Door de rentestijging zijn kortere rentevaste periodes weer in trek. Lees hoeveel je bespaart door de hypotheekrente minder lang vast te zetten en of dit verstandig is.
Populairste rentevaste periode is nu 10 jaar
Het Hypotheek Data Netwerk (HDN) houdt wekelijks cijfers bij over de Nederlandse hypotheekmarkt. Wie nu op de website kijkt, ziet dat het vaakst wordt gekozen voor een rentevaste periode van 10 jaar. De verhouding is als volgt:
- 10 jaar rentevast: 39,7%
- 20 jaar rentevast: 35,5%
- 30 jaar rentevast: 9,4%
- 15 jaar rentevast: 5,9%
Tot een aantal maanden terug was 20 jaar nog de meest gekozen rentevaste periode en ook 30 jaar was in trek.
Lagere maandlasten bij korte renteperiode
Dat mensen nu vaker een kortere renteperiode kiezen heeft voor een belangrijk deel te maken met de maandlasten. Door de rentestijging zijn namelijk de renteverschillen groter geworden. Door hypotheekrente minder lang vast te zetten ben je goedkoper uit.
Hoeveel dit scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld:
Stel je hebt een woning op het oog van 350.000 euro. Dan kom je in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Het verschil tussen de laagste NHG-rentes 20 en 10 jaar is op dit moment 0,29%. De bruto lasten zijn dan € 1.015,- per jaar lager bij de keuze voor 10 jaar vast*.
* Naar verwachting wordt dit verschil nog groter als de rente verder stijgt.
Is een kortere rentevaste periode verstandig?
Een korte rentevaste periode moet wel bij je passen. Je hebt namelijk minder zekerheid. Loopt jouw renteperiode af en is de rente verder gestegen, dan stijgen ook jouw maandlasten. Als je nog niet veel heeft afgelost of vermogen opgebouwd, kan dat een risico zijn.
Kies je voor een rentevaste periode korter dan 10 jaar dan is dat nog goedkoper. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de hypotheeksom strenger getoetst wordt op het inkomen. Dit is dus minder geschikt als je maximaal wilt lenen.
Stem de rentevastperiode ook af op jouw toekomstplannen. Heb je bijvoorbeeld nu een NHG-hypotheek en wil je op termijn verhuizen naar een duurdere woning, dan bestaat de kans dat je jouw hypotheek niet kunt meeverhuizen. Een kortere rentevastperiode is dan beter passend.