zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en hebben nu bijna 20% van de hypotheekmarkt in handen. Het afgelopen kwartaal steeg het marktaandeel van deze geldverstrekkers het hardst:

  1. Munt Hypotheken
  2. AEGON
  3. Merius
  4. Syntrus
  5. Vista

Oversluiters zijn dus minder trouw aan hun huisbank en met reden: de hypotheekrente bij regiepartijen is vaak aantrekkelijk, met name voor lange rentevaste periodes. Ook hebben deze regiepartijen een aantal vernieuwende hypotheekvoorwaarden geïntroduceerd zoals onbeperkt aflossen uit eigen middelen. Lees ook welke voorwaarden u geld kunnen besparen.

Meeste hypotheken bij grootbank gesloten

Toch kiezen de meeste oversluiters voor een bekende grootbank, ook als de hypotheekrente een aantal tienden procent hoger is. Uiteraard met een goede reden. Een bekende naam wekt vertrouwen. Bij een langlopend financieel product is dat belangrijk.

Voor regiepartijen bestaat de kans dat ze zich (tijdelijk) van de markt terugtrekken, bijvoorbeeld wanneer beleggingsdoelstellingen zijn bereikt. U kunt dan een minder goed aanbod krijgen bij een verhoging of verhuizing. Lees meer over de voor- nadelen van deze regiepartijen.

Daarnaast zijn de acceptatiecriteria van traditionele banken vaak ruimer, bijvoorbeeld in het deel wat je aflossingsvrij kunt financieren. Regiepartijen leggen zich meer toe op de ‘rechttoe rechtaan-hypotheek’. Dit is in zijn algemeenheid. Uiteindelijk bepaalt uw persoonlijke situatie, welke bank het beste bij u past.

Ontdek vrijblijvend wat in uw situatie de beste keuze is: maak een gratis hypotheekvergelijking.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.