Heeft u dit jaar (hypotheek)plannen, bijvoorbeeld uw hypotheekrente verlagen, aankopen of rentemiddeling? Dit zijn de trends en onze tips voor 2016.
Hypotheekrente blijft laag
In de eerste helft van 2016 is de hypotheekrente verder gedaald. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nieuwe verregaande maatregelen genomen om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Ondertussen “vluchten” beleggers in veilige staatsleningen zolang economische groei uitblijft. De marktrentes, waartegen banken geld inkopen, is hierdoor laag.
In de huidige situatie komt voorlopig geen verandering. De groeiverwachting voor de Eurozone blijft laag, waardoor het beleid van de ECB en de strategie van beleggers niet zal veranderen. We verwachten daarom dat de hypotheekrente ook de komende maanden laag blijft.
Ondertussen komt er meer kritiek op het beleid van de centrale bank. Het zou niet effectief genoeg zijn en structurele hervormingen in de weg staan. Daarnaast raken de mogelijkheden van de ecb om de rentes verder te drukken uitgeput. De bodem van de hypotheekrente lijkt daarmee in zicht.
Is dit uw moment om de hypotheekrente vast te zetten? We helpen u met het maken van de juiste keuze.
Herstel woningmarkt zet door
Niet alleen de hypotheekrente breekt records, ook de huizenmarkt. Onlangs heeft Rabobank haar verwachtingen voor de woningmarkt positief bijgesteld. De economen van de bank verwachten in 2016 een prijsstijging van 3,5% tot 5,5%. In 2017 wordt een nog grotere stijging van de huizenprijs verwacht, tussen 5% en 7%. Daarmee zet het herstel van de woningmarkt door.
Door de lage hypotheekrente is het kopen van een woning aantrekkelijk. Daarnaast zijn voor veel Nederlanders de mogelijkheden om te kopen in 2016 gegroeid. Zo kunnen tweeverdieners meer lenen en komt bij meer huizenbezitters de woning boven water.
Bent u klaar voor de volgende stap? Bereken uw hypotheekmogelijkheden voor het kopen van een nieuwe woning.
Meer banken bieden rentemiddeling aan
Deze zomer zijn ABN AMRO en Rabobank begonnen met het aanbieden van rentemiddeling. Bij 12 van de 27 geldverstrekkers is het nu mogelijk om op deze manier de hypotheekrente te verlagen. Dit najaar volgen Nationale Nederlanden, Aegon en Direktbank.
Dat meer banken rentemiddeling aanbieden, betekent niet dat dit de beste manier is om de hypotheekrente te verlagen. U betaalt nog steeds een boeterente (hetzij gespreid) en de besparing is vaak kleiner dan bij oversluiten. Daarnaast is rentemiddeling ongunstig als de hypotheekrente verder daalt en bij een (bank)spaar hypotheek.
De boeterente is voor veel huizenbezitters een reden om de hypotheekrente niet te verlagen. Deze zomer zijn nieuwe Europese hypotheekregels ingevoerd, die onder andere de boeterente reguleren. In eerste instantie gaat dit slechts voor een kleine groep huizenbezitters de boetrente verlagen. Het heeft echter de discussie omtrent de boeterente verder aangewakkerd.
Laat altijd de verschillende manieren om de hypotheekrente te verlagen doorrekenen (incl. boeterente).