Block title
Block content
Hypotheeknormen tweeverdieners te streng
  Door: roel 5327 keer gelezen
De hypotheeknormen voor tweeverdieners moeten minder streng. Dat vinden de PVV en de PvdA. Beide partijen willen terug naar de verruiming van de hypotheeknormen die per 1 januari 2012 gepland was. Dit werd echter geblokkeerd door de AFM en de banken. Zij lijken op dit moment de touwtjes stevig in handen te hebben op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Minder streng

Zowel de PVV als de PvdA vinden de huidige hypotheeknormen voor tweeverdieners te streng. Beide partijen zien meer in de ruimere hypotheeknormen van de Nationale Hypotheek Garantie die door het Nibud zijn vastgesteld. Nu kunnen tweeverdieners met een modaal gezinsinkomen (tussen € 30.000,- en € 40.000,- ) volgens de PVV en de PvdA minder hypotheek krijgen dan iemand die dit salaris alleen verdient. Dit is volgens de partijen een vreemde situatie.

Ruimere hypotheeknormen teruggedraaid

De ruimere hypotheeknorm voor tweeverdieners is al een tijdje onderwerp van discussie. 

  • Eind 2011 werd bekend dat, door een wijziging in de Nationale Hypotheek Garantie, tweeverdieners meer hypotheek konden krijgen. Ter compensatie voor de verlaging van de woonquote mocht een derde van het inkomen van de partner worden meegeteld in wat per persoon maximaal mag worden geleend. Dit op advies van het Nibud.
  • De ruimere hypotheekregels voor tweeverdieners gingen per 1 januari 2012 in.
  • Kort daarna blijkt dat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten de banken een brief heeft gestuurd waarin wordt geadviseerd om de ruimere hypotheeknormen niet door te voeren. Volgens de AFM staat met een ruimere leennorm de financiële weerbaarheid van modale gezinsinkomens onder druk.
  • Rabobank en Obvion laten direct weten geen ruimere hypotheek voor tweeverdieners door te voeren. De andere hypotheekverstrekkers scharen zich vervolgens ook achter het standpunt van de AFM.

Banken vs consument

De discussie over de hoogte van de maximale hypotheek is niet nieuw. Het Nibud bepaalde jarenlang de verstrekkingsnormen van de NHG-hypotheek. Echter in 2011 introduceerde de AFM in samenspraak met de banken de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). Deze gedragscode is strenger en wordt sindsdien door de banken als leidend gezien. Daarmee werden de hypotheekregels van de Nationale Hypotheek Garantie terzijde geschoven. Hieruit blijkt dat de banken en de AFM op dit moment de touwtjes in handen hebben als het gaat om het maximale leenbedrag. Het Nibud, dat meer aan de kant van de consument staat, heeft het nakijken. Mogelijk kunnen de PVV en de PvdA hier verandering in brengen. 

Precies weten hoeveel u kunt lenen? Maak vrijblijvend een afspraak. Wij zoeken voor u uit hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.