Block title
Block content
Hypotheek oversluiten? Hier zijn 5 tips.
  Door: roel 3546 keer gelezen
De hypotheekrente is historisch laag. Door het oversluiten van de hypotheek kan ook u hiervan profiteren. Hier zijn 5 tips als u gaat oversluiten.

Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek waarmee u de oude hypotheek in 1 keer aflost. Dit klinkt eenvoudig en dat is in principe ook. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Hier zijn 5 tips als u gaat oversluiten.

Oversluiten voordelig voor u?Bereken vrijblijvend uw voordeel

1. Wat wilt u bereiken met oversluiten?

Wie gaat oversluiten moet zichzelf de vraag stellen: wat wil ik bereiken met een nieuwe hypotheek. Voor de meeste mensen is dit een lagere hypotheekrente. Oversluiten biedt daarbij de mogelijkheid om de hypotheek opnieuw samen te stellen.

Is uw situatie gewijzigd en wilt u de hypotheekvoorwaarden hierop aanpassen? Of wilt u meer zekerheid inbouwen bij uw  beleggings- of aflossingsvrije hypotheek. En bent u tevreden met uw huidige geldverstrekker?

Als u toch kosten gaat maken om de maandlast te verlagen, zorg er dan direct voor dat uw hypotheek (weer) toekomstbestendig is. Een hypotheekadviseur kan u hierbij helpen.

2. Onderneem zelf actie

Als u weet wat u wilt, is het zaak om zelf actie te ondernemen. Uw geldverstrekker gaat niet vertellen dat u bij de concurrent goedkoper uit bent. Neem zelf het initiatief door online de hypotheekrente vergelijken of laat ons u een scherp aanbod doen.

Nog altijd gaat 60% van de huizenbezitters klakkeloos akkoord met het aanbod van de bank. Onbegrijpelijk!

3. Wat wordt de boeterente?

Als uw rentevastperiode nog loopt, rekent uw huidige bank een boete voor het openbreken van het hypotheekcontract. Deze mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel van de bank. Daarbij geldt hoe langer de hypotheekrente nog vast staat, hoe hoger de boeterente. De hoogte van uw boeterente kunt u (bij benadering) online berekenen of (exact) opvragen bij uw bank.

Een boete betalen is natuurlijk niet leuk, maar bedenk dat u dit bedrag ook betaalt als de hypotheek niet oversluit. Daarbij is de boeterente eenmalig fiscaal aftrekbaar. Lees ook deze 5 misverstanden over de boeterente.

4. Is oversluiten voordelig?

Het voordeel van de lagere hypotheekrente moet natuurlijk wel opwegen tegen de kosten. Met bovenstaande hulpmiddelen kunt u hier een goede inschatting van maken. Om te weten of oversluiten voor u voordelig is en hoeveel u gaat besparen kunt u een oversluitrapport aanvragen.

5. Nieuwe hypotheek kost tijd.

Uiteindelijk gaan de lagere rente en verbeterde voorwaarden pas in als de nieuwe hypotheek gesloten is. Houd er rekening mee dat u hiervoor documenten moet aanleveren en dat mogelijk een nieuwe taxatie of bezoek aan de notaris nodig zijn. Oversluiten kost dus tijd en moeite.

Nog vóór de zomervakantie uw hypotheeklast verlagen? Dan is het de hoogste tijd om te controleren of oversluiten voor u voordelig is. U ontvangt gratis een hypotheekberekening met uw besparing.

Lees meer over oversluiten:

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.