Hypotheeknormen tweeverdieners te streng

De hypotheeknormen voor tweeverdieners moeten minder streng. Dat vinden de PVV en de PvdA. Beide partijen willen terug naar de verruiming van de hypotheeknormen die per 1 januari 2012 gepland was. Dit werd echter geblokkeerd door de AFM en de banken. Zij lijken op dit moment de touwtjes stevig in handen te hebben op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Minder streng

Zowel de PVV als de PvdA vinden de huidige hypotheeknormen voor tweeverdieners te streng. Beide partijen zien meer in de ruimere hypotheeknormen van de Nationale Hypotheek Garantie die door het Nibud zijn vastgesteld. Nu kunnen tweeverdieners met een modaal gezinsinkomen (tussen € 30.000,- en € 40.000,- ) volgens de PVV en de PvdA minder hypotheek krijgen dan iemand die dit salaris alleen verdient. Dit is volgens de partijen een vreemde situatie.

Ruimere hypotheeknormen teruggedraaid

De ruimere hypotheeknorm voor tweeverdieners is al een tijdje onderwerp van discussie.

 • Eind 2011 werd bekend dat, door een wijziging in de Nationale Hypotheek Garantie, tweeverdieners meer hypotheek konden krijgen. Ter compensatie voor de verlaging van de woonquote mocht een derde van het inkomen van de partner worden meegeteld in wat per persoon maximaal mag worden geleend. Dit op advies van het Nibud.
 • De ruimere hypotheekregels voor tweeverdieners gingen per 1 januari 2012 in.
 • Kort daarna blijkt dat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten de banken een brief heeft gestuurd waarin wordt geadviseerd om de ruimere hypotheeknormen niet door te voeren. Volgens de AFM staat met een ruimere leennorm de financiële weerbaarheid van modale gezinsinkomens onder druk.
 • Rabobank en Obvion laten direct weten geen ruimere hypotheek voor tweeverdieners door te voeren. De andere hypotheekverstrekkers scharen zich vervolgens ook achter het standpunt van de AFM.

@aukegijsbertse We volgen de Gedragscode en daarmee geen verruiming voor tweeverdieners.#Obvion

— Obvion Hypotheek (@obvionhypotheek) januari 3, 2012

Banken vs consument

De discussie over de hoogte van de maximale hypotheek is niet nieuw. Het Nibud bepaalde jarenlang de verstrekkingsnormen van de NHG-hypotheek. Echter in 2011 introduceerde de AFM in samenspraak met de banken de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). Deze gedragscode is strenger en wordt sindsdien door de banken als leidend gezien. Daarmee werden de hypotheekregels van de Nationale Hypotheek Garantie terzijde geschoven. Hieruit blijkt dat de banken en de AFM op dit moment de touwtjes in handen hebben als het gaat om het maximale leenbedrag. Het Nibud, dat meer aan de kant van de consument staat, heeft het nakijken. Mogelijk kunnen de PVV en de PvdA hier verandering in brengen.

Precies weten hoeveel u kunt lenen? Maak vrijblijvend een afspraak. Wij zoeken voor u uit hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024