Hypotheek oversluiten wordt noodzakelijk

Lees ook: hypotheek verlengen of oversluiten?

Nieuwe rentevoorstel

Huiseigenaren waarvan de rentetermijn verstrijkt krijgen een nieuw voorstel tegen een nieuwe rente van hun hypotheekverstrekker. Vaak is deze nieuwe rente aanzienlijk hoger dan de oude rente, maar vooral ook hoger dan de rente van de andere hypotheekverstrekkers. Daarom wordt er vanuit professionele kring geadviseerd over te sluiten, of op zijn minst te verifiëren of men bij een verlening wel een goede zaak doet.

Boetevrij

Omdat in vele gevallen de rente van het verlengingsvoorstel aanzienlijk hoger is dan uw huidige rente, is het oversluiten van uw hypotheek naar een andere bank of verzekeraar vrijwel altijd boetevrij. Daarnaast is het van belang dat de hypotheekrente voor de over te sluiten hypotheek voor zeer lange tijd wordt vastgezet. De gevolgen van de kredietcrisis met het wereldwijde gevolg van aanstaande grote geldtekorten bij de overheden, doen het ergste voor de rentestanden van de komende jaren vermoeden. Ook voor mensen wier hypotheek nu nog niet afloopt, maar pas over twee of drie jaar, is het van groot belang tussentijds over te stappen. Ook dat kan boetevrij.
 


Oversluiten voor u interessant?
Bereken het direct

 

Haast verdubbeling rentelasten

Tussen 2004 en 2005 konden hypotheken met een vijfjarige rentetermijn soms gesloten worden tegen rentepercentages van iets meer dan drie procent. Zelfs voor een tien jaar vaste termijn golden rentepercentages van minder dan 3,5 procent. Sommige hypotheekverstrekkers bieden nu een verlenging die dik boven de zes procent ligt. Voor velen zullen de maandlasten dan ook bijna verdubbelen.

Banken benadelen bestaande klanten

Opvallend is dat de rentepercentages voor nieuwe hypotheken bij de meeste geldverstrekkers fors lager liggen. “Veel banken en verzekeraars benadelen hun bestaande klanten door dure verlengingsvoorstellen, terwijl nieuwe klanten voor dezelfde hypotheekvormen veel voordeliger uit zijn”, aldus een woordvoerder van Academica Market Research, dat regelmatig onderzoek doet naar de rentesituatie op de hypotheekmarkt. Zusterbedrijf Academica roept haar eigen klanten die binnen twee tot drie jaar hun verlengingstermijn zien vervallen dan ook op zich te melden voor een controle en een eventueel nieuw hypotheekvoorstel.

Laagste rentetarieven

De laagste rentetarieven voor nieuw te sluiten hypotheken zijn per vandaag (5-2-2009): Variabel 2,54%, 1 jaar vast 4%, 5 jaar vast 4,6%, 10 jaar vast 4.85%, 15 jaar vast 5,3% en 20 en 30 jaar vast 5,35%. De hypotheken met een lange rentevaste termijn, van 10 tot 30 jaar vast zijn momenteel gevoelig voor stijgingen. De variabele rente en de rente van 1 jaar vast heeft het komende half jaar de neiging tot dalen. Ook in 2010 lijken de korte rentetarieven laag te blijven. Niets is echter absoluut zeker in deze woelige tijden.

  • De kans dat de rente in de komende jaren een stuk hoger zal zijn, is zeer groot. Alleen in de komende nog zeer instabiele maanden kan er af en toe nog een kleine verlaging inzitten, maar al snel zal daarna de rente weer gaan stijgen.
  • Het oversluiten van een hypotheek is nu aanzienlijk goedkoper dan in andere jaren. Voor het eerst sinds lange tijd is er in vrijwel alle gevallen geen boete bij opheffing van de oude hypotheek.
  • Daarnaast is nu ook door de sterk gestegen waarde van de woning een lagere rente verkrijgbaar. Dit kan vrijwel alleen door de hypotheek onder te brengen bij een andere geldverstrekker. De huidige geldverstrekker gaat hiervoor meestal niet door de knieën. Omdat de waarde van huizen momenteel aan het dalen is, is voor dit laatste argument enige haast geboden.
  • Voorts behoeven gezien die gestegen waarde in veel gevallen geen kosten meer te worden gemaakt voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie.
  • Ook taxatiekosten zijn in de meeste gevallen niet meer nodig omdat een kopietje van de WOZ-waarde vaak zal volstaan.

Kosten bij oversluiten

Slechts overeind blijven de kosten voor wijziging van de hypotheek enerzijds (die overigens aanzienlijk lager zullen uitvallen dan de afsluitkosten destijds) en de kosten van de notaris anderzijds (die ook fors lager zijn dan vijf tot tien jaar geleden). De kosten zijn dus lager dan ooit. Voor wie dat wenst kunnen deze overigens worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. Het oversluitmoment is voor veel mensen ook een moment voor verhoging van de hypotheek. Middels een verhoging kunnen eventuele aan- of verbouwing automatisch worden meegefinancierd, maar kunnen ook eventuele dure tussentijdse financieringen en persoonlijke leningen tegelijk worden afgelost, waardoor de maandlasten vaak sterk dalen.

Oversluiten van de hypotheek kan gezien alle meewegende omstandigheden en voor zover nu nauwkeurig kan worden bepaald, dus het best gebeuren in het eerste halfjaar van 2009. Zaken als waardevermindering van de woning en forse renteverhogingen hebben in die periode nog niet zo'n grote invloed op de oversluitmogelijkheden.

Tip: Doe de Oversluittest

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.